Lantbruksdjur

Är mjölkindustrin etisk?

2015-12-14 23:28 #0 av: [klarabastin]

Hur tänker ni om mjölkindustrin. Nu menar jag massproduktion och inte någon liten egenförsörjande gård mitt ute på landet.

Är det verkligen etiskt att skilja på ko-mammor och kalv? 

Medarebetare på: Vegan ifokus

Anmäl
2015-12-14 23:33 #1 av: VildaVittra

Det går definitivt att ha en helt etisk mjölkproduktion och min dröm är att konsumenterna börjar bli villiga att betala för det. För man måste inte separera kalv från ko hela dygnet, särar man exempelvis på dom nattetid, så kan man mjölka på morgonen och de kan se varandra även som separerade. Men, det är mer arbete och därför skulle mjölken kosta mer. 

Jag vet att det finns gårdar där korna hela tiden kan se sina kalvar och nosa på dom även om de inte står i samma box. Det är ju ett bra första steg i alla fall. 

Så skäll på Arla, som bara vill att korna ska kosta mindre och mindre. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-12-15 09:30 #2 av: Gronstedt

Det stora etiska problemet med mjölkindustrin anser jag inte vara att man skiljer kor och kalvar från varandra - det är ett övergående fenomen och som #1 skriver kan det lindras med ganska enkla medel - utan att man skapat groteska monsterkor som knappt kan få med sig sitt eget juver och som inte kan leva på naturlig komat för att de ska producera bisarra kvantiteter mjölk.

Anmäl
2015-12-15 17:27 #3 av: Em_

Jag tycker inte det största problemet är själva avskiljningen utan att kalvarna inte får mat på ett sätt som tillfredsställer deras sugbehov fullt ut. 

Anmäl
2015-12-15 21:02 #4 av: [klarabastin]

Jättefina synpunkter:)

Medarebetare på: Vegan ifokus

Anmäl
2015-12-30 18:14 #5 av: Taxelina1

Det heter ko och inte ko mammor  En ko har alltid fått en kalv. Annars kallas hon kvigaCool

Har någon av er varit i en modern lagård nån gång?

Vi har haft djurhållning i många år. 

En del kor vill inte ha sina kalvar utan stångar dom när dom föds. Då måste kalven bort snabbt. Andra kor råmar något dygn, sen är det lugnt.

Kalvarna suger mjölk från en kalvamma. Spenvarm mjölk där dom suger från gummispenor, så dom får tillfredställa sina behov ändå. För det mesta och på de flesta gårdar går kalvarna ihop i stora inhägnader där dom har mjukt och fint med massor av halm. Och kan själva gå och ta sej en slurk när andan faller på. Och busa med varandra.

#2 Har du någon gång tittat på tjejer? Då kanske du sett att dom har en hel del olika storlekar på sina bröst. (dom utan implantat alltså)

Det är genetiskt som på vilka hondjur som helst. 

I dagens läge vill man ha kor med mindre juver eftersom många går över till mjölkrobotar. Har kon stort juver står spenorna för långt ifrån varandra och roboten hittar inte spenorna. En ko med stort juver ger inte mer mjölk än en ko med ett litet juver. Om du ser på ett juver så är det större ba än fram. Men det är de främre spenorna som ger mest mjölk.

Stora juver är bara massa.

Anmäl
2016-01-01 16:36 #6 av: Em_

#5 Ja, jag har sommarjobbat på mjölkgård. Kalvarna drack snabbt ur sina napphinkar och sög på inredningen efteråt. Som jag har förstått tar det mycket längre tid att dia ett juver än en hink.

Anmäl
2016-01-01 21:40 #7 av: tlover

#6 Nu vet jag inte om det gäller kalvar men barn är ju olika sugiga, därför finns nappar då vissa suger av andra anledningar än bara mat. Vilket ofta leder till barn som spyr hela tiden och mammor med såriga bröstvårtor och andra problem.

Det känns logiskt att det skulle kunna vara liknande för iallafall vissa kalvar.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2016-01-02 11:50 #8 av: Gronstedt

#5: Orsakerna till stora juver spelar väl knappast någon roll för det faktum att det är svårt för en ko med stort juver att röra sig fritt och naturligt utan att skada sig? Och att något är "genetiskt" betyder ju inte på något sätt att det inte är en konsekvens av avel och hantering?

Anmäl
2016-01-10 13:34 #9 av: Taxelina1

#6 Kalvar suger på det mesta som du säkert upptäckteGlad Händer och  varandra bland annat.

Här på gården kunde dom gå och tutta ur kalvamman när dom ville. Det fannns alltid mjölk där.

#8 Det var du själv som skrev dettaSkämtar

utan att man skapat groteska monsterkor som knappt kan få med sig sitt eget juver och som inte kan leva på naturlig komat för att de ska producera bisarra kvantiteter mjölk.

Anmäl
2016-01-25 17:18 #10 av: Silvestris

Mejeriindustrin är oetiskt och jag undviker mejeriprodukter så gott jag kan då jag idag inte har möjlighet att handla etiskt producerade mejeriprodukter. I princip alla aspekter har väl tagits upp redan.

Det är olagligt för mig som kattuppfödare att förvägra kattungar att dia (men låte dem ligga hos sin mamma) men det är helt okej att systematiskt göra detsamma mot kalvar och de får inte gå med sina mammor heller.

Jag har inget principiellt emot att ta vara på mjölköverskott och tjäna pengar på det, men det måste ske utan att djuren far illa av det.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.