Artiklar

Med målet satt mot självhushållning

2013-05-05 23:36 #0 av: VildaVittra

Del två i artikelserien om matvanor. En berättelse om de krafter och tankar som driver mig när jag väljer min föda.

Jag har alltid älskat djur, de är min familj och mina närmaste vänner. Som det empatiska barn jag var blev jag tidigt kostmedveten och gjorde valet att bli vegetarian. Det höll i sig i perioder tills jag via skolan fick möjligheten att göra min praktik i det forna Sovjetunionen och möttes av den vardag människorna i det landet tvingades leva i. Hyllorna gapade tomma i affären, så det hjälpte inte ens att ha pengar, då det helt enkelt inte fanns någonting att köpa.

Vår underbara "farmor" lyckades trots detta varje dag ge oss näringsrik mat, jag lärde mig att var man tillräckligt hungrig så kan man äta allt, till och med lever, surkål samt njure. Man åt det som erbjöds, att rynka på näsan var inget som ens förekom i ett land där varje smula togs tillvara på.

När jag kom hem fortsatte jag en period att äta kött, men som den djurvän jag var ville jag inte stödja massdjurhållningen så jag gick över till att bli vegan strax efter att jag studerat näringslära.

Jag blev sjuk, fick trots en välkomponerad meny brister och mådde fruktansvärt dåligt. Då jag även är en stor miljövän ville jag inte leva på stora mängder med kosttillskott, så jag gick tillbaka till en kost som innehöll animalier.

Åren gick och samvetet gnagde och den anonyma maten som erbjöds i affärerna fyllde mig med sorg. Var den besprutad? Hade den transporterats runt halva jorden? Hur hade grisen haft det under sitt liv? En dag fick jag bara nog av Stockholm med dess utbud, sa upp lägenheten vid Hornstull och flyttade desperat ut på landsbygden i en liten stuga på 14 kvm. Det var där som min verkliga livsresa tog sin början.

Min åker som inte brukats på 60 år

Jag började odla mina grönsaker och tankarna gick mot att åstadkomma ett hållbart kretslopp, där jag själv kunde producera min mat och samtidigt återbörda jorden den näring den så väl behövde för att åter kunna skapa nytt liv. Tyvärr var det planlagt område, så höns var fullständigt uteslutet. Under den perioden fick jag också åka till ett öststatsland och jobba på en bondgård, vilket var en ofantlig ögonöppnare för mig. Jag fick se hur enkelt man faktiskt kunde hålla höns där de trivdes med sitt liv och slapp gå i fönsterlösa lador. Där ägnade sig folk fortfarande åt självhushållning och de följde sin mat från början till slutet. Återigen fick jag se en mentalitet där varje smula hade en funktion och togs tillvara på, det man inte kunde äta själv omvandlades till kött och ägg. Djurens gödsel användes sedan i odlingarna, där jordgubbar trängdes med purjolök och bönorna med morötterna, på varenda kvadratcentimeter växte något i en enda stor underbar röra. Några år gick och jag växte ur mitt lilla hus och små odlingar. En dag fick jag ett mejl om ett torp med en åker som skulle hyras ut. Det tog inte lång stund för mig att bestämma mig, så jag ringde och fick skriva kontrakt.

Mitt smultronställe

Ganska så snart flyttade de första kycklingarna hem till mig och torpet som stått tomt större delen av året sedan 50-talet började åter sjuda av liv. Eller jo, nog sjöd det av liv alltid innan jag flyttade in, hela huset var fullt av möss och fladdermössen flög i bagarstugan nattetid. En dag åkte jag på hönsbytardag och skulle bara köpa växter, men råkade även införskaffa mina älskade vaktlar. 

I framtiden ser jag angorakaniner så jag kan spinna mitt eget garn och även att föda upp de med olämplig ullkvalitet till kött. Jag vill ha ankor, men då måste jag först gräva ur den skogsbeväxta dammen som är ett minne från forna tiders djurhållning här på torpet. Men den största drömmen är getter, men jag tror man måste vara två för att orka med att ta hand om dessa djur och deras hage, det blir lite mycket om man samtidigt ska arbeta. För att ni ska inte tro att man tjänar pengar på att föda upp sina egna animalier, tvärtom, rent ekonomiskt skulle det vara bättre för mig att köpa mitt kött i affären.

Min älskade tupp

Vad jag äter idag? Nu är det nog många som tror att jag är högkonsument på animalier då jag startat denna sajt, men sanningen är den att jag ligger på 0-50 g animalier om dagen om man räknar bort mejerivarorna. Ännu är jag inte självförsörjande på varken animalier eller vegetabilier, speciellt inte efter sommaren då alla grödorna regnade bort, men jag är en bit på vägen. De animalier jag köper kommer till största del från gårdar i mitt närområde där djuren har det bra, det har jag sett med mina egna ögon.

