Artiklar

Våra djur på Månskensfarmen

2014-09-29 11:04 #0 av: [JeanetteK]

För drygt tre år sen flyttade jag och min familj från förortsliv utanför Stockholm till landet i Skåne. Vi bor nu på en liten gård utanför Höganäs och vi trivs otroligt bra. Eftersom vi är månskensbönder kallar vi vår gård för Månskensfarmen.

Under de tre år vi nu bott här har vi lärt oss mycket. Vår dröm var att ha lite djur omkring oss. Vi var tidigt inne på att vi skulle bli självförsörjande när det gäller kött. Vår målsättning har alltid varit att vara småskaliga och att djuren ska ha det bra. Vi vill heller inte inrikta oss på bara en djurart utan vi vill ha mångfald i liten skala. 

Vi har fem stycken tackor (blandras texel/finull) och en finullsbagge. Att ha får är något jag alltid har velat. Vår lilla grupp känns mycket lagom i storlek för oss. Under sommarhalvåret bor de ute i hagen och under vintern sover de inne i stallet och är ute dagtid. Tackornas ull har jag ännu inte använt men Walters (baggens) ull ligger kardad och färdig att tova sulor till vintern av. Min ambition är att ta tillvara även tackornas ull. Den är lite mer svårarbetad men kan användas som stoppning och annat. Under 2014 har vi haft vår första lammning och även vår första lammslakt. Att få ser våra egna lamm födas och växa upp har varit helt underbart. Att sen även få äta vårt eget kött och använda våra egen-tovade sulor känns extremt lyxigt. 

Vi har två kvigor, Lillan och Syster. Dessa kom hem till oss våren 2013. De bor också ute i hagen sommartid och var inne i stallet under vintern. De är en blandning mellan köttras och mjölkras. Eftersom de var mycket unga när de kom till oss är de mycket tama. De ropar på mig när de ser mig och älskar att bli ryktade. Ibland förstår de inte hur stora och tunga dom är så man får vara lite observant när de kommer och vill nästan sitta i famnen på en. 

Vi har även några Linderödsgrisar. Det är mamma Agnes och pappa Wilfred. Sen har vi två galtar, en som är kvar från första kullen och en som är kvar från andra kullen - Brorsan och Lillgrisen kallas dom. Dessa kommer att slaktas under hösten. Agnes är högdräktig och nya kultingar väntas inom kort. 

Att ha grisar är så mycket mysigare än vad jag kunnat tro. De är sociala och mycket intelligenta. Agnes är den vi haft längst och hon är mycket tam. Hon har lärt sig att pussas och vill fortfarande ligga med huvudet i knät när man kelas. Wilfred kom till oss när han var runt ett år. Idag är han en imponerande galt som är mycket snäll men bestämd. Han älskar sin Agnes över allt och brukar plocka gräs och blommor och lägga framför henne. 

Linderödsgrisar är härdiga och rätt nära besläktade med vildsvin. Våra grisar bor ute i hagen året om. De har hus med mycket halm där de sover vintertid. Vi är genbank för våra grisar. 

Agnes och Lillgrisen (bild från tidigt i somras)
Wilfred

Vi har även en flock myskankor. Det är mammorna Lill-Anka och Mamma Anka och pappa Carl-Jan och deras 14 ällingar. Ällingarna är idag nästan fullvuxna så vi har för tillfället 17 myskankor med allt vad det innebär. Dom är underbara och mycket sociala, men bajsar mycket och gärna och överallt. Vi kommer att minska vårt bestånd inom kort. En grupp med en drake och mellan 2-5 honor är vad vi vill ha.

Våra ankor är frigående på dagarna och sover i en spilta i stallet på natten. 

Vi har också en flock brahmahöns med tuppen Toppen  i spetsen. Det är en mycket trevlig ras. De är stora och tåliga. Vi har våra höns frigående och på kvällen springer Toppen omkring och galer och ser till att alla kommer hem igen. Han är mycket duktig på att hålla koll på sin flock. 

Tuppen Toppen

Vi har även kaniner. Tre stycken dvärgkaniner som är omplaceringar som har hamnat här av olika anledningar. Sen har vi även tre gotlandskaniner som vi är genbank för. Den ena honan är dräktig och vi kommer få ungar inom kort. Det ska bli spännande för det är våra första kaninungar på gården. 

