Artiklar

Tankar från en trött vegetarian

2013-05-05 18:48 #0 av: gulzebra

Del ett i artikelserien om matvanor. När jag var 14 blev jag vegetarian. Jag tyckte att kött var mord, och jag ställde in siktet på att så småningom bli vegan. Det är 13 år sen nu. Jag är fortfarande vegetarian men jag har inte kvar de åsikter jag hade då, de försvann inom något år. Vegan blev jag inte och har inga planer på att bli.

Det hinner hända mycket på 13 år. Man hinner växa, fundera, diskutera, och inte minst tvivla över sina val. Jag har alltid trivts väldigt bra som vegetarian - jag är väldigt kräsen och har aldrig riktigt gillat en stor del av de kötträtter som finns och hade förmodligen, om jag ätit kött, levt på korv och fiskpinnar. Det säger sig självt att det inte är bra att äta så ensidigt, så då är det bättre för mig personligen att jag äter vegetariskt - även det ensidigt, men inte lika ensidigt som om jag ätit kött. En kombination är såklart möjlig, men jag vet hur jag fungerar och jag går inte och köper dyra vegetariska substitut när jag kan få en 10-pack korv för en tia om jag börjar äta kött igen. Och köttindustrin, ja den är jag mot. För kött men mot industrin som skulle ta fram det kött jag skulle äta om jag började äta kött igen.

Så sitter man där, på middag med andra människor, personer som äter kött. Man sitter där och blir förlöjligad för att man är en "militant vegan", får stå till svars för att folk släpper ut minkar, och man kan glömma att man blir tagen på allvar för alla vet ju att en "sån där" är bara dum. Det är ju naturligt att äta kött, vi behöver kött, inte minst behöver vi det för vår hjärnas skull. Man kan glömma att man får äta sin mat i lugn och ro, och skulle man faktiskt svara med väl underbyggda argument så blir man bara förlöjligad. För "såna där" har fel, så enkelt är det. Och skulle man inte ha de åsikter man tillskrivs så har man det ändå. Jag har aldrig släppt ut minkar, men ska ändå stå till svars för det, för att jag inte äter kött. Jag ser inga fel i att äta kött men säger jag det så ljuger jag, för att jag inte äter kött. Och barnen sen, tänk på barnen! Folk svälter ju borta i Afrika, borde man inte bry sig i det istället för djur?

Så sent som i höstas brände någon ner två skjutbanor här i min kommun. Det tisslades och tasslades om djurrättsaktivister och vargkramare - här i Dalarna är vargen ett konstant ämne att bråka om. Jag är uppvuxen i en jägarsläkt - min pappa jagar, hans bror jagar, deras pappa jagade, osv. Min pappa vet vad jag har för åsikter, att jag är helt och hållet för jakt, att jag anser att jakt är nödvändigt - det är tom till honom jag går om ett husdjur behöver avlivning, för att ett huvudskott är skonsammare än en spruta hos veterinären. Han om någon vet att jag inte är någon militant vegan, en djurrättsaktivist, en "sån där". Men vem gick han till efter de där bränderna när han ville veta hur djurrättsaktivister tänker, om inte mig, som inte ens är djurrättsaktivist själv, som aldrig någonsin varit det? I slutändan visade det sig att det inte ens var en djurrättsaktivist som varit i farten, utan en psykiskt sjuk ung man i behov av hjälp. Men djurrättsaktivister och vargkramare var det första man skyllde på, precis som när SD skyllde på muslimer innan det kom fram att det var en vit man som gick runt och sköt ungdomar på Utöya. För "såna där gör så".

Sojafilé på grillen

Jag är trött på att behöva stå till svars för nedbrända skjutbanor, för utsläppta minkar, för vandalisering, för veganer och vegetarianer som inte respekterar köttätares val att äta kött, för veganer och vegetarianer som gormar om att kött är mord, för veganer och vegetarianer som slänger sig med så dåliga argument att de inte tas på allvar och får folk att tro att alla har lika usla argument som inte ens är värda att lyssna på. Och jag kan inte låta bli att undra, har de veganer och vegetarianer som beter sig såhär överhuvudtaget funderat på vad det är de egentligen gör? På att de aktivt motarbetar sina egna syften? Var är ambassadörstänket som finns inom så många andra kretsar? Rider jag tex ute i trafiken så sköter jag mig och bemöter folk med respekt, för att de medtrafikanter jag möter ska ha en bra uppfattning av ryttare i trafiken och bemöta oss ryttare med respekt tillbaka. Varför finns inte det här tänket bland dessa veganer och vegetarianer? Målet hos dessa torde väl vara att minska på samhällets köttkonsumtion, något jag håller med om behöver göras - vore det inte lättare att göra det genom att bemöta köttätare med respekt istället för att ropa mördare och djurplågare?

Jag kommer inte äta något kött idag, och jag kommer förmodligen inte göra det imorgon heller. Inte för att "kött är mord", utan för att det är en kost som inte passar mig personligen i kombination med avsky mot industrin. Men så som livet som vegetarian ser ut kan jag faktiskt inte utesluta att jag kommer börja äta kött igen någon dag, om inte nästa vecka så kanske veckan efter det, för det är något jag funderat på sedan en lång tid tillbaka nu - helt enkelt för att jag är trött på att behöva ta skulden för något som andra gör, trött på att inte tas på allvar, trött på att dras över samma kam som många andra veganer och vegetarianer. Är det det dessa veganer och vegetarianer vill uppnå med sitt beteende?

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2013-05-05 19:27 #1 av: Cragan

mycket väl skrivet  och tackar för lite insikt i en normal icke militant vegans liv Anmäl
2013-05-05 20:39 #2 av: gulzebra

#1: Tackar! :)

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2013-05-05 21:22 #3 av: E-l-vira

Det blir ju inte lättare för kommande vegetarianer om vi icke-militanta-veganer slutar, eller hur? Dina argument låter som det man stöter på bland köttätare varje dag "för att det är gott". Vill man visa att man tycker att djurindustrin är dålig är det toppen att bli vegetarian. Stå på dig, vi är fler med samma i-landsproblem Skämtar

Anmäl
2013-05-05 21:54 #4 av: enbartmalin

Det jag reagera på var det här stycket:

Men så som livet som vegetarian ser ut kan jag faktiskt inte utesluta att jag kommer börja äta kött igen någon dag, om inte nästa vecka så kanske veckan efter det, för det är något jag funderat på sedan en lång tid tillbaka nu - helt enkelt för att jag är trött på att behöva ta skulden för något som andra gör, trött på att inte tas på allvar, trött på att dras över samma kam som många andra veganer och vegetarianer. Är det det dessa veganer och vegetarianer vill uppnå med sitt beteende?


