Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Artiklar

Katten- i en tid av ekologisk hållning

2013-10-17 20:52 #0 av: VildaVittra

En betraktelse på kattens liv jämfört med andra djur i vår tjänst.

Jag älskar verkligen katter just för deras självständighet och livsglädje. De första försöken att klättra i träd, där det går upp fort medan nerfarten däremot tar längre tid under tiden som de beklagar sig högljutt är fantastiska att se, snart så far de upp och ner för stammarna som ekorrar. Vrålen från köket om man råkat sova några minuter senare än när frukosten skulle serveras skulle man väl klara sig utan, men inte utan en katt att snubbla på i mörkret.

Min gammelälskling gick bort för runt en månad sedan, 24 år gick han bredvid mig vilket är två tredjedelar av mitt liv. En sådan katt är för evigt sammanväxt med ens själ, en katt man alltid kommer att jämföra andra katter mot. Jag är en kattmänniska ut i fingertopparna, att deras liv ska vara bra brinner jag för.

Vi lever i en tid där djurrätt är något som växt och blivit viktigt för folk. Få vill egentligen köpa ägg från höns som fått sitta i burar, eller som aldrig fått picka i sig ett grässtrå. Ingen vill egentligen äta den där grisen som stått på ett betonggolv och aldrig fått böka i jorden. Vissa gör det ändå pga olika anledningar, det faller ofta på ekonomin eller på okunskap.

I dagens Sverige har antalet hundägare fullkomligen exploderat. Rätten att rastas ute finns inskriven i föreskrifterna, ingen hund får sitta i bur, man får inte ens ha en bur med en stängbar lucka i lägenheten. En hund i hundgård måste rastas på annan plats minst en gång per dygn.

Men katten då? Katter får hållas i bur, trots att dess rörelsebehov är stort som det rovdjur det är. Katter har inte rätten att få vistas ute om ägaren inte vill det. Katten kan leva ett helt liv instängd i en lägenhet.

Många skriver på kattforumen att de rastar sina katter i koppel, men var är ni? Jag har under mina 37 år på denna jord sett en enda katt i koppel och den togs inte ut på vidare många promenader. Någon gång ibland. Med tanke på att det finns fler katter än hundar i Sverige, så borde vi ju se er hela tiden. Bara för att man har köpt ett sele innebär ju inte att katten blir nöjd.

Vissa hävdar att katter mår bra i rastgårdar, där de sitter liksom djuren på zoo. Rastas de på annan plats en gång per dygn?

Men varför är det katten som dragit nitlotten när det kommer till rätten att få känna gräs under sina tassar och att få utlopp för sina naturliga instinkter?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-17 21:36 #1 av: Lucifer Sam

Jag håller med dig till fullo och det är otroligt tomt utan katt när man är uppväxt med dem. Då jag som barn bodde på landet fick de självfallet vara ute och jag tror att de skulle ha blivit fullkomligt galna som innekatter. Just det där med träden känner jag igen, samt hur de smög omkring i gräset och gjorde utfall mot fjärilar och gräshoppor, eller helt enkelt hur de låg och njöt i solen. Den dag jag flyttar från lägenheten kommer det att bli katter igen för den kärlek man får av en katt är ett så uppenbart bevis på tillit att man blir rörd - de låtsas aldrig. 

Vår sista katt Fanny brukade alltid väcka mig tidigt på morgonen då hon ville ut (hon hade lärt sig att jag var lättast att väcka) genom att lirka upp dörren (som alltid stod på glänt) och hoppa upp i sängen och trampa runt på min mage. Sen hoppade hon ner och tittade uppfordrande på en liksom för att säga "men kom nu då!".

Jag är precis lika gammal som du och har sett ett antal katter i koppel de perioder då jag bott i stan och då framförallt i områden med lägenheter. Kanske trampar jag på tår nu men jag har alltid tyckt att det ser så otroligt fel ut - katter är för nyfikna för att hållas i band och de behöver springa och klättra för att få utlopp för sina naturliga instinkter. Så tror åtminstone jag

Till sist, ja trots att många säger sig älska katter är de fortfarande ett djur som har ganska låg status, såväl i stan som på landet. En del av våra grannar skröt över hur många "kringstrykande kattkräk" de haft ihjäl. I stan var folk rasande om det låg kattbajs på innergården eller om någon katt tagit en fågel...  Katter skänks bort i massor; tidningsannonserna svämmar varje år över av kattungar som söker nya hem och varje sensommar kommer larmen om alla övergivna sommarkatter som svämmar över de hårt pressade katthemmen som ett brev på posten. 

En katt som får röra sig kanske gör visst intrång på vissa människors polerade vardag men detta är inget i jämförelse med vad vi själva gör mot naturen och jorden; det är dags att vi börjar granska vår egen art först.

Anmäl
2013-10-18 11:11 #2 av: Linnea

Ska katterna springa lösa då tycker ni? Det finns få, om inga ställen, som är lämpliga att ha lösgående katter. Är det inte bilar och folk så är det räven som är farlig. Alla djur borde ha rätt att vara ute men också ha rätt att vara ute säkert. En hund är normalt sett ute på ett säkert sett, i koppel eller lös under uppsikt. En katt? Öppna dörren så rastar den sig själv. Hur vet du vad katten stöter på när den är ute? Så många katter som försvinner dagligen och aldrig återkommer. Det finns en anledning till att det inte är så många andra djur som försvinner på det viset - dom hålls under uppsikt eller i inhägnader.

Det är så lätt att ha katt. Har du betesdjur måste du sätta staket och underhålla det så inte djuren rymmer. Har du hund måste du rasta den. Har du katt..släpp ut den ensam. Inte konstigt att katten har låg status, det krävs ju i princip ingen arbetsinsats alls för att ta hand om den. Såvida man inte väljer koppel eller rastgård. Man kan faktiskt aktivera sin katt inomhus (jakt) och det finns det många som gör. Men det är lättare att bara öppna dörren så slipper man ju lägga tid på det.

Och inte att förglömma. DU har valt att ha en katt. Det har kanske inte din granne gjort! Då ska katten inte heller vara där, precis som att jag inte vill ha grannarnas hundar, hästar eller får på min tomt.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2013-10-18 12:21 #3 av: Lucifer Sam

Jag (märk väl - jag) tror ändå att en katt mår allra bäst när den får vara fri. En katt som rastas i koppel är kanske lite friare än en renodlad innekatt men det är nog ändå ett önsketänkande att tro att den därigenom skulle få leva ett riktigt kattliv. Det här är väl en site om etisk djurhållning? Nog hävdade väl äggproducenterna att de nya inredda burarna gav hönorna ett mer naturligt liv – de hade ju nu sittpinne och sandbad? Frigående hönor inomhus har det kanske lite bättre ändå. Samtidigt tror jag att få som bryr sig om djur skulle anse att någon av dessa hönor har det bra eller lever naturliga liv. Inte heller ger lite halm på golvet grisarna ett bra grisliv även om det är aningen bättre än utan. Men vi konsumenter (och framförallt uppfödarna) vill kanske tro att det är så för att döva vårt samvete. 

Jag vet inte om jag håller med om att det är ansvarslöst att släppa ut katten och låta den ”rasta sig själv”. Snarare är det att låta katten vara en katt och inte någonting man har för sin egen skull och anpassar efter sina behov och önskningar. Självfallet är det ansvarslöst att tro att den klarar sig själv på alla plan och ska man resa bort får man givetvis ta med den eller skaffa kattvakt. Att lämna den efter sommaren och tänka att "den klarar sig" är självfallet djurplågeri och bör vara straffbart.  Att katter försvinner är förvisso ett faktum men kanske är det en risk vissa tar då de väljer att låta katten vara katt och inte en ägodel. Man kan kontrollera sina djur totalt och då är de säkra, men hur lyckliga är de då?  En katt är svår att komntrollera - de låter sig sällan dresseras.

Visst är det kattägaren som valt att ha katt och jag skulle nog tveka att  ha katt i stan då jag kanske inte skulle kunna erbjuda den vad den skulle må bäst av. Jag skulle inte heller skaffa andra djur jag inte trodde att jag skulle ge en bra och naturlig miljö. På landet tycker jag nog att man får vara ganska tolerant och acceptera att det finns djur i omgivningen. En katt på tomten gör likväl inte lika stor skada som de flesta andra förrymda djur (du nämner bland annat hästar och får). Det går heller inte att undvika att djur påverkar grannar hur mycket man än försöker att hålla dem inom stängsel. Grannarna hade höns och tuppar som gol och ”störde” alla omkring. Gödsel luktar. Detta är dock naturen - det är så det fungerar. 

Och igen, det otäckaste djuret på planeten är människan som dessvärre har lyckats ta makt och vill kontrollera allt annat liv. Det är något vi måste ta och fundera över.   

Anmäl
2013-10-18 12:33 #4 av: Linnea

#3 Jag antar att du aldrig har haft "någon annans" katt som har tagit som sin uppgift att ständigt klösa sönder och kissa ner dynorna till dina utemöbler, går in i ditt hus när du har fönstret öppet osv? Det är inte så trevligt. Dessa katters ägare säger som du, att det är naturligt för katten att vara fri. Visst, det är det men ska det vara utan några som helst skyldigheter från ägaren?

Tex hästar är gjorda för att röra sig långs sträckor och äta under stööre delen av dagen. Visst får de motion men det är få människor som kan ha häst på det viset som dom är gjorda för. Och om vi skulle ha alla våra kor, får mm helt naturligt så hade förmodligen inte vi själv fått plats..

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2013-10-18 12:42 #5 av: Lucifer Sam

Kort svar: jodå, visst hade vi (och har) katter som gick på tomten (d.v.s. mina föräldrars tomt). Förvisso tar vi alltid undan dynor om kvällarna men inte på grund av katter utan för att de inte skall bli våta av nattens fukt så just detta problem hade vi förvisso inte. Men, katter har grävt i våra grönsaksland, skrämt fåglar o.s.v. Jag är alltså inte en totalt naiv typ som inte vet vad jag talar om - jag är lantis från början.