Natasja (gotlandskanin)

Utöver våra lantdjur så har vi fem stycken katter. Två stallkatter som bodde här före oss, våra två innekatter som följde med oss ner och en omplacering. Innekatterna får idag göra som dom vill, men dom är mest inne. 

Trisse en av stallkatterna

Sist men inte minst har vi vår hund Zero. En flatcoated retriever som är fem år. Världens gladaste och goaste hund. Han är med mig vad jag än gör och är min allra bästa vän. Han gillar alla djur och är bästa vän med vår katt Poker. Både fåren och kvigorna kommer fram och låter honom slicka dom på nosen. Någon vidare hjälp att valla in ankor eller får är han dock inte. Då tror han att det är lek och sprider snarare ut dom än får in dom i stallet, så han brukar få sitta och titta på i stället. 

Zero

Så har vi det här på Månskensfarmen! 

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2014-09-29 11:09 #1 av: jossa5

Ååh, låter ju supermysigt! Roligt att läsa om hur ni har det, med era djur! :)

Anmäl
2014-09-29 11:10 #2 av: Saffran0Spice

Så fin historia och fina djur!
Man kan ju inte annat än att bli lite småkär i Toppen, vilken tjusig skrud!Kär

Anmäl
2014-09-30 11:57 #3 av: Varga

Ni verkar ha det så himla mysigt och är en stor inspiration för mina framtida drömmar!

Anmäl
2014-09-30 15:29 #4 av: [JeanetteK]

Tack ska ni ha! Hjärta

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2014-09-30 19:49 #5 av: Fialialej

Vad fint! Om mina framtidsplaner blir verkliga så kommer jag ha ungefär samma invånare på min gård som ni. 

Jag är själv vegetarian, men min sambo äter kött och därför tänker jag att vi kommer ha djur till slakt. Hur går det rent känslomässigt för er när det är dags för slakt? Det verkar i texten som att ni har en väldigt fin relation med era djur. Det är något jag tänker mig kommer vara svårt nämligen, att ha djur omkring sig som man sedan planerar att ha ihjäl och äta upp. Visst att de levt ett fint liv och sådär, men vad säger samvetet om att ta det ifrån dem?

Anmäl
2014-10-01 09:12 #6 av: [JeanetteK]

#5 Det har gått bättre/lättare än jag befarade. Vi bestämde från början att om vi tar lamm, kultingar, kycklingar,  ällingar osv så kommer vi inte behålla alla - de kommer antingen säljas till liv eller slaktas. Att ha det bestämt innan har gjort det lättare. Det innebar inte att vi inte tar dom till oss för det gör vi verkligen. Att slakta sina djur är inget som känns roligt eller lätt. Däremot känns det inte fel. Hade det känts fel hade vi inte gjort det. Att vara med om hela cirkeln - se våra egna djur föda sina egna ungar som sedan blir vårt eget kött gör att man känner en stor tacksamhet och ödmjukhet för alltihop. Det känns högtidligt och vi känner att det är en gåva. Vikten av att ta hand om och inte slösa bort detta kött är stor. Hoppas du förstår hur jag menar. 

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2014-10-01 09:16 #7 av: Fialialej

#6 jag förstår dina tankar och hoppa att jag får kraft att känna samma. :) Intressant att höra.

Anmäl
2014-10-01 09:27 #8 av: Varga

#6 Du beskriver det väldigt bra - jag brukar ju ibland vara med och slakta när vi köper ekologiskt kött från en bekant till mormor, och folk tycker att man är rätt makaber som tycker att det är en bra grej (makaber är jag nog, men inte på det sättet ;) )- men jag vet ju liksom att djuren haft det bra. Så jag tänker mig att det till och med är snäppet bättre om man faktiskt fött upp dem själv, vet med sig att de fått ett bra liv osv och faktiskt sett det med egna ögon!

Anmäl
2014-10-01 11:46 #9 av: [JeanetteK]

#7 Vad bra att du förstod hur jag menade! Hoppas dina framtidsplaner blir verkliga, för det är verkligen underbart att få leva med djur! 

#8 Så är det. Glad

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2014-10-20 16:35 #10 av: [JeanetteK]

Åtta små kultingar har kommit idag! 

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2014-10-20 17:27 #11 av: Varga

Åååh vilka sötnosar! :D Grattis!

Anmäl
2014-10-20 19:57 #12 av: VildaVittra

#10 Nu får du putsa bössan, för jag vet var du bor. Cool

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.