Tycker absolut inte du ska börja äta kött på grund av fördomar.
Var vegetarian om du vill, var rak i ryggen och stå för det du tror på.
Hemskt att du känner så..

Intressant läsning, kul att du delade med dig.

Anmäl
2013-05-05 21:58 #5 av: gulzebra

#3: Nej, det blir ju inte det, men det är något man får lägga på de militanta veganerna som skrämmer bort folk tycker jag. Jag tänker inte ta ansvar för deras handlingar utan jag gör det som fungerar för mig, och för mig fungerar det inte att för miljonte gången behöva förklara att jag inte alls är mot köttätande och inte alls kallar folk mördare och inte alls inbillar mig att vi skulle utrota världssvälten om alla var veganer och inte alls är helt obrydd i människofrågor för att jag avstår från kött.

Och du, att dumförklara "för att det är gott" är precis lika respektlöst som att kalla köttätare för mördare.

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2013-05-05 22:08 #6 av: gulzebra

#4: Nej jag har inga planer på att äta kött heller, mycket för att tanken på ett dött djur i munnen äcklar mig - men det är inte uteslutet att det blir så heller när bägaren runnit över, det får framtiden utvisa helt enkelt. Nu är jag ju inte mot köttätande så steget så sett är rätt kort - skulle tex utan att tveka kunna stoppa i mig en bit av farsgubbens egenskjutna älg om det inte vore för just äckelkänslorna som är involverade. Tanken är lockande, älg är godare än sojakorv... :)

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2013-05-05 22:23 #7 av: enbartmalin

#6 Det är en sak om du väljer att äta kött för att du faktiskt vill det.
Men du ska ju absolut inte göra det för "samhällets" skull.

Anmäl
2013-05-05 22:27 #8 av: gulzebra

#7: Nä det kan jag bara hålla med om, så jag hoppas ju att det aldrig går så långt även om jag är bra sugen på en blodig biff redan nu :)

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2013-05-05 22:30 #9 av: enbartmalin

#8 Stå på dig! :)

Anmäl
2013-05-05 22:41 #10 av: gulzebra

#9: Helst inte, jag är tung Skrattar

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2013-05-06 07:36 #11 av: Gronstedt

Klokt skrivet! Mindre fanatism och mer vidsynthet kan behövas i de flesta läger!

Anmäl
2013-05-06 10:17 #12 av: TerriZue

Jag tycker du ska göra det som känns bäst för dig. Vill du äta kött ska du självklart göra det men vill du fortsätta vara vegetarian ska inte anda människors åsikter hindra dig från det.

Jag är själv vegetarian sen två år tillbaka och jag har hört många som känner likadant som du gör, själv har jag haft turen att slippa sådant från mina nära och bekanta. Visst, har det kommit någon kommentar någon gång då och då: "vore det inte godare med lite fläskfilé till det där?", "äh, du måste ju äta riktig mat" eller "vilka dumheter". De flesta kommentarerna har kommit från min mormor och morfar och enda anledningen till att de säger sådant är att de inte förstår, de har vuxit upp med att äta kött, alltid lagat kött och kött är en naturlig del av deras kost, att jag plötsligt helt utesluter något som är så självklart för dem är svårt för dem att förstå. Dock accepterar de mitt val och om jag ska komma på middag lagar de alltid till något vegetariskt åt mig (även om jag erbjuder mig att själv ta med mat eller äta innan jag kommer). Övriga kommentarer har kommit från kompisar som ska retas på skoj men aldrig har jag behövt stå till svars för något jag inte själv står för. Alla accepterar mitt val och de flesta är nyfikna på hur jag ser på köttindustrin, köttätande och hur mitt liv som vegetarian är. Jag får ofta frågor och får sitta i oändlighet och diskutera mitt val (något jag verkligen tycker om att göra) och jag upplever att de flesta är väldigt öppensinnade och villiga att ta till sig av mina synpunkter. 

Anledningen till att jag är vegetarian är att jag inte vill stödja den industrin. Jag tycker att industrislakt borde förbjudas helt och hållet. Köttätande i sig har jag ingenting alls emot, det är det sätt som många djur behandlas på innan slakt och den stress de utsätts för under slakten jag vill ta avstånd ifrån. Min sambo äter dock fortfarande kött och ibland hjälper jag honom att laga det, precis som han lagar vegetarisk mat åt mig. Mitt val tänker jag inte försöka pracka på någon annan men ställer folk frågor svarar jag gärna och vill folk argumentera är jag med på det också.

Jag kan dock med säkerhet säga att jag aldrig mer kommer äta kött igen. Även om industrin skulle förändras, djuren skulle få leva sina liv i naturlig miljö utan en massa lidande och därefter slaktas på ett så "skonsamt" sätt som möjligt skulle jag inte äta kött gen. Jag skulle tycka det var fantastiskt bra att industrin förbättrats men jag har insett att jag trivs så otroligt bra med att vara vegetarian, så det är ingenting jag vill ändra på. :)

Seeing isn't believing, believing is seeing.

 /Mims Medarbetare på Julen.ifokus och Harry Potter.ifokus

Anmäl
2013-05-06 11:18 #13 av: gulzebra

#12: Ja de där klassiska reaktionerna från den äldre halvan av släkten (och en del yngre förmågor) är nog något man får räkna med, just för att det är så främmande för många. Men det är iaf något som går över, med tiden ser de att man inte går och dör så att säga Skämtar

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2013-05-06 11:43 #14 av: [Emma--]

Jag har tack och lov inte mött det där. Det största problemet var väl mer att folk tyckte det var konstigt att inte äta kött, så man fick hela tiden förklara varför. Sen fanns det alltid några som skämtade hela tiden vilket kunde bli lite jobbigt i längden.
Det värsta bemötande tycker jag kommer från en del veganer. Och jag kan pga det bemötandet förstå var fördomarna du pratar om kommer ifrån. Något inte du, eller nån annan ska bli dömd utifrån, men jag förstår varför fördomarna finns eftersom det oftast är den "extrema" sidan som syns och hörs.

Medarbetare på devon rex ifokus & katter ifokus

Anmäl
2013-05-06 12:15 #15 av: gulzebra

#14: Precis!

Egentligen vore det ju onekligen enklast att skylla på de köttätare som är fulla med fördomar - det är ju inte veganer som anklagar såna som mig för att gorma över att kött är mord, snarare tvärtom för såna som jag gör ju "inte tillräckligt" istället ;) Men det är för enkelt, och ärligt talat korkat med tanke på hur människor funkar rent naturligt, med en reptilhjärna som i ren självbevarelsedrift generaliserar - det är ju en ren överlevnadsgrej! För att dra en till jämförelse till SD, folk blir inte bättre av att man ropar rasist, folk blir bättre av att man gör något åt anledningen till att folk blir rasister. I vegovärlden är jag övertygad om att det innebär att sluta kalla folk för mördare och sånt trams.