Visst skulle vi kunna ha plats att låta alla produktionsdjur ha det bra men självfallet skulle vi då tvingas dra ner på vår köttkonsumtion. DET tror jag att många har svårt att inse för det är en "kostnad" de flesta inte är beredda att ta. 

Anmäl
2013-10-18 12:47 #6 av: VildaVittra

#4 Orsaken att vi håller kor osv som vi gör har inget med utrymmesskäl att göra.

1. För magert bete då folk vill köpa billigt kött och rasen inte är anpassad till Sverige.

2. Det är enklare för bonden.

3. Markskador.

osv

Du tycker att man ska tumma på djurvälfärden för att så många som möjligt sa ha rätten att skaffa djurarten? Eller är det vi människor som ska anpassa våra liv så de passar in i det djuret behöver?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-18 13:13 #7 av: Gronstedt

#4: "Jag antar att du aldrig har haft "någon annans" katt som har tagit som sin uppgift att ständigt klösa sönder och kissa ner dynorna till dina utemöbler, går in i ditt hus när du har fönstret öppet osv? Det är inte så trevligt." En välriktad hink vatten, så brukar katten sluta med sådant, så det är ganska enkelt löst.

"Tex hästar är gjorda för att röra sig långs sträckor och äta under stööre delen av dagen.". Och många hästar har det så också. Det är inte arealen som är det viktiga, även en liten hage räcker till att röra sig långa sträckor i, vilket syns tydligt om man tittar på en grupp hästar en stund. Det viktiga är att det finns något för dem att pilla med och inte är jordrent, för då börjar de gnaga staketstolpar i stället.

Kastrerade utekatter begränsar oftast frivilligt sitt revir och håller sig hemomkring. Jag anser att alla utekatter ska vara kastrerade (kemiskt kastrerade om de senare ska användas i avel), men jag anser inte att innekattens liv är etiskt. Visst kan man göra det bättre med konstlade medel, men det är som att ställa in en diskbalja med vatten i minkburen - det blir helt enkelt inte det samma.

Anmäl
2013-10-18 14:44 #8 av: Silvestris

Intressant att en lägenhet på 80 kvm eller ett hus på 210 kvm liknas vid en bur och att det automatiskt görs en negativ koppling till rastgårdar där katter sitter likt djur på zoo (har ni varit på Nordens Ark eller Orsa Björnpark?).

Katter är de enda tamdjur som tillåts leva "naturliga" liv i Sverige och det är ett djurskyddsproblem. Inte bara skadas och dör tusentals katter i trafiken varje år. De faller offer för människors illvilja och sätter oönskade kattungar till världen. Vi har 100000 hemlösa katter i Sverige och jag vågar påstå att vi inte hade haft den situationen om katter likt våra andra tamdjur hölls utomhus under kontrollerade former.

Jag har ingenting emot att kastrerade katter går ute och jobbar på en bondgård. Kemisk kastrering och p-piller skrattar jag åt idag faktiskt eftersom jag imorse lämnade in min kemiskt kastrerade honkatt för kirurgisk kastrering. Varför? Jo, den kemiska kastreringen funkade inte. Implantatet sattes för 4 månaders sedan (effekten ska sätta in efter 6-8 veckor och hålla i sig i minst 6 månader) och det enda som har hänt är att kattrackaren löper tätare än normalt.KämparHar genom åren sett otalet kattungar födas trots att mamman gått p-piller också. Katters fertilitet är helt enkelt inte lätt att kontrollera.

I vissa Medelhavsländer lever hundarna "naturliga" liv också. Det betraktas också som ett djurskyddsproblem, förutom de problem det innebär för boskapsägare och viltlivet.

Anmäl
2013-10-18 14:51 #9 av: Gronstedt

#8: Djur med stort normalt rörelseområde och som är klättrare och smygjägare behöver mycket stora och varierade rastgårdar för att kunna leva ett naturligt liv. Men en rastgård på kanske 30 x 30 meter, med flera träd, buskar, varierd undervegetation, sol, skugga, gömställen och en bytespopulation skulle nog räcka för att ge katten en rimlig approximation av "naturligt" liv. I alla fall lika "naturlig" som lösdriftshästens eller utegångsfårets.

Men att jaga fjädervippor i en lägenhet är inte detsamma.

Anmäl
2013-10-18 14:59 #10 av: Silvestris

#9

Nej, de behöver faktiskt inte det. Beroende på vad du lägger in i betydelsen "naturligt liv". Det går alldeles utmärkt att se till att katten får utlopp för sina naturliga behov på mindre ytor. Inom etologin är det vedertaget att kvalitén på ytan spelar större roll än kvantiteten. Vi har även ny forskning från SLU som visar att katternas personlighet säger mer om hur de mår på mindre ytor än antalet kvadratmetrar och katter de lever med.

Sedan är det absolut många innekatter som inte har den kvalité på ytan som behövs för att de ska må bra, men det går ofta att fixa med ganska enkla medel.


Anmäl
2013-10-18 15:04 #11 av: VildaVittra

#8 Var har jag liknat lägenheten vid en bur? Jag skrev att katter får hållas i bur, vilket de får.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-18 15:05 #12 av: Lucifer Sam

#8

Så vitt jag ser är det ingen som kallat en större lägenhet eller ett hus för bur och visst kan katter ”röra sig” tämligen obehindrat i en sådan miljö men det ersätter dock inte gräs under tassarna eller lummiga träd att klättra i. Att se en katt ligga utsträckt i en solbelyst fläck i gräset är att bevittna sann kattlycka. Visst drogs paralleller med hönor och grisar i trånga utrymmen men detta var för att visa att vissa förbättringar jämfört med de sämsta alternativet kanske ändå inte är så perfekt som vissa vill tro.  

Att jämföra katter och hundar är lite fel då hundar är flockdjur som gärna fogar sig i att ha en ledare vilket inte katter gör. De hundar i Sydeuropa du talar om lever inte bra, och knappast heller naturliga liv och ingen här har heller försvarat att övergivna katter ska finnas överallt. Att katter utsätts för människors illvilja är knappast ett problem som beror på katterna – där är det återigen vi människor som måste ändra vår inställning till djuren.

Anmäl
2013-10-18 15:11 #13 av: Gronstedt

#10: Som du så riktigt påpekar beror det på vad man lägger i begreppet "naturligt liv". Hästar som lever sitt liv under sadel eller i skrittmaskin och på löpband, och i lagstadgad box med vattenkopp och hösilage serverat i finmaskiga nät lever till exempel ett fullkomligt naturligt liv, eller hur? De rör sig många steg, utför sina naturliga gångarter, har fri tillgång till vatten och har lång ättid, eller hur? Det är lätt att ge hästar naturliga liv med artificiella medel. Jaså, inte det ... ?

En katt i konstant artificiellt ljus, med längsta fria sträcka 10 meter som mest, med bollar och vippor att springa efter under konstant närvaro av en människa, med syntetklädda rör att klättra på, den har det också naturligt. Lika naturligt som hästen ovan.

Anmäl
2013-10-18 15:12 #14 av: Silvestris

#11

Nej, katter får inte hållas i bur. De får hållas i stallar, precis som många andra tamdjur.

L102

14§ Hundar och katter får inte förvaras i bur utom vid följande tillfällen.

  1. Hundar och katter får förvaras i bur på utställning, tävling och prov samt vid träning inför tävling. Buren ska då vara täckt på minst två sidor och hundar ska rastas minst varannan timma.
  2. Vid transport i samband med tävling samt vid träning inför tävling, får hundar på tävlings- respektive träningsplatsen samt till och från tävlings- och träningsplatsen övernatta i transportmedlet.
  3. I samband med jakt får hundar förvaras i bur max 8 timmar per dygn om de rastas minst var tredje timme.
  4. I samband med transport får hundar och katter förvaras i bur. Förvaringen får dock inte överstiga tre timmar då bilen står stilla.


Anmäl
2013-10-18 15:14 #15 av: Silvestris

#13

I en annan tråd påpekar du att vilda djur inte lever bra liv dvs. det naturliga livet är inte så himla bra. Varför är det då något vi ska eftersträva? Om det naturliga livet är så himla hårt.

Anmäl
2013-10-18 15:22 #16 av: Gronstedt

#15: Jag har inte påstått att livet i det vilda är speciellt bra, nej. Därav följer inte att jag påstått att djur inte ska få utföra naturliga beteenden under naturlika förhållanden. Det är du, inte jag, som sätter likhetstecken mellan "naturligt liv" (observera citattecknen) och vilt liv.

Däremot har jag påstått att ett liv under naturlika förhållanden i fråga om beteenden och utrymmen för beteenden är att föredra framför motsatsen. Naturlika förhållanden och möjlighet till naturliga beteenden, i kombination med god omsorg, skydd och mat, ger god livskvalitet.

Anmäl
2013-10-18 21:46 #17 av: VildaVittra

Vissa behöver tydligen att någon håller dom i handen. Coolhttp://katter.ifokus.se/discussions/52618a1c8e0e74734300308f-kattens-ratt-att-leva-naturligt

#14 Jo, katter får hållas i bur om det gäller en infångad vild katt. Jag var i kontakt med jordbruksverket om ett ärende och det är helt lagligt om buren är ca 2 m hög (kommer inte ihåg exakt höjd).

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-18 22:36 #19 av: VildaVittra

#18 Jag kommer aldrig vara tacksam för att du alltid ska dra igång bråk.

Det var typ en meter i kvadrat plus två meter i höjd.

Jag vet redan vad du har dina katter till och inte var det för deras skull, det har du själv skrivit.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-18 22:37 #20 av: [MyCassie]

Fast 2m hög vill inte jag kalla bur utan box, något som återfinns på majoriteten katthem i sverige där box är ett måste istället för att ha katter springandes överallt som de behagar, slåss sinsemellan, smitta varandra med sjukdomar, para sig med varandra innan de blivit kastrerade osv.

