Vilda djur

Första vargarna skjutna

2017-01-03 12:51 #0 av: VildaVittra

"De två första vargarna rapporterats nu ha skjutits i årets vargjakt i Gävleborg." läs mer på:

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/forsta-vargarna-fallda

Jag blir lika upprörd varje år. När ska människan lära sig att samexistera med den vilda naturen? 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2017-01-03 13:03 #1 av: dynamitella

"När ska människan lära sig att samexistera med den vilda naturen? "
Aldrig. Vi behöver utrotas :(

Anmäl
2017-01-03 13:54 #2 av: Grace2009

Känns så ledsamt att det har börjat snöa nu så att vargarna lämnar spår. Hoppas det blir plusgrader snart igen så att snön smälter.

Anmäl
2017-01-06 13:59 #3 av: Wellcraft

Personligen ogillar jag varg skarpt. Men jag låter å andra sidan inte min personliga åsikt om själva arten  påverka min åsikt i det stora hela, i denna infektera debatt.
Trots att jag ogillar varg så är jag FÖR biologisk mångfald. 
Vargen ska få finnas, men stammen måste kontrolleras som vad gäller allt vilt.

Jag har också en tanke, en åsikt som jag brukar få mycket skit för, men jag tänker minsann fortsätta tjata.
Herdehundar. Snackar kaukasisk och centralasiatisk, någon maremma också kanske. Eller kuvasz? Något veka men kan funka.
Främst kaukasisk och centralasiatisk, de är hundar med krut, skärpa och ett stort portion vett i skallen.
Med hjälp av dessa så skulle inte lika mycket vargar skjutas av, och om en varg skulle skjutas så blir det "rätt" individer, de individerna som faktiskt river boskap.

MEN. Folk är rädda, efter alla skräckhistorier de hört om denna ras, baserat på okunskap.. MÅNGA länder använder skarpa herdehundar och inte tusan blir folk uppätna för det.
Dessutom, det är ju SÅ hemskt att inskränka på allemansrätten, usch och fy - att inte får korsa djurhagar och gårdar måste vara hemskt Cool

Ordentliga staket till hagar/gård - som jag inte tycker gårdsägaren ska behöva betala själv. Två centralasiater innanför staketen, tydliga varningskyltar för människor.
Bestämmer sig en varg för att ta sig över staketet så blir den hundmat. 

Ser inte heller några problem med att ovtjarkor skulle kunna vakta renhjordar. 

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl
2017-01-06 14:07 #4 av: VildaVittra

#3 Herdehundar håller jag helt med om. Just allemansrätten ska man värna om (folk har försökt att avhysa mig från deras skogar), så med den tycker jag att det skulle finnas regler för hur många procents mark som en gård får stängsla in så att folk inte kan ta sig in. 

Vi som kan ett och annat om lantdjur, skulle ju inte gå in i en hage med okända djur bara så där ändå, av flera skäl varav smittrisken är en, det är ju bara "stadsfolk" som får sådana idéer (säger jag som fd sthlmare).

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2017-01-08 00:40 #5 av: Cragan

#4 ehh släpp in stadsfolket i en hage med en pilsk tjur sen går dom nog inte i närheten av en bit stängelstråd igen SkrattarAnmäl
2017-01-08 00:47 #6 av: VildaVittra

#5 Är tjur kod för Cragan? Cool

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2017-01-08 00:59 #7 av: Cragan

#6 nä jag skulle nog bara jaga dem med en högaffel o är ju inte som att dom kommer noja över en tokig cragan med högaffel i alla hagar Galen  fast man kan ju ersätta tjuren med en ko som nyss kalvat men tror inte dom överlever länge nog att lära sig något då Anmäl
2017-04-22 13:40 #8 av: Skogsväsen

Tycker också att man bör sträva efter samexistens och vakta boskapen med hund som klarar av att vakta från varg. Vargarna borde också få existera i vår värld utan att bli jagad av jägare i helikoptrar eller tjuvjakt. I mitt huvud så skulle det vara önskvärt att de som jagar vargen bör ha kunskap om vilken individ de skjuter och vilka konsekvenser det medföljer för hela vargstammen i Sverige. Men bor inte i vargområden så vet inte hur det är...

Anmäl
2018-01-09 05:28 #9 av: Loka03

Jag förstår bara inte varför vi måste skjuta dom. Det finns väl andra sett att göra. Det är faktiskt 2018 nu så det borde finnas andra alternativ. T, ex att flytta dom på ett bra sett om det är så att det blir för mycket varg. Fast egentligen så är det ju vi som har kommit och hyvlat skog och byggt bostäder och bara tryckt undan dom vilda djuren. Hoppas det kan bli en förändring.

Anmäl
2018-01-26 12:13 #10 av: Zira

Jag är tveksam till varianten med herdehund. Hundar har behov av mer närhet och omvårdnad än det oftas blir i en fårhage. Bara sånt som att borsta hunden, klippa klor osv, kan bli väldigt komplicerat med en osocialiserad herdehund, van att vara sin egen herre.

Däremot ska visst lamadjur vara effektiva försvarare och de är ju inte heller beroende av människorna på samma sätt.

Anmäl
2018-02-09 09:24 #11 av: Gronstedt

#10: Grejen med dessa arbetande hundar är att de klarar päls- och klovård själva, lika bra som vargar gör det, och de har inte mer behov av gos och närhet med människor än vilda djur har. Skulle de bli allvarligt sjuka eller skadade är det tveksamt om det är möjligt att få dem till veterinär eller att klara en konvalescens.

Det är det som gör saken knepig - de är inte som vanliga hushundar och har inte samma beteendemönster och behov. De står i många avseenden närmare vilda djur. 

Sådana hundar skulle vara något nytt och oväntat i svenska sörgårdsidyller ...

Däremot är jag tveksam till om lamadjur kan klara sig i svenska hagar utan ganska omfattande päls- och fotvård. Svensk lera med tistlar och ängssyra skiljer sig nog en del från deras naturliga miljö. Verkar man lamadjur?

Anmäl
2018-02-10 11:15 #12 av: Zira

Jag känner faktiskt några uppfödare av herdehundsraser och de brukar både klippa klorna och borsta deras pälsar. Eller reda ut snören om de har sådan päls. Hundarna är dessutom viktiga att socialisera för att de inte ska bli omöjliga att hantera. Något annat som jag har lärt mig är att de ser människan som en jämlike, inte någon som man automatiskt lyder. De är sin egen ledare och fattar sina egna beslut.

Lama vet jag egentligen inte mer om än att jag uppfattar dem som mindre människovänliga och mer fårlika än vad hundar är. Men de som vet bättre brukar framhålla deras förträfflighet i sammanhanget.

Min tanke om varg och husdjursproblematiken är annars att det är djurägaren som har ansvar för sina egna djur. D v s att jag har att tillse att de djur som jag har åtagit mig att ansvara för behandlas väl och på ett sådant sätt att de inte blir till olägenhet för andra människor eller djur. Samma ansvar borde åligga staten för statens djur. Jag anser alltså att det är staten som har att välja på om de på egen bekostnad vill sätta upp OCH underhålla rovdjursstängsel eller minska ner antalet rovdjur till sådan nivå att de inte utgör något hot mot vare sig människor eller deras husdjur.

Anmäl
2018-02-12 10:05 #13 av: Gronstedt

#12:  Menar du att "staten" på något sätt äger alla vilda djur som vistas inom landets gränser?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.