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2013-05-06 12:23 #16 av: [Emma--]

#15 Håller med dig helt i det du skriver!

Medarbetare på devon rex ifokus & katter ifokus

Anmäl
2013-05-06 15:54 #17 av: Afturelding

Jag har inte heller råkat ut för det du beskriver, och jag har inte ätit kött på fyra år nu. Men som tidigare sagt i tråden så är kommentarer från äldre släktingar något man ofta får leva med, även jag, men de går också att vifta bort tillslut. Nu bor ju jag 20 mil ifrån all min släkt, så vi träffas inte så ofta, men när vi gör det så är det ofta morfar eller min "gammelmoster" som säger sådant. Men det går som sagt att vifta bort.

Jag har också en morbror som ska ifrågasätta mitt val varje gång vi träffas. Men han är sådan, han ifrågasätter allt man gör, så det är inget personligt. Från vänner och andra bekanta har jag inte ens fått frågan "varför" speciellt många gånger. Det är så normalt i mina kretsar, trots att jag känner väldigt få vegetarianer.

Jag tycker verkligen att det är jättetråkigt att du fått ta striden, när det inte är något du står för. 

/Rebecca
Sajtvärd på kladsomnad.ifokus.se
Medarbetare på fantasy.ifokus.se

Anmäl
2013-05-06 17:57 #18 av: E-l-vira

#5 Ursäkta, nu blir det här nog lite OT men jag vill svara på "Och du, att dumförklara "för att det är gott" är precis lika respektlöst som att kalla köttätare för mördare."

Om jag förstod ditt inlägg rätt är du emot djurindustrin i storskalig form? Jag känner så många som är det men fortsätter med sitt köttätande "för att det är gott". Det betyder ju att man vet att man gör fel men fortsätter för att det är gott, man vet att man bidrar till lidande men fortsätter med det. 

Anmäl
2013-05-06 18:00 #19 av: Gronstedt

#18: Så är det nog för många, och i mitt tycke är de mer värda respekt än de som vägrar se vad deras preferenser ställer till.

Anmäl
2013-05-06 20:54 #20 av: gulzebra

#18: Och har du fått någon att tänka om genom att dumförklara de? Olika saker är olika viktigt för olika personer. För en del personer är mat en väldigt stor och viktig del av livet, att gå från god mat till "gräs och morötter" är en mycket större uppoffring för person A än för person B.

Man kommer ingenstans genom att dumförklara folk för att de tycker att kött är gott. Bjud de på någon lika god vegetarisk rätt istället, ge de något att bygga ut med så de minskar sin köttkonsumtion i längden. Även om de fortsätter äta kött så vinner du mer på att minska konsumtionen än på att dumförklara så folk inte lyssnar. Och vem vet, så småningom kanske de tänker om helt.

Själv har jag som exempel en bekant som förvisso var väldigt öppensinnad redan från början, men när vi ätit mat ihop och hon fått prova något vegetariskt så har hon fått mer att välja bland av den enkla anledningen att hon gillat det hon provat. Hon köper numera en hel del vegetariskt åt både sig själv och sin karl helt enkelt för att hon är sugen på den eller den rätten, och går numera och funderar på att sluta äta gris helt på eget initiativ. Bara genom något så simpelt som att ha fått en utvidgad meny istället för att dumförklaras för att hon råkar gilla kött.

Ja, jag är mot industrin, dock inte kött i sig. Jag skulle gott kunna svara "för att det är gott" själv också om jag åt kött. Allt kött kommer inte från industrin och allt kött kommer inte från lidande djur.

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2013-05-06 21:28 #21 av: E-l-vira

#20 Jag dumförklarar inte folk, jag dumförklarade ett argument jag står fast vid är ohållbart. Men jag kör inte med det som metod för att få folk minska sin animalieproduktion, jag bjuder ofta folk på mat jag med.

Grillad, blodigt oxkött var det bästa jag visste för fem år sedan, så jag vet hur det är alltså.

Anmäl
2013-05-06 21:33 #22 av: gulzebra

#21: Men det är inte ohållbart. Det är kanske ohållbart för dig, men det är inte ohållbart för alla andra.

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2013-05-06 21:38 #23 av: E-l-vira

#22 Säger du detsamma om någon som har för vana att <*> "för att det är gott"?

<redigerat av moderator, hädanefter blir det enligt det nya systemet>

Anmäl
2013-05-06 21:41 #24 av: gulzebra

#23: Tack snälla du för att du för fram min poäng genom att jämföra köttätare med <*> :)

<redigerat av moderator>

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2013-05-06 21:47 #25 av: E-l-vira

#24 <*>

Köttätande göder svälten, förstör miljön, förstör för djuren m.m. och folk gör det för att det är gott.

Jag kan hade svårt att komma på något annat som kunde rättfärdigas med att det är "gott". Men det finns ju rökning, snusande, godisätande. <*> Hejdå

<redigerat av moderator>

Anmäl
2013-05-06 21:57 #26 av: gulzebra

#25: Nej, problemet är din och andras inställning gentemot köttätare. Jag har inte haft en aggressiv inställning mot dig från början, jag vände mig bara emot din dumförklaring av "kött är gott".

Svält hade bestått om så all världens befolkning vore veganer, kött i sig förstör inte miljön om det hålls inom rimliga mängder och tas fram på rätt sätt, kött förstör inte för djuren och ja, kött är gott. Förutom gris, förstår inte vad folk ser i bacon faktiskt.

Jag har redan förklarat varför "det är gott" är ett rimligt argument i #20. Men ja, rökning, snusande och godis är gott. Våldtäkter är säkert jättegott det också om man gillar sånt, problemet är att det inte är så gott att bli våldtagen.

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2013-05-06 22:02 #27 av: Gronstedt

#26: Nu slapp jag skriva, du fick med allt jag tänkte :-).

Anmäl
2013-05-07 14:37 #28 av: E-l-vira

#26 Man kan föda tio gånger fler människor på vegetabilier än blandkost. Kött förstör inte klimatet, det är ju inte giftigt. Men att föda upp djur (framför allt idisslare), använda gödsel m.m förstör klimatet. Läs på. Här är en rapport: http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/175662/175662.pdf

Här är en artikel: http://www.pitea-tidningen.se/opinion/debatt/okande-utslapp-av-vaxthusgaser-7623762-default.aspx
Här kan du läsa: http://www.klimatmat.se/minska_kottet.aspx

Här kan du läsa om svälten, klimatet och får tips om mmånga fler rapporter: http://kottfrimandag.se/

"problemet är att det inte är så gott att bli våldtagen." Är du seriös nu? Är det gott att bli mördad? Nu snackar vi människor så låt mitt "mördat" stå kvar tack. Kanske inte, kanske känns det inte. Men man förlorar i alla fall varenda liten och stor möjlighet i framtiden till ett "gott" liv. Det gäller såväl djur som människor.