Anmäl
2013-10-18 22:42 #21 av: VildaVittra

#20 Det var frågan om en bur, inte box, som jourhemmet ifråga fått från katthemmet.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-18 22:45 #22 av: [MyCassie]

#21 En bur på 2 meters höjd? Fågelbur då eller? Varför sätta katt i bur när man är jourhem åt en katt förstår jag inte såvida man inte har överdrivet många katter, förstår mer användningen av boxar som är av den storleken på katthem.

Anmäl
2013-10-18 22:47 #23 av: VildaVittra

#22 För att katthemmen ska "rädda" skräckslagna katter som inte går att ha lösa.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-18 22:50 #24 av: [Mustangcab]


# 23 Du anser naturligtvis att det vore bättre att  avliva dem!

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-10-18 22:52 #25 av: VildaVittra

#24 Varför frågar du?

Jag ber dig vänligt att inte försöka förstöra tråden.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-18 22:53 #26 av: [Mustangcab]


# 19 Så att mina katter slipper kattslagsmål och riv- och bitsår som måste ses över av veterinär och få en antibiotikakur är enbart pga att jag  inte vill att de ska ha  det. För katterna är det naturligtvis  helt naturligt.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-10-18 22:55 #27 av: VildaVittra

#26 Nu kommer du ihåg fel. Det var inte därför du hade katt. Glad

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-18 22:57 #28 av: [MyCassie]

#23 Ja men skygga katter går att rädda. Jag har ett exemplar här hemma som var livrädd för människor men är i dags läget den keligaste man kan hitta.

Däremot gillar han inte att vara ute då utemiljö så som okända, bilar, cyklister, grävmaskiner mm innebär stress. Han får rakt av panik och försöker fly åt alla håll då tänker jag heller inte tvinga ut honom. Enda gången han kan vara ute är i lugn och ro på baksidan men han sitter vid trappen och äter gräs och går inte en meter till, flyr in eller kryper ihop om något läskigt dyker upp. Hemmet är hans tygga punkt helt enkelt.

Varje katt är en individ, alla katter har inte ett 24/7 craving att gå ut. 

Anmäl
2013-10-18 23:15 #29 av: VildaVittra

#28 Det går att göra massor av saker, som att slå en hund till lydnad. Det betyder inte att man ska plåga djur för att nå dit man vill.

Sen har jag en fråga om ditt svar på det andra forumet i tråden om denna artikel.

Hur ska en katt hinna döda 2466 fåglar om dagen om man räknar på ett 10 år långt jägarliv?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-18 23:19 #30 av: [MyCassie]

c

#29 Hur skulle de inte kunna? Katter jagar väldigt mycket ute, inte alltid de äter upp dock men dödar gör de om än bara för övning. Finns en dokumentär om det på youtube, minns inte namnet på den då jag såg den förra året, som handlar om hur utekatter lever sina liv och hur det förstör faunan. Sök, det är taget därifrån. Sen lever ju katter längre än 10 år så då blir antalet fåglar/dag färre. 9 miljoner fåglar under sin livstid är ett genomsnitt.

Anmäl
2013-10-18 23:24 #31 av: VildaVittra

#30 För att döda 2466 fåglar per dygn så ska katten ungefär ha ihjäl 2 i minuten. Rapidokatt på uppåttjack!!!Skrattar

Ja, men de slutar oftast jaga fåglar runt den åldern.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-18 23:27 #32 av: [MyCassie]

#31 Förskräckt Vilka utekatter har du haft om de slutat jaga runt 10 års åldern? En katt jagar livet ut om den frisk och pigg.

Anmäl
2013-10-18 23:31 #33 av: VildaVittra

#32 Nu läste du inte hela meningen. Jag skrev fåglar. Skämtar

Och nej, min 24-åring jagad inget annat än mat i kylskåpet de sista åren. Och han var frisk som en nötkärna.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-18 23:37 #34 av: [MyCassie]

#33 Ja men det stämmer inte heller. En 10 åring kan lätt ta en fågel, de blir inte invalider vid den åldern. 10 år är ingen ålder på en katt, de kan leva minst 10+ till. 24 år gammal katt kan jag förstå inte jagar mycket men en 10 åring gör det garanterat.

Våran är 7 år och rena kattungen fast han jagar inte då han anser alla djur är familjemedlemmar. Jag har haft många katter i mitt liv och ingen har tacklat av som fågeljägare vid/runt 10 års åldern.

Anmäl
2013-10-18 23:41 #35 av: Lucifer Sam

#32
Siffrorna du nämner är orimliga i vilket fall som helst. Även om katten skulle jaga i 20 år blir det alltså en fågel i minuten, dygnet runt, alla dagar året om....

i #28 skriver du: Varje katt är en individ, alla katter har inte ett 24/7 craving att gå ut. 

Det är det heller ingen som har sagt; de bör däremot ha chans att få vara ute på riktigt om och när de vill. Visst vill katter ibland inget hellre än att ligga framför kaminen - framförallt om det regnar. 

Man kan göra mycket för att skydda levande varelser till varje pris som helst; vissa föräldrar skulle säkert vilja operera in ett chip i sina barn så att de med GPS alltid kan se var de håller hus. De kan förbjuda barnen att någonsin gå hemifrån för att inget ska hända dem eller tvinga dem att ringa hem minst en gång i timmen om de är borta för att man ska ha full koll - det finns ju trafik och "fula gubbar". där ute. Välvilligt kanske, men stackars barn säger jag bara.

Anmäl
2013-10-18 23:50 #36 av: [MyCassie]

#35 Läste du också att jag skrev att 9 miljoner är ett genomsnitt? Du får klaga på den som gjorde dokumentären om du anser att inte stämmer men en sak som däremot stämmer är att utekatter kan ställa till en hel del problem inte bara för andra men även för andra levande och för sig själva. 

Folk får släppa ut sina katter bäst de vill men de får också räkna med vad deras katter utsätts för tex här om dagen sprang grannens katt in i vårat vardagsrum och börja kissa på golvet, skvätta på dörrar. Kan säga att den katten flög ut lika fort. Samma med en annan grannes katt som dag ut och dag in kissa på vår ytterdörr och sket på altantrappan, stank i hela hallen så det blev sanering och katten lämna jag till polisen så grannen fick hämta den där efter det såg jag inte den katten igen. 

Kattägare själv men anser inte att katter har sin fulla rätt att springa obevakat ute och ska vi börja prata naturlig kan vi ju prata vad som är naturligt för burfåglar, ödlor, möss, råttor, hundar, gerbiler, kaniner, marsvin osv.


Anmäl
2013-10-18 23:54 #37 av: Silvestris

#17

Nej, katter får inte hållas i bur. Det står klart och tydligt i L102. Du får däremot hålla dem i boxar med en takhöjd på minst 1,9 m och en yta om minst 1,5 kvm. (kortast sida minst 1,2 m). Hundar får också hållas i boxar och för en hund i kattstorlek gäller ytan 2 kvm. Ingen takhöjd anges.

Så vad de än säger hos SJV så får du enligt svensk lagstiftning inte sätta katter i bur annat än under de förhållanden jag redan har angett. Vad gäller förvildade katter rekommenderas under allmänna råd öht inte att de ska tvingas leva inomhus. Man rekommenderar även att katter som hålls i boxar ska... rastas utomhus, dagligen.

Anmäl
2013-10-18 23:56 #38 av: VildaVittra

#36 Genomsnitt? Du menar att det finns katter därute som fäller 4 fåglar i minuten?

"ska vi börja prata naturlig kan vi ju prata vad som är naturligt för burfåglar, ödlor, möss, råttor, hundar, gerbiler, kaniner, marsvin osv"

Ja, precis vad detta forum handlar om.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-18 23:59 #39 av: VildaVittra

#37 Du missade att det hos exempelvis hundar inte är en rekommendation, utan ett krav? Vilket just artikeln handlar om.

Kalla det vad du vill, en bur är det ändå. Och på tok för litet för ett sådant djur.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-19 00:00 #40 av: Lucifer Sam

#36

medger att det är illa om de förorenar inne hos folk och visst har ägarna ett visst ansvar att få dem rumsrena. De katter vi hade i min uppväxt ville alltid göra behoven ute. Jag förstår att det är trist om sånt händer men jag har svårt att tro att det är ett sådant jätteproblem som vissa hävdar. VI har haft andras katter som tittat in men aldrig kissat eller bajsat inne i huset men vi har kanske haft osannolik tur. 

Ja visst finns det fler djur man kan diskutera, men i detta fall handlade artikeln om just katter - av de skäl som nämns i artikeln.

Anmäl
2013-10-19 00:00 #41 av: [MyCassie]

#38 Nej jag menar inte, dokumentären menar. Så svårt kan det väll ändå inte vara att förstå att det nämnts i en dokumentär så många gånger som jag nu fått skriva det. 

Jo det har jag förstått men jag skulle inte vilja veta hur det skulle se ut ifall alla djur släpptes ut i det fria utan att vara inhägnade, då räknar jag även in kor, grisar, får, getter, strutsar osv då de hålls innanför staket vilket kan jämföras med en miljöberikad kattgård tex.

Anmäl
2013-10-19 00:02 #42 av: [MyCassie]

#40 Här är det ett jätteproblem med utekatter. De finns i överflöd och tar sig sin frihet. Har man altandörren öppen får man räkna med att nästa sväng blir kemtvätten med mattan alternativt omtapetsering och då är det ändå inte tillåtet att ha katter utomhus i detta område.

Sen återstår frågan, hur ska kattägare kunna ta sitt ansvar över vad deras katter gör utomhus när katterna släpps ut obevakade? Ägarna har ju noll koll på vad katterna sysslar med.

Anmäl
2013-10-19 00:04 #43 av: Silvestris

#39

Ja, det är ett krav att rasta hundar eftersom de inte antas göra sina behov på en låda. Katter och hundar skiljer sig lite åt på den punkten. Hundar behöver inte heller ha klätter- och klösmöjligheter i sina boxar och som sagt... det finns inte ens minimimått för takhöjd på deras boxar.