För jag tycker inte och har aldrig heller tyckt, att ett gagnande av animalier är moraliskt fel, utan för mig är livskvaliteten hos djuret det primära. Tänk er själva, vill du leva ett långt olyckligt liv eller ett kortare lyckligt liv?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-05-06 17:04 #1 av: Cragan

lite avis på att du har en damm även om den behöver lite kärlek o underhåll.Anmäl
2013-05-06 17:16 #2 av: VildaVittra

#1 Du är så välkommen och komma hit och gräva fram den ur den uppländska styra leran. Skrattar

Sätter ölen på kylning så jag har något att dricka medan jag tittar på när du sliter.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-05-06 20:45 #3 av: VildaVittra

Cragans sommarprojekt?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-05-06 20:49 #4 av: Cragan

börjar tro att du bara vill ha ner mig för min kropp Skämtar  men skulle ju onekligen vara ett intressant projektAnmäl
2013-05-06 21:02 #5 av: LisenN

Ååååh vad jag skulle vilja se Cragan förvandla det där till en damm Skrattar

LisenN sajtvärd på Nära föräldraskap ifokus

Anmäl
2013-05-06 21:19 #6 av: Cragan

#5 elakingLiparAnmäl
2013-05-06 21:24 #7 av: VildaVittra

#6 Nähä, jag tyckte hon lät snäll och klyftig. Skrattar

*Viskar till LisenN, jag kan ta kort åt dig när jag lurat hit honom.*

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-05-06 21:33 #8 av: LisenN

#7 Låter bra det men lova att du släpper hem honom efter så jag får se hans kropp... Skrattar

LisenN sajtvärd på Nära föräldraskap ifokus

Anmäl
2013-05-08 07:41 #9 av: Beafer

Det är min dröm att kunna göra som du! :) Hoppas verkligen jag får möjligheten en dag.

Anmäl
2013-05-08 15:12 #10 av: VildaVittra

#9 Vad kul! Det är bara att ta steget och påbörja resan.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-05-08 15:23 #11 av: Gronstedt

Jag hade samma ambition för 15 år sedan, men det går inte som man vill alltid, och självhushållning är ett jäkla jobb och jag hade inte kunskaperna eller resurserna. Men i små steg har jag börjat sträva åt det hållet igen.

Annars kan jag hjälpa VildaVittra med ölen medan Cragan gräver :-).

Anmäl
2013-05-08 15:37 #12 av: VildaVittra

#11 Superbra ide!Tummen upp

Det många gör fel som stupar någonstans på vägen är att de tänker för storskaligt och/eller för fort. Det är just små steg man ska ta så det inte blir en chock.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-05-09 10:58 #13 av: Afturelding

Åh, jag vill också bo på landet med massa glada djur...
Man kan faktiskt göra rätt mycket även fast man bor i lägenhet dock. Vi har bara söderläge och får 25-30 grader inomhus på sommaren, så vi odlar tomater i vardagsrumsfönstret :) Även medelhavsörter trivs, och vi ska försöka odla lite ärtor. Små saker som gör stor skillnad för samvetet Skämtar

Jag skulle ju dock vilja bo på landet, eller i alla fall ha lite isolation och kunna ha ett par höns för äggens skull. När de blir gamla eller skadar sig (då vård är uteslutet) så kan de slaktas och bli djurmat, för katter lär vi ha, och kanske en hund. Och även jag skulle vilja kunna producera eget garn i större skala (vi tar tillvara på vår långhåriga katts päls som han släpper).

/Rebecca
Sajtvärd på kladsomnad.ifokus.se
Medarbetare på fantasy.ifokus.se

Anmäl
2013-05-09 11:07 #14 av: VildaVittra

#13 Absolut kan man ägna sig åt självhushållning i lägenhet. Något jag skulle göra om jag bodde så är guerilla gardening. 

Har du funderat på angorakaniner? De ger ganska bra med ull (upp till 1 kg/år)och tar avsevärt mindre plats än ett får.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-05-09 11:23 #15 av: Afturelding

#14 Jodå, och angoraull är så fantastiskt fint och mjukt! Jag har alltid velat ha en kanin faktiskt, jag minns att jag ingick ett avtal med mina föräldrar när jag var liten om att jag skulle få en kanin om jag höll städat ett år. Något som aldrig blev av ;) Sedan tog jag hand om en omplacerad chinchilla istället som fick en hjärnblödning för två år sen, så vi har faktiskt en godkänd bur i förrådet (för när vi inte är hemma).

Jag har väll tänkt att det vore en idé för när vi flyttat, för nu har vi redan så trångt. Vi bor två personer och två katter på 40 kvm.

/Rebecca
Sajtvärd på kladsomnad.ifokus.se
Medarbetare på fantasy.ifokus.se

Anmäl
2013-05-09 11:29 #16 av: vallhund

Jag ansluter mig gärna till ölen. Kan bidra med arbetsledning.

BlinkarISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2013-05-09 11:35 #17 av: VildaVittra

#15 Äsch, det är ju ett palats ju, jag klämde ju in 4 hundar och mig själv på 14 kvm. Skrattar

#16 Suveränt! Nu måste ju Cragan komma hit och slavarb...jag menar hjälpa till och gräva lite.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.