Jag har inget emot köttätare. Har inte en enda vegan kompis. Bara en vegetarian. Men ja, jag har något emot köttÄTANDE. Och det kan jag säga i diskussioner som denna, och på facebook, och i insändare o.s.v. Men vet du vad? Utanför datorn, tidningar och djurensrätts möten är jag grymt bra på att hålla mina åsikter för mig själv. Och bjuda på fantastiskt välsmakande veganmat.

Anmäl
2013-05-07 14:57 #29 av: gulzebra

#28: Jag orkar faktiskt inte kolla källorna nu. 10 gånger fler, ingen aning - har hört så många olika siffror på det där redan som det är. Men fler, absolut. Men, låt säga att vi blev veganer hela högen. Skulle vi odla extra mat för att föda de som inte kan odla själva? Skulle vi helt seriöst försörja folk i u-länder och folk i länder med ont om odlingsbar mark? Föga troligt.

Nej, man förstör inte klimatet med djuruppfödning och gödsel. Man förstör klimatet med industriskalig djuruppfödning och dålig gödselhantering.

Klart jag är seriös. Nu har jag förvisso aldrig blivit våldtagen, men jag är övertygad om att det är en väldigt otrevlig upplevelse. Mördad, ptja, beror på. Ett mord kan ju ske på alla möjliga sätt och ett huvudskott när man minst anar det är garanterat mindre plågsamt än att dränkas. När man väl är död så lider man inte och kan inte bry sig det minsta i att man gått miste om ett gott liv. De som däremot far illa av det är de anhöriga som den mördade lämnar efter sig. Slaktdjur har inte sörjande anhöriga.

Så köttätare märker bara av veganers/vegetarianers existens irl? De bildar inte en uppfattning utifrån de insändare och diskussioner de läser? Det är bara illa att jämföra köttätare med våldtäktsmän irl men inte om det sker anonymt på nätet?

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2013-05-07 16:18 #30 av: chilisalsa

#28

Aningslös rapport från chalmers som bygger på att vi ska fortsätta som idag... det kan vi aldrig i längden. Inte är det heller möjligt med enbart odling... och är det nåt vi behöver för ett hållbart klimatneutralt kretslopp i Sverige så är det idisslare... som får göra det dom ska göra ute i skogar och vall.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/byta-notkott-mot-svin-och-kyckling-vore-katastrof_8151424.svd

Anmäl
2013-05-07 16:22 #31 av: Smullis

#29 Nu är jag dock ingen anhörig till slaktdjuren, men jag sörjer dom oerhört mycket ändå. Jag far illa. Och flera andra. Vill nog påstå att jag sörjer ett dött djur mer än en död människa, men ändå dödas djuren hit och dit. Jag blir så oerhört olycklig och det gör så ont i hela mig, så jo, jag sörjer riktigt duktigt.

Men jag håller med andra. Det är fel att du får skulden för något du inte gör/står för. Riktigt synd :/

Anmäl
2013-05-07 16:33 #32 av: gulzebra

#31: Det är synd att du gör det, men man kan trots allt inte anpassa sig efter alla. Men sörjer, verkligen sörjer? Det här är något som är väldigt främmande för mig personligen - sitter du alltså och sörjer en slaktad kyckling du aldrig någonsin träffat eller ens sett, knappt ens vet att den existerar, mer än du sörjer en anhörig? 

Jag menar, jag förstår ju att man sörjer ett husdjur, eller när det är dags att slakta de djur man fött upp och sådär, eller rent av djur man bara läst om eller sett på bild eller film - djur man haft någon form av relation till. Själv får jag vattenskador av att glo på något så simpelt som en film med en ledsen hund liksom och skattar mig riktigt lycklig som lyckats få en distans gentemot döda djur genom åren (jag har främst råttor, de blir bara 2 år gamla så det blir många dödsfall rent naturligt). Men ett slaktdjur man aldrig ens sett, inte ens vet att den individen existerar..? Det måste ju bli väldigt handikappande att leva så? :(

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2013-05-07 16:45 #33 av: E-l-vira

#29

Om hela jordens befolkning var veganer skulle det vara av etiska skäl, inte klimatskäl. För, nej, det vore inte särskilt klimatsmart att vi i sverige odlade mat till t.ex. inuiterna istället för att de fiskade. Men det vore grymt mycket mer miljövänligt om hela jorden var veganer än om hela jorden var blandkostare, även om blandkostarna kanske bara åt kött en gång om dagen, eller två gånger i veckan. Köttkonsumtionen måste ligga på en otroligt låg nivå om den någonsin ska kunna vara "klimatsmart". Och den kan aldrig bli djurvänlig. Djur ska få leva för sin egen skull.

Och jo, man förstör klimatet med köttproduktion. Även om varje familj födde upp sina egna djur på små gårdar skulle de släppa ut på tok för mycket metan t.ex. 

"När man väl är död så lider man inte och kan inte bry sig det minsta i att man gått miste om ett gott liv." Vilken härlig inställning, känns verkligen optimistisk och livsbejakande. Jag tycker att man i alla situationer ska ta till vara på den levande individens intressen och önskemål, åtminstone de intressen/önskemål som leder till ett fortsatt gott liv (köttätande och rökning är exempel som inte hör till den kategorin).

"Slaktdjur har inte sörjande anhöriga." Känner du till Per Jensen? Han är helt och hållet för animaliekonsumtion men till och med han har vågat erkänna, för sig själv och omvärlden att känslor är inget vi bara kan tillskriva människor. Det är evolutionens påfund för artens fortlevnad. Att en ko och kalv inte skulle sörja/lida när de skiljs åt är alltså bullshit. Likaså en flock som delas på för att vissa ska till slakt, och alla andra djur som förlorar någon de känner. Det finns ju flera exempel på djur som svält ihjäl sig själva pga sorg. Och som #31 jag sörjer dem också.

"Så köttätare märker bara av veganers/vegetarianers existens irl? De bildar inte en uppfattning utifrån de insändare och diskussioner de läser? Det är bara illa att jämföra köttätare med våldtäktsmän irl men inte om det sker anonymt på nätet?"

Jo, det är jätteviktigt. Men precis som du är en trött vegetarian är jag en trött vegan och ibland bara måste man få lufta sina känslor.

#30

Av din kommentar att döma läste du inte rapporten? Gör det igen så slipper jag skriva av den åt dig. Läste artikeln du länkade till. Är inte så kunnig på området jordsorter men författaren skriver att betesmarker binder kol, jamen hallå hur långsiktigt då? Plantera några träd istället. Även i artikeln framgår tydligt att det inte bara är nödvändigt utan också bråttom att drastiskt minska människor köttkonsumtion.