Visst är minimimåtten för... i princip all djurhållning för små, men det är liksom lika illa för alla. Det är inte så att katten sitter särskilt illa till ur den aspekten. Boxhållning av katt (eller hund för den delen) är inte allmänt accepterad i Sverige. Det är inte så att det sitter hundratals katter och trycker i boxar på 1,5 kvm i detta land.

Anmäl
2013-10-19 00:25 #44 av: VildaVittra

#43 Om det var att hundar inte ska göra på låda (vilket de får och kan, då man tränar hunden till det om man exempelvis seglar eller åker färja), varför står det då att de ska rastas på annan plats? Dvs gå hemifrån? Jo, för de behöver andra intryck. Behöver inte katter det?

#41 På det andra forumet skrev du som det var dagens sanning. Men du erkänner nu att det är fullständigt orimligt?

Alla djur hålls inte inom staket, många går fria. Det har med hur djurarten beter sig att göra, dvs om dom stannar hemma eller går iväg. Många gånger är staketet bara där för att markera för förbipasserande att det finns djur där, getter som exempel är nämligen ganska svåra att hålla inne.

Man brukar säga att det bästa stängslet är ett bra bete, vilket är helt sant. Mina höns stannar hemma, trots att de går helt fritt.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-19 00:41 #45 av: Silvestris

#44

Fast nu kommer vi in på naturligt beteende. För katter är det naturligt att gräva ner sin avföring och urin, således kan en låda med lämpligt strö passa väl för ändamålet. Hundar har inte det beteendet, det är inte "lika naturligt" för en hund att gå på låda som det är för en katt. Endast hundar som lever permanent i rastgård behöver rastas "på annan plats" (vilket ju krasst sett kan vara alldeles utanför rastgården). Hundar som lever inomhus behöver "bara" rastas utomhus. Ingenstans står det faktiskt att man måste gå hemifrån. Rasta utomhus eller "på annan plats" kan vara hemma på en gräsplätt som är 1 kvm stor.

Det behöver inte alls handla om att de ska få nya intryck utan helt enkelt om att hundar och katter har olika hygieniska beteenden.

Anmäl
2013-10-19 00:55 #46 av: [MyCassie]

#44 Nu är vi där igen, skulle du se dokumentären återigen så skulle ljuset gå upp för dig och det är fortfarande ett genomsnitt som dokumentären tog (ska jag skriva ordet "genomsnitt" i versaler?). Det räknas på alla katter, förvildade som tama, och tas sen ett återigen genomsnitt (vet du inte vad det ordet betyder så använd lexikon). Börjar bli jobbigt att behöva repetera. Fattar du fortfarande inte så se dokumentären, tror jag sett den någonstans på katter ifokus också när jag sökte bland inlägg om utekatter ett tag sen.

Dokumentären tar även upp den ö dit katter blev introducerade av någon vilket resulterade i att många fågelarter är nära utrotning. Så visst kan man släppa samtliga katter fria helt obevakade (de förökar sig med stormsteg sen också) men det är inte utan bekostnad på övriga fauna.

Nu orkar inte jag hålla på och tjafsa om något som en dokumentär nämner, jag kan inte ändra det den dokumentären tar upp det får du prata med producenten om och kanske göra en egen undersökning med flertalet kattägare/observationer mm som de gjorde. Du får dock med än gärna fortsätta vara fixerad på en genomsnittlig siffra ur en dokumentär eller välja att gå tillbaka och diskutera innekatter vrs utekatter som det finns miljoner trådar om på ifokus och som i själva verket inte leder någonstans då det alltid kommer finnas olika åsikter i ämnet.

Sen kan man ju tolka lagen hur man vill

"1 § Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter."

Jag tolkar i alla fall det att även kattägare ska hålla koll på sina katter så de inte kan orsaka skador... Vilket är omöjligt om man släpper de till att springa fritt obevakat.


Anmäl
2013-10-19 00:59 #47 av: VildaVittra

#45 Huruvida djuret gräver eller inte spelar faktiskt ingen roll. Hundar kan mycket väl göra sina behov i en rastgård eller i de hundlådor som finns i handeln.

Katter i rastgård flyttas bara till en annan inhägnad, dvs huset. Det kan du göra med en hund också, men ratas ska de ändå.

Om du läser motiven till föreskriften så tas inte själv kisset och bajset upp, utan att de ska få komma ifrån rastgården samt få röra på sig. Det kan man ju knappast åstadkomma på en kvm.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-19 01:04 #48 av: [MyCassie]

#47 Om det var så då att katter som satt i rastgårdar även fick komma ut och röra på sig i koppel? Skulle det göra skillnad? eller är det ett måste enligt dig att de springer vind för våg obevakade ute och då menar jag samtliga katter, de på landet och som bor mitt i centrum eftersom alla katter nu har den naturliga instinkten även om alla kanske inte trivs ute?

Anmäl
2013-10-19 01:20 #49 av: VildaVittra

#48 Det skulle vara bättre, men inte det optimala. Skulle man jämföra med en annan djurart så är det som att ha frigående höns inomhus, mot att tidigare haft dom i bur, där det optimala är att hönsen är frigående utomhus.


#46 Jag vet mycket väl vad genomsnitt är, det verkar vara du som inte vet det.

Vi tar 3 katter, en fångar inga fåglar, en fångar 2 och en fångar 4. (0+2+4)/3 katter= 2 fåglar i minuten.

Och du tycker jag ska leta efter en dokumentär som du inte minns namnet på om katter, där katterna rör sig lika fort som jultomten? Jag får nog leta länge.

"Jag tolkar i alla fall det att även kattägare ska hålla koll på sina katter så de inte kan orsaka skador... Vilket är omöjligt om man släpper de till att springa fritt obevakat."

Nej, inte alls omöjligt om man har djur för djurens skull och dessutom är även katter möjliga att träna.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-19 01:35 #50 av: [MyCassie]

#49 Var som sagt väldigt länge sen jag såg den dokumentären och du sitter och klandrar mig för ett innehåll i en dokumentär som jag inte ens var med och skapa, lite lustigt tycker jag.

Och så många som säger "googla" eller "sök" när man vill veta något (tror nog även du sagt det) skulle jag kunna säga samma sak till dig men jag sökte på youtube, hitta inte den dokumentären. Den kan vara för gammal, vad vet jag. 

Hitta dock denna jag titta på ett antal gånger som är rätt lärorik om utekattens liv, nämns inga miljoner fåglar där men en hel del nyttigt man kanske inte visste om katter: http://www.youtube.com/watch?v=SXh-LgqfcS8

Omöjligt? Följer du dina katter vart de än går? Träna katter? Menar du då att man ska sitta och nöta "gå fot" med en katt då eller? Eller menar du träna tomtgränsen? För tror man att en katt aldrig lämnar tomtgränsen för att utvidga sitt revir, då är man naiv och känner inte till kattens instinkter.

Anmäl
2013-10-19 01:46 #51 av: VildaVittra

#50 Du använder denna information som argument mot utekatter och sedan när den blir synad och visar sig felaktig så är det lustigt? 

Googla? Vad ska jag googla? "Kattdokumentär" lär ju ge X antal träffar, dessutom kommer jag ju inte ens när jag ser den du menar på veta att det är den med tanke på att du gett noll information som kan härleda till en specifik. Du får hemskt gärna också visa var jag skrivit googla.

Ja, man kan träna katter till att hålla sig hemma, och jag vet vad mina katter gör och var de är. Går jag utanför dörren kommer nämligen Vilda Vittra och hälsar på mig, som hon alltid gör dygnet runt. Träningen har en del att göra med det där om bra bete som jag skrev om tidigare.

Naiv är ett ord som inte brukar användas om mig, däremot om folk som försöker läxa upp mig om matematik och så visar det sig att de inte kan matte alls. Skämtar


Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-19 01:58 #52 av: [MyCassie]

#51 Det är inte den enda information jag använt om utekatter men det är den enda du hakar upp dig på och jag har fortfarande sagt att anser du det fel får du ta det med producenten.

Jag kan inte yttra mig om det är fel då jag bara gått på den undersökning de gjorde, på så sätt kan inte heller du yttra dig om ifall det fel eftersom du inte ens sett undersökningen. Så släpp det nu, katter dödar flera djur och många det är verkliga livet (se videon jag gav dig).

Orimligt möjligen om man räknar på egen hand men som sagt i dokumentären lät det mer än rimligt, de förklara mer utförligt. Och det är ingen hemlighet att utekatter stör övriga fauna utomhus.

Träna katter till att hålla sig hemma, något som bryter mot deras naturliga instinkt, ja ok. Men då är det inte ett naturligt liv längre eftersom katten begränsas liksom den skulle begränsas med en stor kattgård. Skillnaden är ett galler.

Anmäl
2013-10-19 02:11 #53 av: vallhund

Vilket tjabbel! Hänvisar man till siffror, dvs "sk" fakta så får man visa på var denna finns att läsa, att ihärda med att dessa stämmer för att man sett något på youtube är totalt lönlöst.

Mig veterligen är skillnaden på bur o box just att box har normal takhöjd, som i kennlar t ex.

Fö tycker jag det är bra att flera av mina grannar har katt, så att jag slipper hålla egen, de håller rent ganska bra från möss o råttor etc.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2013-10-19 02:21 #54 av: [MyCassie]

#53 Var ett väldans tjat. Ja jag vet att minsta man skriver så ska det vara källhänvisning, en del är noga med det, men ibland är det svårt att hitta och det får man acceptera. Jag har redan bett att det ska släppas eftersom jag inte hittar infon men det tycks bita folk i häcken ändå.

Men en sak är i alla fall säker och behöver man källhänvisning till det så dräller det med info på nätet och det är att katter är jägare, de dödar och de dödar många arter och många djur under sin livstid som utekatt och kan även utrota en djurart. 

Hitta i alla fall en video som tar upp hur mycket katter dödar om man nu tror att tex en mus/dag är det enda.

Och ska vi diskutera källhänvisning vill jag ha det till påståendena i artikeln om tex bur, att katter mår dåligt av att bo inomhus (läser mellan raderna) osv.