Eftersom jag sagt att jag ska lämna forumet får det här vara mitt sista inlägg i den här diskussionen.

Anmäl
2013-05-07 17:14 #34 av: Smullis

#32 Ja jag sörjer, ofta flera kvällar i veckan. Deppar ihop och gråter en stund innan jag somnar, samtidigt som jag ägnar en tanke åt stackarna. Det bara är så, inget jag kan styra över faktiskt. 

Blir rätt handikappat, ja (:P) fast man anpassar sig eftersom. Kan ju dock som sagt inte styra över mina känslor :(

Sörjer inte en enskild slaktad kyckling, skulle inte funka med tanke på hur många som dör dagligen och att jag knappast kan sörja någon jag inte vet existerar :P Sörjer liksom alla som har dött, ungefär på samma sätt som andra sörjer alla som dog på Utoja (stavning); alltså alla på en gång utan att riktigt veta vem man egentligen sörjer. Hoppas du förstår vad jag menar :)


Dock sörjer jag ju mer om min mamma t.ex. skulle dö, men annars sörjer jag slaktdjuren mer än grannen/den bekanta/vänner till familjen/lite avlägsna släktingar etc som dog. Jag gillar egentligen inte människor och jag känner mig inte som en av dom. Finns ett fåtal människor jag verkligen har respekt för. Dom flesta har inte ens respekt för mig med tanke på att dom bidrar till att fler djur dör när dom vet att jag blir förkrossad, varför ska jag då ha respekt för dom? Det kan dom fetglömma (OT). Nu syftar jag mest på folk jag känner :)


Och jag vet att jag är lite speciell :P Jag är verkligen inte som alla andra, men det vill jag inte vara heller :)

Anmäl
2013-05-07 17:15 #35 av: Smullis

"Slaktdjur har inte sörjande anhöriga."

Du, det finns djur som sörjer ihjäl sig. :)

Anmäl
2013-05-07 17:31 #36 av: VildaVittra

#33 Hmm, nu är ju jord något jag kan en del om och ja, gräs bilder organiskt material i marken, vilket inte träd gör på samma sätt då kronan skuggar marken runt den och då ökar erosionen. 

All mark i världen ser inte ut som i vårt klimat (vi har ju väldigt fuktigt) där erosionen under torkan är enorm om marken ligger bar. Sedan när regnet kommer finns ingen växtlighet som kan binda fukten i marken, så vattnet rinner iväg på ytan och tar med den närig som finns i marken.

"Men precis som du är en trött vegetarian är jag en trött vegan och ibland bara måste man få lufta sina känslor."

Visst får man göra det, det man inte ska göra är att försöka tvinga på folk sin egen livsåskådning eller att framföra denna otrevligt. Speciellt inte på en sajt som handlar om det motsatta.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-05-07 17:32 #37 av: VildaVittra

#35 Ja, det finns det. Men inte hos slaktdjur, då skulle aveln på dessa lagts ner för länge sedan.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-05-07 17:37 #38 av: Smullis

#37 Hur kan du vara så säker på det? :) 

Anmäl
2013-05-07 17:43 #39 av: VildaVittra

#38 För att det kostar tid och pengar att föda upp djur, och skulle de lägga sig ner och självdö när man gallrar ur flocken så skulle ju aveln upphöra per automatik, om inte av rent ekonomiska skäl (bönder har ju också räkningar att betala).

Kor, höns och får är ju flockdjur där det är normalt att någon blir fälld av rovdjur. Ankor bildar till viss del par, och där slaktar man ungarna (i naturen skulle de lämna föräldrarna när de är stora nog).

Mina höns mår ypperligt efter jag slaktat ut.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-05-07 17:44 #40 av: chilisalsa

Jådå... när den kom. Dom har scenarier runt dietbyten och gör felaktiga extrapoleringar vad det skulle få för effekt... Helt verklighetsfrämmande ren skrivbordsprodukt... inte ett ord om kretslopp och hållbart jordbruk.

Bara utsläpp från konstgödselproduktion kan minska med 90% (deras antagande) så är allt frid och fröjd... åsså skulle vi minska våra utsläpp från all risodling vi har i Göteborgstrakten med 80% också... och börja odla soja och börja producera Tofu... För tanken måste ju vara att vi ska bli självförsörjande på mat i Sverige som vi var för 60 år sedan och att det ska vara så klimatneutralt det bara går...

Vi måste minska konsumptionen kraftigt från enkelmagade djur...
Inte nötkött, lam getter, buffel m.fl idisslare i någon stor mån då vi behöver dessa för att få till kretsloppet. Plantera träd producerar ingen ny jord på vår livstid... det är precis det vi HAR gjort de senaste 50 åren... planterat gran på gammal betesmark som skapat trädplantager med lika gammal skog. Betande djur ökar på jordlagret för varje år och upprätthåller hög lagom näring där hummusen binder kol, emedan konstgödsling utarmar och minskar jordlagret för varje år...

Anmäl
2013-05-07 17:44 #41 av: Smullis

#39 Okej :) Tror absolut slaktdjur kan sörja ändå, kanske inte ihjäl sig då, men sörja tror jag absolut dom kan.

Anmäl
2013-05-07 18:05 #42 av: gulzebra

#33: "skulle det vara av etiska skäl"? Vad ger dig rätten att bestämma varför någon väljer att bli vegan?
Om inte vi ska försörja inuiterna men de ändå ska vara veganer, hur ska de klara sig? Vad gör de mindre värda än de djur de äter?
Hur ska djur kunna leva för sin egen skull om de inte föds upp alls? Vad är skillnaden mellan att aldrig födas och att vara död? Dött djur finns inte mer, ofött djur fanns aldrig alls, det dödade djuret fick iaf leva ett tag. I slutänden innebär det ingen större skillnad, de är lika icke existerande båda två.

Mig veterligen har det i stort sett aldrig varit så att varje familj haft egna köttdjur utan en del har odlat och andra har haft köttdjur, som de sedan handlat med. Utöver det har mängden metan ökat med industrialiseringen. Det är inte köttet som är boven, det är industrin.

Ja, visst är den härlig? Härligt realistisk.

Jag känner igen namnet ja. Självklart har djur känslor och självklart kan djur sörja, har aldrig sagt något annat utan ser det som en ren självklarhet. Men sen när sörjer kossan Rosa att hennes mamma slaktats när mjölken sinat? Kossan Rosa vet ju inte ens vem hennes mamma är, och det är inte som att Rosas mamma slaktats framför ögonen på henne. Kossan Rosa vet inte ens att hennes mamma blivit slaktad alls.

Du får absolut lufta dina känslor, men tro inte att du blir tagen på allvar när du gör så vansinnigt orimliga jämförelser. Tvärtom är resultatet kontraproduktivt iom att du alienerar folk.