Anmäl
2013-10-19 02:28 #55 av: VildaVittra

#52 Nu bor jag på en ganska så stor tomt omgiven av skog, så nog får mina katter utlopp för sina instinkter, speciellt som de jobbar här då jag har höns. Det är just det jag menar med betet. En vanlig bondkatt springer max ett antal meter för att försöka fånga en mus, passerar de dessa meter, så struntar den i musen, pga att den i slutändan kommer att komma i minus på den tillförda energin från musen gentemot den som den använt, om den misslyckas ett antal gånger på raken. Om då betet är bra hemmavid, tror du katten rent energimässigt kommer att tjäna på att lämna sitt revir?

Då jag råkar veta genomsnittet på antalet möss en utekatt tar per dag, så kan jag med mina "begränsade" matematikkunskaper faktiskt avgöra att det är ren smörja. Jag skulle gissa på att det är vad öns totala antal katter tar per år/årtionde som du snurrat ihop med per katt.

Om en katt ska fånga 2 fåglar i minuten, så har nog landet större problem än några frigående katter, de lär ju inte få vidare många skördar med dessa myriarder med fåglar.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-19 02:39 #56 av: [MyCassie]

#55 Du har då stenkoll på dina katter då. Du glömmer dock en sak, att katter är revirbenägna och har stora revir. Men om du kan med 100% säkerhet säga att dina katter håller sig på din gård och inte far ut i skogen så är det bra, men det låter dock lika orimligt som antalet fåglar tycktes låta om vi ska se till kattens naturliga instinkt vill säga. Har din katter alltid kommit hem tex på natten? Eller har någon varit borta ett par dagar?

Några frigående katter? Har du då räknat in de 100 000 hemlösa som sverige har? De flera tusen katter som har ett hem, rasrena som icke? Det är inte några. Räkna ihop alla katter i sverige, hemlösa, de på katthem, de i privata hem osv och så tänker du dig antalet möss, fåglar, ormar, nyfödda ungar av olika djurslag osv de katterna kan/har/kommer ta.

Talgoxar tex finns det ca 2,6 miljoner av. Släpp alla katter fria och detta antal skulle sjukna med stormsteg tills arten är helt utdöd.

Visst, det kanske hör till kattens natur att röra sig genom stora utrymmen men släppa alla fria så ser man inte till övriga djur i naturen utan det är att sträva efter att utrota djurarter. Så simpla lösning för att skydda djuren i naturen och katterna blir resultatet koppel och/eller kattgård.

Anmäl
2013-10-19 02:47 #57 av: VildaVittra

#56 Nja, jag tror nog att råttorna i städerna skulle vara mer i skottlinjen med sina 4 (?) st per invånare.

Nej, inte alls orimligt, finns folk av idag som sett tränare som stoppat in huvudet i lejons munnar, varför skulle en domesticerad katt inte gå att träna då?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-19 03:06 #58 av: [MyCassie]

#57 Fattar inte hur man tränar en katt till att hålla sig inom ett visst område men då är vi där igen. Skulle alla som bor på gårdar/villar/radhus träna en katt till att hålla sig inom ett visst område så strider det mot kattens naturliga instinkt med sitt behov för stora revir som de gärna inte delar med någon. Och det var ju naturliga instinkter du pratade om och då antar jag inte bara jaktbehovet utan samtliga instinkter en katt enligt dig inte får utlopp för inomhus oavsett hur miljöberikat det är.

Dock räknar jag bort fertilitet här för jag hoppas innerligt inte att folk tycker alla katter skall vara okastrerade så de kan följa instinkten i att para sig om och om igen. ;)

För övrigt går det att driva gård utan att ha massa utekatter. har en vän med hästar, grisar, kor, får och höns som inte ens äger en katt. Han håller gården väldigt ren, har väldigt täta väggar i stall osv samt bevarar mat osv där möss inte kommer åt. Hästfoder tex läggs i plåttunnor med låsbara lock. Han har under sina år som bonde kanske haft 2 möss eller så. ;) Allt går, med lite vilja.

Nu äger inte han utekatt då katter markerar revir samt gör behov ute och han vill inte att katterna ska göra behov i hö osv därav valde han hellre en tät gård.

Anmäl
2013-10-19 04:07 #59 av: vallhund

Förvaras all halm o hö o ev annat strö i låsta burkar av metall?

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2013-10-19 04:10 #60 av: [MyCassie]

#59 Åh, haha. Finurlig du va nu då. Givetvis inte men i täta utrymmen.

Anmäl
2013-10-19 09:50 #61 av: Silvestris

Angående träning så visst kan man träna katter, men titta ut i verkligheten och fråga er om det sker i någon betydande omfattning. Nej, precis. Utekatter tillåts driva omkring som de vill. Det har de tyvärr även lagligt stöd till. Det anses ligga på alla andras ansvar dvs. inte kattägarens att skydda sig mot de olägenheter som katten skapar. Man har gjort en fullständigt orimlig tolkning av orden "med hänsyn till deras natur".

Det leder till att 44 katter faller offer för trafiken varje dag (enligt en rapport från Trafikverket, visserligen har den några år på nacken men vi har fler katter idag också). Uppskattningsvis. Det är fler än älgar och älgstammen skjuter vi av bla. för att minska antalet trafikolyckor. Så vältränade är svenska utekatter...

#57

Om du tror att katterna skulle satsa på att jaga råttor snarare än andra bytesdjur är du fel ute. Råttor är farliga bytesdjur och katter undviker dem i regel. Att jaga råttor förefaller vara något som ett fåtal katter specialiserar på och egenskapen är ärftlig, men som sagt... ovanlig. Men visst, låter man bli att mata katterna så att de blir desperata kan de säkert ta risken, men då talar vi inte längre god katthållning.

Anmäl
2013-10-19 09:55 #62 av: Gronstedt

http://katter.ifokus.se/discussions/52618a1c8e0e74734300308f-kattens-ratt-att-leva-naturligt

Anmäl
2013-10-19 09:56 #63 av: tlover

#61 hmmm min katt jagar gärna råttor, eller sparvhökar, eller hermeliner eller rävar...

 

Allmänt anser jag att det borde åtminstånde finnas regler för koppelgång 2 ggr/dag (eller vad nu hundar har) och att man inte får vara borta från katter lika länge som nu utan det ska också vara samma som för hundar.

För i tex Stockholm innerstad är det ju betydligt mer farligt att släppa ut en katt än här så jag förstår att vissa inte vill det (då beroende på katten och hur man bor inte pga hur man själv är förhoppningsvis)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-10-19 10:44 #64 av: VildaVittra

#58 Du har alltså inte sett att folk exempelvis klickertränar katter? Förmodligen har du det och varför skulle det då inte gå att träna en katt att hålla sig inom ett visst område? För att det är en utekatt och du tycker att utekatter inte ska få finnas?

Principen är enkel: Bra bete, positiv förstärkning när den håller sig kring matte. Katten tjänar alltså energimässigt på att hålla sig kring gården.

Sen återkommer vi till det där att ha djuren för djurens skull. Om jag gillar elefanter, så innebär det ju inte att jag skaffar några då jag inte bor där det är lämpligt att ha det.

Jag kommer aldrig att ha mina djur i betongbunkrar, de ska få leva så naturliga liv som det rimligtvis går. Höns sprätter mat på marken, då får man möss. Gift kommer jag aldrig någonsin lägga ut då hönsen skulle riskera att picka i sig det. 

Att ha höns i hönsgård ökar risken för sjukdomar markant, jag älskar mina höns för mycket för det.

#61 Du tror inte att viltstängsel och djurets storlek påverkar det resultatet? Skämtar

Har jag påstått att alla tränar sina katter? Eller är det så att jag skrivit om mig och driver ett trevligt litet forum som verkar för att djur ska få ägare som ger dom bra liv?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-19 10:52 #65 av: tlover

För övrigt går det alldeles utmärkt att träna en katt, vår katt kan rulla runt och vacker tass.

Eftersom hon inte går till grannarna så har jag inte testat att öva in det men det går nog om man vill.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-10-19 11:04 #66 av: Silvestris

#64

Jag tror att den främsta anledningen till att ungefär 4 ggr så många fler katter än älgar faller offer för trafiken beror på att katter går lösa i tätort. Även om det visst händer att en enstaka förvirrad älg tar sig in i tätort så är det ändå ovanligt. Katter däremot springer omkring lösa i storstäder... för att de ska leva så "naturligt". Det är antagligen lite av samma anledning till varför det går åt fler råddjur i trafiken än älg. De lever oftare nära eller i tätort.

Anmäl
2013-10-19 11:07 #67 av: [MyCassie]

#64 Ja fast klickerträning är ju inte naturligt, det är att forma ett önskat "beteende" som människan vill ha. Men visst kan man klickerträna katt men långt ifrån alla katter är villiga till det. Men du har alltså klickertränat samtliga av dina katter då? Du svara aldrig heller på frågan längre upp när du säger de aldrig lämnar gården om de alltid kommit hem om nätterna och aldrig varit borta några dagar?

Snacka om att dra slutsatser, surprice eller inte. Läser du vad jag skrivit i denna tråd så finner du att jag också skrivit att folk får släppa ut katterna om de vill men att de får räkna med vad katten kan utsättas för och att det inte är utan bekostnad på övriga fauna.

Sen har jag en annan undran , om dina katter får FORL och måste dra ut tänder skulle du då fortfarande släppa ut dem?

Eftersom du anser samtliga katter ska få gå i det fria pga naturliga instinkter så måste det inkludera FORL katter, eller andra med kroniska sjukdomar. Vår katt har FORL, han kan inte ens tugga torrfoder så ben är livsfarligt.

Anmäl
2013-10-19 11:14 #68 av: Gronstedt

#66: Det blir lite löjligt när man överdriver så kolossalt. Ingen här förordar utekatter i stan, som du kanske märkt, eller för den delen att man håller sjuka eller dysfunktionella katter som utekatter. Vad som förordas är att katter, liksom andra tamdjursarter, ska hållas under förhållanden som ger dem möjlighet att i största möjliga utsträckning utföra sina naturliga beteenden. En ordinär villatomt med lite träd, buskar och oklippta områden kan till exempel räcka utmärkt. 3 x 3 meter med ett konstgjort klösträd gör det inte.