#34: Ah, då hänger jag med. Men är det så illa så borde du väl kunna få hjälp för det?

Att bli mer ledsen av djur än av människor däremot verkar rätt vanligt. Jag är likadan själv. Slå på en film där folk dör kors och tvärs så bölar jag över hästen istället, såvida det inte gäller karaktärer man fått en hyfsad bild av och gillar. Antar att det har med relationer att göra, jag relaterar bättre till en främmande häst än till en främmande människa.

#35: Se svaret till #33

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2013-05-07 18:34 #43 av: vallhund

#41 Självklart har många djurarter känslor, vilka känslor de har vet vi inte. De flesta, om inte alla zoologiska varelser kan känna smärta t ex. Mycket av det som vi beskriver som känslor är fysiologiska reaktioner, typ smärta, hunger eller instinkter, så som fortplantning.

Antromorfism, eller Disneyfering är en mänsklig instinkt, ett sätt som vi har för att identifiera oss själva med djur o kunna känna empati med dem, skapa mentala förklaringsmodeller till livet/världen/andra varelser i den värld vi lever i.

Har du något exempel på att djur kan dö av sorg?

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2013-05-10 21:55 #44 av: [PuffBuck]

Intressant, bra skrivet :)

Anmäl
2013-05-14 12:08 #45 av: [NinaCrown]

Jag har inte ätit rött kött på säkerliggen 9-10 år, slutade med kyckling något år efter det och äter numera endast fisk och skaldjur om det inte finns något annat alternativ.

Jag slutade äta kött av den simpla anledningen att jag tycker att det är äckligt. Det smakar äckligt, det luktar äckligt, har äcklig konsistens och ser äckligt ut... För mig är det lika logiskt som att någon annan skulle vägra äta svamp, aubergine eller som min äldre bror. Han är i princip fobiskt rädd för bananer. Han vågar inte ens ta i ett bananskal för att han tycker att det är så äckligt.

Det tog flera år innan de moraliska kickade in för mig, och det är därför jag försöker dra ner på mitt intag av havsdjur. Nu äter jag det nästan bara för att underlätta för mina vänner och min familj...

Har fått en del frågor och anklagelser precis som TS men de diskutionerna brukar avslutas ganska fort. Folk får sitt svar och de är nöjda.

Jag har istället haft större problem med moraliska veganer/vegetariener som ska försöka klanka ner på mig då jag dels inte vill kalla mig vegetarian och dels för att jag inte slutade äta kött "av rätt anledning".

Det om något är irriterande!

Jag äter i princip inga animaliska produkter, jag bryr mig om djur och djurfrågor, jag försöker promota djurrättigheter i min bekantskapskrets utan att vara jobbig eller militantisk... Mitt avsteg från kött fick till och med min "grönsaker är kaninmat"-pappa att börja äta grönt. Han har gått så långt att han nu byter ut ett mål om dagen till ren sallad.

Ändå ska jag tryckas ner för att jag inte blev vegetarian uteslutande pga att det är synd om djuren, samt att jag inte hatar köttätare.

Det tycker jag är ganska sne syn på det hela. Varför inte vara glada att jag inte äter kött och faktiskt påverkar min omgivning på ett vänligt sätt att äta mindre kött? Nej, jag måste sluta att inte äta kött för jag gör det inte rätt?!? What?!? Yrar

Anmäl
2013-05-14 12:11 #46 av: Gronstedt

#45: Skum inställning. Varje köttbit som inte blir äten borde väl glädja veganerna, kan man tycka ... oavsett VARFÖR den inte blir äten.

Anmäl
2013-05-14 12:18 #47 av: [NinaCrown]

#46 Är vad jag tycker med. Det är extremt frustrerande med sådana människor, för man kan inte heller avbryta diskutionen och gå sin väg. De jag stött på sätter sig som en jäkla blodigel och följer efter mig tills det är dags att gå hem Arg

Tror dock att jag är en magnet för dessa människorna, har flera vänner och bekanta som är vegetarianer/veganer och endast jag och en av dessa vännerna har råkat ut för dessa mysko ultraveganerna Yrar

Anmäl
2013-05-14 16:22 #48 av: Cragan

#47 o behövs ju inte många av dem där ultraveganer innan alla som inte äter kött av någon anledning får ryckte om sig att vara nötter (innan man lär känna normala personer som inte äter kött iaf)Anmäl
2013-05-14 16:34 #49 av: [NinaCrown]

#48 Nope, jag hade samma syn på djurens rätt ett långt tag pga dåliga erfarenheter som ett långdraget exempel... Var tvungen att lära känna en som var med där för att förstå att alla som stödjer dem inte är ärthjärnor.

Men är lite läskigt hur negativa erfarenheter kan forma människor så kraftigt som de gör.

(För de som undrar varför jag har dåliga erfarenheter från Djurens Rätt är för att jag bland hade sett en medlem gå fram till ett barn på ca 5-6år och säga till den att det är barnets fel att djuren dör, medans den pekade på en bild på en skadad höna...)

Anmäl
2013-05-14 17:25 #50 av: gulzebra

#45: Synd att inte den som resonerade likadant här i tråden ville förklara varför bara djurvänlighet är en giltig orsak till veganism... Oskyldig

#49: Men vad i... Hur hjärtlös får man vara?! Förskräckt Okej för att gå på vuxna som iaf kan avfärda såna puckon som just puckon, men ett barn... Näe, fy fan vad vidrigt gjort!

(fast än vidrigare är det att Ica inte hade en enda av Quorns gruyéreschnitzlar inne idag. Så taskigt. Ja, jag är jättesugen och jättebitter idag. Stryk ska de ha Lipar)

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2013-05-14 17:34 #51 av: Smullis

#49 Men fy! Det där var verkligen inte rätt gjort och skadade säkert mer än det hjälpte. Någon gräns måste dom väl ändå ha? Arg

Anmäl
2013-05-14 17:57 #52 av: [Emma--]

Finns människor till allt Lipar
Det mesta negativa jag fått höra om min kost kommer från veganer.

Men hade en vän som inte kunde förstå mitt val eftersom kött är gott. När jag skrev att jag inte hade någon julkänsla var den personen självklara reaktion att det är väl klart jag inte hade någon julkänsla eftersom allt gott på julbordet är kött. 
Denna person skrev även senare att vegetarianer drömmer om kött. Tydligen. 

Måste älska kritik och fördomar från alla håll Skrattar

Medarbetare på devon rex ifokus & katter ifokus

Anmäl
2013-05-14 18:19 #53 av: [NinaCrown]

#50 Lyckligtvis för mig har det varit människor man träffat en gång genom en bekants bekants bekant eller på en fest där man egentligen inte känner någon Förlägen

(Men jag lider med dig! Jag är sugen på clementiner men mataffärerna i mitt område har så otroligt tråkiga hela tiden Arg Känner inte för att sätta mig på bussen endast för dem.)