Anmäl
2013-10-19 11:22 #69 av: VildaVittra

#54 Missade din sista önskan.

Här har du en avhandling om hälsan hos innekatter avseende diabetes: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S109002330700319X

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-19 11:29 #70 av: [MyCassie]

#68 Jo men eftersom TS är emot kattgårdar, att katter hålls inomhus och att de går i koppel iom att TS tjatar om deras naturliga instinkter så måste jag då anta att samtliga katter ska gå lösa oavsett sjukdom eller hur de bor.

Det är just det jag inte fattar. Att man tjatar om naturliga instinkter och ser kattgårdar, koppel och innekatter som något negativt hos de som vill skydda sina katter. Bevisligen måste det innebära att alla katter ska gå lösa då.

Anmäl
2013-10-19 11:30 #71 av: VildaVittra

#66 Var har jag skrivit att det är lämpligt att ha katter i tätort överhuvudtaget?

#67 De har inte varit borta några dagar, missade du att jag skrivit om träningen? Nej, jag klickertränar inte, jag tränar med positiv förstärkning. 

Jag tränar mina katter för att de ska passa in i dagens samhälle, precis som man lär hundar att inte jaga bilar på motorvägen.

Varför skulle jag inte släppa ut dom för att de saknar några tänder? Jag hade en utekatt med fullt garnityr som svalde mössen hela, Lite som i tv-serien V där Diana svalde ett marsvin. Lipar

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-19 11:32 #72 av: VildaVittra

#70 Återigen, om jag gillar elefanter så kommer jag inte skaffa det då jag inte bor så till att det är lämpligt.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-19 11:35 #73 av: [MyCassie]

#69 är det alltså din källhänvisning till denna artikel? Med tanke på att den länken handlar om diabetes hos katter och du inte ens pratar om diabetes i artikeln ser jag ingen röd tråd. Dessutom står det i länken "dry food" vilket innebär torrfoder, finns ju de som ger BARF eller mjukmat också.

Jag ser tyvärr ingen röd tråd i artikeln, din länk och alla dina påståenden. Mycket förvirrande.

Anmäl
2013-10-19 11:43 #74 av: [MyCassie]

#71 Så släppa ut en tandlöskatt på egen hand som inte kan tugga saker alltså och riskera att kvävas istället. Ok, då är jag med.

#72 Ja jag har förstått att du anser att man inte ska ha katt om man tex bor inne i stan. Jag är dock av annan åsikt och som du själv skrev att du strävar efter att de ska få leva så naturligt liv som möjligt så finns de t dem som strävar efter samma genom att erbjuda koppelpromenader, kattgård eller in nätad balkong. Dels för att skydda katt och natur men även ge katten chans att vara ute i bästa möjliga mån.

Anmäl
2013-10-19 11:50 #75 av: VildaVittra

#73 Du bad om en länk till en källhänvisning om "att katter mår dåligt av att bo inomhus" , du fick en som visar att innekatter inte rör på sig lika mycket som utekatter och då riskerar att utveckla diabetes. 

Så du missade alltså poängen, eller är motion skadligt för katters fysiska och psykiska hälsa?

Jag kan inte råda över din förvirring, tråden finns här klart och tydligt.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-19 12:01 #76 av: [MyCassie]

#75 Fast det står faktiskt att om samband mellan högt intag av torrfoder och brist på motion kan leda till diabetes. Det är jag ned på eftersom det leder till övervikt. Men tror du samtliga innekatter i sverige är överviktiga? Det går att motionera en katt inomhus också även de katter som kan vara svårmotiverade.

Sen ville jag ha källhänvisning till din artikel, du nämner inget om diabetes där bara att innekatter skulle må dåligt, därav förvirringen då jag gärna vill ha bevis på påståendet.

Min kille lider då inte han är inte överviktig heller och äter inte ens torrfoder, han skulle lida mer om jag tvinga ut han som är mot hans vilja.

Anmäl
2013-10-19 12:06 #77 av: [MyCassie]

Är nog ingen mening att fortsätta denna diskussion då jag inte förstår hur du resonerar emellanåt speciellt inte när du skulle släppa ut en tandlös katt som iom det är försvarslös osv.

Nej, denna diskussion är inte värd mödan, intressant hur en del tänker dock.

Anmäl
2013-10-19 12:17 #78 av: Mathilda-S

Tycker att vi ska ta och samla in alla Sveriges ormar och ha dom inne också, dom dödar jättemånga möss under sin livstid. Och sen kan vi gå ut med dom i koppel så att dom inte blir tjocka.

Förstår inte det här med att vi måste ha kontroll på varenda liten sak i våra liv. Vi kan inte kontrollera alla djur och vi kan inte kontrollera allt som händer.
Det är såklart jättetråkigt att det finns så många hemlösa katter och att det händer så många trafikolyckor om dagen, med både katter och andra djur. Men vi kan inte förhindra varenda liten olycka, speciellt inte genom att stänga in alla djur i ett hus.
Jag förstår helt att en del bara har sina katter inne, om dom inte gillar att gå ut eller att man är rädd om dom, fine, så länge du tar hand om den på ett bra sätt. Vi har våra katter ute dygnet runt och det funkar jättebra det också, aldrig fått några som helst klagomål på dom. Sen har det kommit ovälkomna katter hit också och bråkat men det är sånt som händer.

Och det här med att katter dödar 9 miljoner fåglar under en livstid, någon som vill räkna ut hur många en människa dödar? Hur många djurarter vi människor har utrotat, eller håller på att utrota?

Förstår inte att folk har så otroligt svårt att se saker ur någon annans synvinkel och acceptera andras åsikter även om det kanske kommer in en katt i huset ibland. Stäng dörren.

Anmäl
2013-10-19 12:24 #79 av: Gronstedt

#70: Katter som går lösa i en tillräckligt stor rastgård får utlopp för sina naturliga instinkter. Katter som hålls i liten rastgård, enbart inne eller med koppelpromenader får det inte eller i betydligt lägre grad.

Anmäl
2013-10-19 12:27 #80 av: [MyCassie]

#78 Jag accepterar de som väljer att ha katter ute men har svårt för de som inte kan acceptera att andra inte vill/kan/kommer släppa ut sin katt. Ännu svårare för de som anser att en försvarslös katt ska gå ute.

Alla är av olika åsikter och vill olika för sina katter då tycker jag inte man ska sitta och förespråka att innekatter skulle må dåligt osv.

Och stänga huset, innebär alltså att samhället skall rätta sig efter de som väljer att ha utekatter. Då får vi börja dra skydd över rabatter, sandlådor mm också då.

Anmäl
2013-10-19 12:33 #81 av: VildaVittra

#76 Specificera vad är det du vill ha källhänvisningar på.

Här har du en kandidatuppsats om innekatters mentala hälsa: http://stud.epsilon.slu.se/2476/1/kristensson_c_110418.pdf

Ja, jag känner flera veterinärer och enligt dem (samt min egen erfarenhet) så är en högre grad av innekatter överviktiga än utekatterna. Något som ofta chockerar ägarna när detta påpekas.

#77 Hur är katten försvarslös när katter främst skyddar sig med sina klor? Har du en källa på det?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-19 12:37 #82 av: Gronstedt

#80: "Alla är av olika åsikter och vill olika för sina katter". Just där har du nog pudelns kärna - att en del anser att det intressanta är vad man vill för sina katter i stället för vad katten faktiskt behöver.

Vissa kattindivider klarar livet som innekatt utan men, men jag anser inte att det är tillräckligt bevis för att det är rätt eller ens acceptabelt för arten generellt.

Anmäl
2013-10-19 12:38 #83 av: [MyCassie]

#79 För att kattgårdar är miljöberikade ja men det går väll att miljöberika en lägenhet/hus/radhus/rum etc också eller hur? Fast nu är det ju så att TS är mot rastgårdar också. Jag är verken emot rastgårdar, koppel, innekatter eller utekatter då jag kan se det från alla perspektiv. ;)

#81 Behöver du källa på att en katt inte kan försvara sig mot en annan katt om den är tandlös? Att den inte kan bita ihjäl ett bitande rovdjur som en råtta? Eller kan du tänka själv kanske? 

Anmäl
2013-10-19 12:40 #84 av: Gronstedt

#83: Hur berikar du lägenhet/hus/radhus/rum med levande träd, undervegetation och jaktbart vilt?

En rastgård på ett hektar kanske TS skulle anse tillräcklig?

Anmäl
2013-10-19 12:41 #85 av: VildaVittra

#80 Och fågelbajs faller inte från skyn ner i sandlådor? Och vi sätter inte myggnät för fönster och dörrar?

Man ska alltså inte ha diskussioner där man jobbar för att förbättra för den allt annat än försvarslösa katten?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-19 12:44 #86 av: [MyCassie]

#82 Nej ska man se till arten så är det i deras natur att gå ute men det är inte i deras natur att gå ute i sveriges klimat då eftersom de inte härstammar härifrån. Jag är med på att katter liksom hundar skall få komma ut, om de vill, men jag är inte med på att den enda godkända utevistelsen skall vara obevakad frihet.

Anmäl
2013-10-19 12:46 #87 av: gulzebra

Orkar inte lägga mig i diskussionen då det ändå är helt meningslöst, men ang siffrorna så borde 9 miljoner rimligtvis inte vara antalet fåglar som en katt tar utan minskningen på bestånd totalt sett som tagits upp - det vore inte första gången något sånt missuppfattas. Om en katt tar 4 fåglar under en vecka så får de 4 fåglarna inga avkommor, och deras potentiella avkommor får inte heller avkommor, och så håller det på sådär. 9 miljoner tagna fåglar under en katts livstid är inte rimligt, det säger sig självt. Men en total minskning på 9 miljoner låter bra mycket rimligare med tanke på att det under en katts livstid blir ganska många generationer fåglar som går förlorade och det är absolut något som påverkar flera fågelbestånd väldigt negativt.