#51 Det jag kände med, och därav att jag vart så sur på organisationen som lät en dylik person springa runt på stan och "värva". Han spatserade mer runt och tala om för folk hur pass vidriga dem var än att försöka upplysa dem och få dem att bli medlemmar...

#52 Tänk om kött ändå kunde vara gott för vissa Gapskrattar Jag gillar inte ens fejk-kött då det är för köttigt för mig. Enda jag klarar av i den vägen är fejk-bacon och "kyckling"-bitar... För "kyckling"-bitarna smakar inte ett smack Lipar

Dock ska jag vara ärlig och erkänna att det finns en sak jag saknar, och det är blodpudding av allt här i världen!

Anmäl
2013-05-14 18:23 #54 av: gulzebra

#53: Åh, clementiner... Var du tvungen att säga sådär, nu blev jag ju sugen på det också! 

Och jaaaaaa, blodpudding! Gaah, så gott! Lovar att jag kommer föräta mig den dagen det kan tänkas komma en vegetarisk variant. Om jag inte börjar med kött bara för blodpuddingen, tanken lockar något enormt!Dreglar

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2013-05-14 18:30 #55 av: [Emma--]

#53 När jag hade slutat med kött kunde jag inte äta dom där. För kycklingbitarna är läskigt likt kyckling förutom smaken LiparNu äter jag kött igen i mindre mängder men det har krävts att vänja sig. 
Nog kan jag tycka vissa saker är gott, men mitt livs lycka består inte av kött vilket min vän verkade tro Lipar

Medarbetare på devon rex ifokus & katter ifokus

Anmäl
2013-05-14 18:34 #56 av: [NinaCrown]

#54 Tanken har lockat mig en hel del med Gapskrattar Hjärnan säger "Mmm, det här gillade du som liten... Och det innehåller massor med järn! Vill du inte ha lite kanske? Bara smaka?" medans magen skriker "Nein! Det är för bövelen 10 år sedan jag fick ta hand om sådant här jox sist! Vill inte! Du är inte 13 år längre!".

Anmäl
2013-05-14 18:38 #57 av: [NinaCrown]

#55 Vet inte varför jag klarar av kycklingbitarna, då kyckling är något av det äckligaste jag vet att äta. Tror att det är för att den inte är lika trådig som riktigt kycklingkött, samt att det inte smakar något.

"Kött"-bullar, soyakorv, soyastrimlor och liknande tycker jag har en liknande trådkänsla som mitt minne säger att kött har, och tror det är därför jag har så svårt för dem.

Men ska jag vara helt ärlig så är jag inte säker, för om jag försöker minnas hur kött faktiskt smakar... Så kommer jag inte på det Förskräckt

Anmäl
2013-05-14 18:43 #58 av: indra-bus

Ja e vegan o de står jag för i alla väder. Jag släpper inte ut minkar eller kallar folk mördare eller gillar peta.

Men jag gnäller inte för att jag blir ifrågasatt.

TS De var väl inte så längesen du "bytte sida"? De svänger fort. 

Anmäl
2013-05-14 18:49 #59 av: gulzebra

#56: Haha join the club! Skrattar

#58: Que? När har jag bytt sida och vilka sidor har jag hoppat mellan menar du? Funderar Mig veterligen har jag varit på en och samma "sida" i ganska många år.

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2013-05-14 18:56 #60 av: E-l-vira

#50

Jag gissar att det är mig du syftar på? Om du vill veta vad som är riktigt synd är det att du inte kan respektera att jag har lämnat diskussionen. Jag ska inte skriva mer på den här sajten av två anledningar: ni vill diskutera hur djuren som ska tjäna människor kan få det bra/bättre. Jag vill att de ska ha det så bra som möjligt, men om mina krav/önskningar uppfylldes skulle djuren inte finnas för att tjäna oss och därför är det ingen mening att jag lägger mig i era diskussioner. Jag vill inte stå i vägen för ett projekt som gynnar djuren, och jag vill inte anses "jobbig" eller "dum". Jag hade planerat att lämna sajten innan de nya reglerna kom men det är den andra orsaken och det som gjorde att jag lämnade bums.

Jag vill inte att någon ska ha fel bild av mig så nu svarar jag, återigen. Men snälla, kan det få räcka sen?

I #29 skrev du "Men, låt säga att vi blev veganer hela högen. Skulle vi odla extra mat för att föda de som inte kan odla själva? Skulle vi helt seriöst försörja folk i u-länder och folk i länder med ont om odlingsbar mark? Föga troligt."

Mitt svar var i  #33 "Om hela jordens befolkning var veganer skulle det vara av etiska skäl, inte klimatskäl. För, nej, det vore inte särskilt klimatsmart att vi i sverige odlade mat till t.ex. inuiterna istället för att de fiskade. Men det vore grymt mycket mer miljövänligt om hela jorden var veganer än om hela jorden var blandkostare"

Och du svarade i #42 ""skulle det vara av etiska skäl"? Vad ger dig rätten att bestämma varför någon väljer att bli vegan?

Om inte vi ska försörja inuiterna men de ändå ska vara veganer, hur ska de klara sig? Vad gör de mindre värda än de djur de äter?

Hur ska djur kunna leva för sin egen skull om de inte föds upp alls? Vad är skillnaden mellan att aldrig födas och att vara död? Dött djur finns inte mer, ofött djur fanns aldrig alls, det dödade djuret fick iaf leva ett tag"

Nu: Förstår du nu? Vi vet att det optimala för miljön inte skulle vara att hela jordens befolkning var veganer, du skriver själv precis som det är att det är bättre att de som lever på en viss plats livnär sig på det den kan livnära sig på där. Mitt svar betyder att jag är medveten om det, men en fantasivärld som för mig är moraliskt komplett så att säga är där vi bara lever på vegetabilier. Eftersom det ändå innebär t.ex. transport av mat är det inte för miljöns skull, utan det är för djurens skull. Och i den här fantasivärlden är det inte jag som har bestämt att alla ska vara veganer, utan det är bara så vår kultur ser ut. Vi ser djuren som de medvarelser de är och de får leva sina liv utan att vi vill äta eller mjölka dem.

Jag har inte sagt att människor är mindre värda än djur. Och jag tänker inte börja diskutera det eftersom det här är mitt sista inlägg, det var i alla fall bara din slutsats efter ett missförstånd.

Det sista stycket jag kopierade från dig är ett bevis på hur djupt animaliekonsumtionen och -produktionen är rotad i vår kultur. Du kan alltså inte föreställa dig vilda kor? Vi har ju redan vilda grisar, vildsvin. Och om vi återigen besöker min "fantasivärld" så skulle dessa djur kanske inte ens vara vilda.