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2013-10-19 12:48 #88 av: [MyCassie]

#84 Hur gör du det i rasgård, speciellt på vilt fronten? Eftersom det är inhägnat?

Vad jag fattar det som så är TS emot att hägna in katter så spelar ingen roll hur stor den är, kattrastgårdar är av min erfarenhet väldigt stora.

Hade jag bott på landet så hade jag haft kattgård men aldrig släppt ut han på egen hand.

#85 Kattgård för en försvarslös katt vore en ide men enligt dig är tandlösa katter som förlorat sin bitförmåga inte ett dugg försvarslösa och kan svälja möss hela. 

 

Nu lägger jag ner denna diskussion då det tycks vara svårt för en del att acceptera att en del katter är innekatter men vi andra måste acceptera alla som vill hålla sina katter utomhus och rätta oss efter deras rättigheter.


Anmäl
2013-10-19 13:08 #89 av: Solitaire

Tänker absolut inte lägga någon energi på denna meningslösa diskussion, men vill bara ge Silvestris en stor eloge för de balanserade och kloka inlägg hen kommit med här. Många gånger har Silvestris och jag väldigt skilda åsikter och vi har rentav varit i luven på varandra när det gäller perseravel. Men i det här fallet är jag helt och fullt ense med Silvestris.

En sak kan jag dock tillägga: som veterinär har jag sett vad de "lyckliga, naturliga" lösgående utekatterna råkar ut för i dagens samhälle. Mer än så behöver jag nog inte säga.   

Anmäl
2013-10-19 13:10 #90 av: Rumblebee

#7 På vilket sätt är det rättfärdigat att kasta vatten på katten? Speciellt om det är kallt ute. Ska man få slänga vatten på katter som stör så borde man ju få göra det med andra djur, inklusive folk som väsnas?

Kul att du pratar om att innekatters liv inte är etiskt, men näst intill råder folk att kasta vatten på inkräktande katter.


#78 Ormarna dödar för att dom måste, inte för skojs skull som katter gör. Stor skilnad.
Vi kan förhindra en hel del genom att ta våra ansvar och hålla koll på våra tamdjur när dom är ute. 
------------------------------------------------------------

Jag finner det oetiskt att ha frigående utekatter som springer runt utan uppsyn. Oetiskt för sin egen skull, för andra människors skull samt för alla djur som dom tar död på bara för skojs skull. (inklusive de inburade tamkaniner som sitter ute och blivit ihjälstressade av tamkatter)

Vill man inte gå med katten i sele, så tycker jag att man bör träna katten till att inte springa iväg vind för våg och komma på inkallnig.
Så länge djur vet att det lönar sig att lyssna på sin människa så gör dom oftast det.

Jag har svårt att tänka mig att en katt föredrar ett träd, framför en klättermöbel. Så länge den får klättra till olika höjder så borde det gå på ett ut.. träd eller möbel, det är klättringen och utsikten som dom är ute efter.
Om det enbart gäller jakt-lek, ser en katt skillnad på en levande mus framför säg, en radiostyrd?

I och med att katter inte är inhemska djur i Sverige, så tycker inte jag att dom har något att göra utomhus på fri tass utan uppsyn.

Visst, både katter och vilda djur gör ifrån sig i sandlådor. Skillnaden är att katterna har hem och ägare som ska förhindra sådant. Det ligger på deras ägandeansvar, så samma sätt som hundägare förväntas plocka upp efter sin hund.

Anmäl
2013-10-19 13:21 #91 av: Gronstedt

#88: Om man hägnar in 1 hektar mark lär där finnas smådjur. Dessutom är till exempel möss mindre än katter och kan utan problem ta sig in i en kattgård. Men de lär inte göra det i en kattgård på 3 x 3 meter där varenda kvadratcentimeter luktar katt.

#90: Man har full rätt att köra bort både folk och fä som gör intrång och skada på ens fastighet och egendom - visste du inte det? Dessutom har de här diskuterade utekatterna inga som helst svårigheter med att springa hem och torka i värme och trygghet i hemmet. Jag anser det fullkomligt etiskt att använda icke skadliga metoder för att skrämma bort djur man inte vill ha. Att blöta ner en katt är inte mindre etiskt än att använda gnagarskrämmor för att hålla mössen ute ur huset.

"Ormarna dödar för att dom måste, inte för skojs skull som katter gör. Stor skilnad.". Nej, ingen som helst skillnad. Katter dödar för att de måste, det är en av de instinkter de behöver få utlopp för. De är nämligen rovdjur.

"Vill man inte gå med katten i sele, så tycker jag att man bör träna katten till att inte springa iväg vind för våg och komma på inkallnig." Absolut. Som Vilda Vittra beskrivit ...

"Om det enbart gäller jakt-lek, ser en katt skillnad på en levande mus framför säg, en radiostyrd?" Kanske inte, om den aldrig sett en riktig mus. Men den märker definitivt att den rör sig på homogent underlag och att bytet inte blöder eller sprattlar.

Anmäl
2013-10-19 13:38 #92 av: VildaVittra

Det är tråkigt att innekattsförespråkarna alltid ska börja med personangrepp.

Har ni något emot mig, så läs då inte. Att sitta och kommentera min person på ett annat forum är inget annat än fegt, speciellt som ni konsekvent röstar bort mina inlägg som "jag röstar på bild 8" så att jag ska få skrivförbud och inte kan svara. Tråkigt för er att ni har blivit spärrade här när forumet var nytt och ni betedde er illa, jag hade inget annat val då, jag låste också upp era konton när ni lugnat ner er. Minns ni det? Nej, ni minns bara att ni blev spärrade.

Att sprida illasinnade rykten om mig är inte okej, jag är en människa med känslor jag också. Det enda jag gjort är att ta bort personangrepp, eller tycker ni att sådant är okej? Är det en sådan miljö ni vill ha? Hur kommer det djuren till gagn? Är det inte där man ska lägga sin energi?

Jag har aldrig startat trådar där jag förtalar och försöker sabba för er, varför känner ni att ni har rätten att göra det om mig? Jag är faktiskt inget monster, jag har inte gjort alla de där sakerna som ni tillskriver mig. Jag raderar inga trådar vilket en i denna tråd ofta skriver om mig.

Jag är trött och ledsen nu, är det det ni vill?Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-19 13:42 #93 av: Rumblebee

#91 Visst jag håller med om att man har rätt att köra bort inkräktare oavsett art, men med de rätta metoderna. Om någon främling går in på sin tomt t.ex. så är det väl kanske inte rätt av dig att köra bort denna genom att skjuta mot denna person med ett paintballgevär eller använda en vattenslang med högt tryckt.

Hur kan man veta om katten man slänger vatten på inte är en vilsen katt som har långt ifrån sitt hem, eller helt enkelt en hemlös?
Tycker det är stor skillnad på att eventuellt orsaka sjukdom hos en katt, jämfört med en gnagarskrämma.

Nej, katter dödar inte alltid för att dom måste. Om dom bara dödade för matens skull så skulle det vara skillnad. Men katter leker även ihjäl mindre djur för att sedan inte äta upp det. 
Visst, den radiostyrda musen vare sig sprattlar eller blöder vilket en riktigt mus skulle göra. Samt skulle även den riktiga musen känna smärta och då kan man ju undra hur mycket av en hycklare man är, om ägda tamkatter ska få leva naturliga (och enligt vissa) etiska liv utomhus medans mössen t.ex inte får minsta tanke på etiskt liv.

Anmäl
2013-10-19 14:01 #94 av: [MyCassie]

#92 Vem har ägnat sig åt personangrepp här i tråden?

Däremot får jag uppfattningen om att du är den sortens person som anser att det är dina åsikter som gäller och inget annat och kan inte se situationer ur andras perspektiv och det är rätt irriterande i en diskussion och leder bara till en dispyt. Tycker väll att man borde kunna se ur båda synvinklarna och inte bara köra på att katter måste få springa fritt, punkt. Man kan inte räkna med att få medhåll hela tiden.

Sen att jag blivit varnad för att överhuvudtaget inleda argumentation med dig har jag struntat fullkomligt i, sånt lyssnar jag inte på ska du veta. ;)

Anmäl
2013-10-19 14:20 #95 av: VildaVittra

#94 Att kunna argumentera för sin sak är inte att man inte lyssnar. Det är en egenskap du tillskrivit mig helt själv. 

Vet du hur ont det gör att höra att folk hatar mig så mycket att de lägger ner energi på att varna folk för mig bakom min rygg? Du kände heller inte att det var något du kanske skulle berätta för mig när det skedde? Jag vet varför de hatar mig, det är för att jag stödjer lagen om djurplågeri, en lag de verkar för att den inte ska gälla katter. Ger det dem rätten att sabotera?

Som jag skrev i inlägget så var personangreppen i tråden på det andra forumet, ett av dem svarade du själv på.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-19 14:33 #97 av: [MyCassie]

#95 Är nog en uppfattning jag fått då du inte kunde se problemet med lösspringande katter, inte ens tandlösa katter ute i det fria kunde du se problemet med. Då får man lätt den uppfattningen och som innekattsägare tar man åt sig när någon kommer och säger att innekatter inte mår bra när inte ens verkligheten ser ut så. Då kan man lika gärna slänga ur sig att innekattsägare och de som har koppel/rastgårdar osv är djurplågare och man får samma effekt. :)

Nja, jag lyssnade inte på varningarna och de kom inte ens på ifokus. Jag vet inte ens varför det togs upp, inte varit medlem på ifokus så pass länge och är inte online så ofta heller. Sånt trams brukar flyga förbi mig som om det inte exisiterar.

Djurplågeridelen vet jag inget om och det är inget som berör mig heller. Du får ha dina åsikter, jag vill ha mina men samtidigt ska man kunna se saker ur bådas synvinkel. :)

Jag ställde bara en fråga till den personen på katter ifokus eftersom jag inte riktigt vet hur ifokus funkar och har hört om att en del sajter ska ha stängts ner när det blivit för mycket. En simpel allmän fråga som lika gärna kunde gälla vilken sajt som helst. :)
Anmäl
2013-10-19 14:47 #98 av: VildaVittra

#96 Jag delade ut skrivförbud för att ni bröt mot forumets enda regel, så jo, ni ägnade er åt personangrepp. JAG VAR INTE ENS MED I SIDODISKUSSIONEN DESSA UTDELADES FÖR. 

Jag kan argumentera, ska jag låtsas att jag inte kan det? Eller låtsas som att jag inte läser forskning? Om ni tex känner er "korkade" så betyder det inte att jag behandlat er som det.

Ni har satt en stämpel på mig som jag inte förtjänar alls. Var har jag förhindrat någon som sköter sig från att skriva på forumet, oavsett åsikt?

#97 Tänk så här då, att jag vet mer om utekatter än du och sett exempelvis hur de försvarar sig? Katter slåss inte med tänderna som hundar, de använder klorna och då främst baktassarnas. Du tog däremot inte in att jag vet var katterna är, tror du räven kommer och tar dom när jag är ute?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-19 14:48 #99 av: [trh]

Kunde inte hålla med dig mer #96

Anmäl
2013-10-19 14:54 #100 av: [MyCassie]

#98 Du låter väldigt självsäker när du säger att du vet mer om utekatter än mig, förvånadsvärt eftersom du inte ens vet något om mina erfarenheter. Jag jobbar förvisso med kattkolonier och hjälper katthem och har gjort i många år, varit jourhem åt runt 7 katter varav några varit utekatter men det räknas kanske inte.

Joho, missa du det också? jag skrev ju att det är bra att du vet med 100% säkerhet att de håller sig på gården och aldrig går utanför även om jag kan tycka det låter osannolikt men du säger ju att så är det.

Anmäl
2013-10-19 15:02 #101 av: Silvestris

#98

Katter slåss inte med tänderna? Fråga vilken veterinär om inte bettskador katter emellan är en av de vanligaste skadorna hos utekatter.

Det är inte ovanligt att folk blir bitna av skrämda katter heller. Nog försvarar sig katter med tänderna alltid.

Anmäl
2013-10-19 15:04 #102 av: Gronstedt

#93: "Visst jag håller med om att man har rätt att köra bort inkräktare oavsett art, men med de rätta metoderna. Om någon främling går in på sin tomt t.ex. så är det väl kanske inte rätt av dig att köra bort denna genom att skjuta mot denna person med ett paintballgevär eller använda en vattenslang med högt tryckt." Nu var det ju inte fråga om en främling som går in på sin tomt (varför jag nu skulle bry mig om vad hen gör där), utan om en främling som går in på min altan/uteplats och trots tillsägelser pissar på mina utemöbler. Vederbörande borde skatta sig lycklig om hen bara fick en hink vatten över sig.

"Samt skulle även den riktiga musen känna smärta och då kan man ju undra hur mycket av en hycklare man är, om ägda tamkatter ska få leva naturliga (och enligt vissa) etiska liv utomhus medans mössen t.ex inte får minsta tanke på etiskt liv." Nu är jag inte alls med - är det bara gulliga djur som är vegetarianer som ska få leva naturliga liv, eller vad menar du? Är rovdjur på något sätt "oetiska"? Eller det är kanske tamdjurshållningen av rovdjur som är oetisk?

Det förekommer förvisso att tamkatter leker ihjäl djur. Det gör många andra djurarter också, i synnerhet när ungarna ska lära sig att jaga. För att inte tala om alla djur som skadas och sedan dör utan att bli uppätna vid misslyckade jaktförsök. Är det också "oetiskt"?

Anmäl
2013-10-19 15:10 #104 av: [MyCassie]

#101 Åja, själv fångat in betskadade katter som varit i slagsmål med annan katt. Riktigt rejäla skador kan de få, bita ihjäl varandra också om det vill sig riktigt illa.

Därav förstår jag inte när man förespråkar att en tandlös katt som lider av FORL skall få gå ute fritt och påstår att katter inte använder tänderna vid försvar.

Anmäl
2013-10-19 15:18 #105 av: VildaVittra

Där såg vi ett ypperligt exempel på att ni inte anser att jag har ett människovärde. 

Vad vill ni att jag ska göra så ni blir nöjda? lobotomeras? Dö?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-19 15:20 #106 av: Rumblebee

#93 Det var ett stavfel. Skulle givetvis inte stå 'sin' utan 'din'.

Nej jag menar inte att bara herbivorer ska få leva naturliga liv. Det jag menar är att det är fullkomligt onödigt att släppa ut katter som får ströva runt på fri tass och ta död på en massa djur genom att leka med dom till de dör. 
Och jag är medveten om att byten dör pga. lek när rovdjursungar lär sig att jaga. Men det är vad jag vet, något som försvinner när de blir vuxna.
Och vad gäller skadade djur som kommer undan efter jakt, handlar det om människor som jagar, så ja, det blir oetiskt i mina ögon.
När det gäller icke mänskliga vilda djur så finns det inte så mycket man kan göra åt det.

Anmäl
2013-10-19 15:22 #107 av: [MyCassie]

#105 Eh va? Du drog upp att du anser dig ha större kunskap om utekatter utan att veta motpartens erfarenhet och du prata om att katter inte använder sina tänder. Vart kom människovärdet in i bilden?

Anmäl
2013-10-19 15:28 #108 av: VildaVittra

#107 Länkade jag till ditt inlägg?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-19 15:29 #109 av: [MyCassie]

#108 Nej du länka inte till någon därav undrar jag då jag inte vet vad du syftar på.

Anmäl
2013-10-19 15:36 #110 av: VildaVittra

#109 Inlägget raderades.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-19 15:55 #111 av: Gronstedt

#106: Du kan inte på allvar mena att du tror att alla rovdjur är 100 % framgångsrika i alla sina jakter? Jag talar INTE om djur skadade av människors jakt, utan om djur som skadas av andra djurs jakt!

Anmäl
2013-10-19 17:09 #112 av: Solitaire

#98 "Ni"? Jag har aldrig haft skrivförbud här. Inte heller har jag ägnat mig åt personangrepp. På Katter iFokus skrev jag att det här forumet borde bojkottas på grund av hur människor med avvikande åsikter behandlas av administratören. Jag tänkte inte då på mig själv, utan på andra människor, bland annat en som kontaktade mig privat och berättade att hen mådde så dåligt av ditt bemötande att hen valt att lämna iFokus helt. Så det jag skrev står jag för, och jag anser inte att det är ett personangrepp. Jag kritiserar inte dig som person; hur skulle jag kunna göra det när jag inte känner dig alls? Det jag kritiserar är hur du agerar i din roll som sajtvärd/administratör, alltså vad du gör och inte vad du är. Däremot borde jag inte ha skrivit på Katter iFokus utan här, det håller jag med om.

För övrigt så använder katter absolut tänderna när de slåss.

Anmäl
2013-10-19 17:19 #113 av: VildaVittra

Vem är det jag skulle ha behandlat dåligt?

Så katterna slåss med tänderna som hundar? Skakar fram och tillbaka? Eller var det nu så att du inte läste vad jag faktiskt skrev? Då kommer vi tillbaka till det där att jag få stå för en massa skit jag inte skrivit eller sagt.


Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-10-19 17:27 #114 av: Rumblebee

#111 Nej, jag har inte heller skrivit någonstans om att rovdjur alltid är framgångsrika vid jakt?

Anmäl
2013-10-19 17:35 #115 av: Lucifer Sam

Kanske dags att låsa den här tråden då den urartat till rent och skärt tjafsande samt ett antal direkta elakheter. Det är sorgligt att det skall behöva sluta så här. Jag tycker att det var en  mycket fin artikel som uttrycker tankar jag själv delar. Själv vidhåller jag att jag hellre avstår från att ha djur än har dem på ett sätt där de begränsas av mina behov eller önskningar. Jag och min syster hade förvisso många djur som liten; kaniner, marsvin, diverse fåglar, vattensköldpaddor med mera, men nu i efterhand tänker jag ibland att det kanske var egoistiskt – nu skulle jag tveka inför att ha djur som behöver bur.

Många av inläggen uppenbarar en underliggande problematik som finns i hela samhället, nämligen människans relation till resten av naturen. Många av de som är emot att katter rör sig fritt hänvisar till att katter förstör för människor. Samma argument används för att få tillstånd att skjuta av stora delar av, (eller till och med hela) rovdjursfaunan då de ju gör ju intrång på våra intressen avseende tamdjur, jakt med mera samt orsakar rädsla (som dessutom oftast är helt obefogad). Återigen bör vi fundera på med vilken rätt vi sätter oss över alla andra varelsers behov och vem som egentligen har trampat in på andras revir.

Stå på dig VildaVittra – dina värderingar och prioriteringar är berömvärda och jorden behöver fler som dig.Jag tror, av vad jag har läst ut av dina övriga inlägg, att du vet vad du talar om. 

Anmäl
2013-10-20 00:25 #122 av: [Hen]

Ang hur många fåglar som katter dödar, så kan alla googla fram alla möjliga intressanta siffror genom att läsa om de brittiska studierna av hur mkt de 9 miljoner katter som finns i Storbritannien dödar per år osv.

Googla tex på cat 9 million birds eller annan kombo av typ katter fåglar och miljoner, så poppar svaret fram :)

Det är såklart inte två fåglar i minuten dygnet runt i snitt. Det vore helt orimligt, då det skulle innebära att många katter dödade ÄNNU fler än två fåglar per minut (och då har vi inte ens räknat med hur mkt tid katten sover ;)... Men det var faktiskt fler fåglar än jag trodde.

Däremot är utekatter inte alltid de långväga strövare och vilda jägare som vi människor vill tro. Se filmen The Secret Life of Cats. Där har de filmat och gps-trackat massor av utekatter i en by. Det visade sig att de mest traskade runt runt och höll koll på sitt lilla revir.

:)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.