Både djur och människor mår bra av att ha kontakt med varandra (det har gjorts tester som mäter olika hormonhalter o.s.v.) och vi har viktig mark som bäst bevaras genom att bli betad. Då kanske vi kan ha tamdjur som betar där? (Och ja, de släpper fortfarande ut metan, och ja de behöver fortfarande stödutfodras. Men det skulle vara så få djur, kanske något tusental istället för dagens miljon-tal så det skulle inte påverka klimatet i samma utsträckning, mer positivt än negativ. De bevarar landskapet med viktiga arter och vi får gödsel.) Och nej, det ligger inte någon ekonomisk vinning i det här så det är inte en rimlig fantasi-värld, men jo, för jag tänker till och med ha det så i den riktiga världen! Och jag vet fler som gärna skulle ha kor, får, grisar, höns och andra djur utan att slakta dem, mjölka dem o.s.v.

Min pappa sa något liknande till mig. "Om alla skulle göra som du skulle ju kossorna inte få något liv överhuvudtaget, de skulle ju inte födas." Svar: jo, de kan leva för sin egen skull. Jag gav honom även en tankeställare. När jag och pappa diskuterade handlade det alltså om hur dåligt, de flesta, mjölkkor idag har det. Jag har inte bara varit inne i ett flertal ladugårdar utan jag har även haft praktik samt jobbat i dem. Jag har sett det själv. Instängda tio månader om året, kanske uppbundna, slagna ibland, sjuka, slaktas när de inte behövs längre. Jag tycker inte att det är konstigt att jämför hur dessa djur har det med hur fångarna i koncentrationslägren har det. Ursäkta om ni tycker att detta är ännu en olämplig jämförelse. Så jag sa till pappa "om du satt i ett koncentrationsläger och visste att du skulle göra det tills du dog, skulle du då önska dig ett barn?"

Jag kunde säga så till min pappa, utan att han tyckte att jag var en "militant djurrättsaktivist utan vett". Han tog åt sig ordentligt faktiskt, och han älskar mig fortfarande.


Hoppas att jag har gjort det lite klarareGlad


P.S. Jag har, återigen, inget emot folk som äter kött. Alltså har jag inget emot någon som är vegetarian av hälso- eller smakskäl. Jag tycker att det är positivt desto färre som äter animalier och NinaCrown skriver är det ofta lättare att börja tänka på miljön eller djuren när steget redan är gjort. Att gå från köttätare som är nöjd med det, till någon som tycker att det är helt fel att slakta djur är otroligt svårt. Man måste ju då inse att man har haft fel väldigt länge. Jag menar inte att köttätare har fel, men vilken fråga det än handlar om är det svårt att ändra sin egen uppfattning - då får man ju erkänna att man haft fel innan.

Anmäl
2013-05-14 19:48 #61 av: Smullis

#60 *Bra inlägg*

Anmäl
2013-05-14 19:52 #62 av: gulzebra

#60: Om du lämnar eller inte är helt och hållet upp till dig, det är inget jag tänker lägga mig i. Men ja, det är ditt uttalande kring att alla ska vara veganer för djurens skull jag syftar på.

Uppfattade inte att det bara var en utopi nej, det sa du ju inget om. Så ja, nu förstår jag vad du menade - och håller näst intill med, för visst vore det skitnice om det var möjligt :)

Nej, för våra SRB och allt vad det är är inte vilddjur utan framavlade varianter av... Ja vad det nu är de stammar från, minnet sviker mig här. Jag kan tänka mig att en vanlig svensk ko skulle kunna klara sig på varmare breddgrader där det finns bete året runt, men en smällkall vinter här... Nej. Samtidigt vore det i mina ögon inte riktigt djurvänligt med vilda kor hur som helst heller med tanke på hur mycket mjölk de producerar när det kommer till just mjölkkor. När kalven druckit klart har de ju mängder kvar, och ingen som mjölkar de.

Välkommen till klubben. Skulle jag någon gång få möjlighet så skulle jag njuta av att kunna gå ut och klia på mina alldeles egna sällskapskossor och grisar :) Men, säg att vi faktiskt tar bort industrin och ersätter det med sällskapskor. Antalet som föds skulle ju vara färre. Då är det ju, rent krasst, faktiskt färre som får möjlighet att leva sina liv. Jag säger inte att det är världens bästa argument, i mina öron låter det mest som när folk tycker att det är mord att runka "för spermier är också liv!", men ställt mot att djur inte ska dödas så... Ja, jag tror du fattar poängen.

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2013-05-14 20:15 #63 av: [NinaCrown]

#62 Rätta mig gärna om jag har fel, men har lärt mig att mjölk- och köttkor (även andra väldigt hårt avlade matdjur) blivit avlade så pass att de flesta förlorat moderkänslorna. Precis som att många höns och vaktlar inte ruvar sina ägg då människor avlat bort det...

Jag har lärt mig att de flesta korna kommer dö ut inom en generation då kvigorna inte kommer tö sig till sina kalvar och ta hand och dia dem.

Lite OT men blev fundersam kring om jag har fel.

Anmäl
2013-05-14 20:37 #64 av: gulzebra

#63: Ingen aning, har aldrig hört något sånt, förutom när det gäller höns där det vad jag vet är olika från ras till ras - en del raser utan problem och en del som vägrar ruva :)

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2013-05-14 23:47 #65 av: [NinaCrown]

#64 Har för mig att jag bland annat hörd det i dokumentärserien "Life after People", men minns inte vilket avsnitt...

Hoppas någon kan hoppa in och tala om hur det ligger till iaf, vart väldigt fundersam nu Glad

Anmäl
2013-05-14 23:54 #66 av: gulzebra

Hoppas på samma sak, jag blir ju nyfiken här jag också :)

Den där dokumentären får jag ta och kolla upp nån dag iaf. Dokumentärnörderi är aldrig fel! Tummen upp

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2013-05-14 23:59 #67 av: [NinaCrown]

#66 Det är lite flum på sina ställen men helt klart värd att se enligt mig Glad Man får sig en ritkig funderare kring allt från natur till djurhållning till evulution.

Skulle ge den 7 av 10, men jag är även ganska hård kritiker Oskyldig

Anmäl
2013-05-15 00:25 #68 av: gulzebra

#67: Lika bra det, då kan man få känna sig smart ibland också ;) Hellre det än att glo på nåt skit om lejon för miljonte gången - liksom, "lejon äter kött och lever i Afrika", nähäää, göööör de?! Får idé

Personligen blev jag väldigt förtjust i dokumentären Älskade Kött som gick på UR nyligen (finns att se på nätet än skulle jag tro), och handlar om bla om vad som hände när köttet blev en industri. Klart sevärd!

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2013-05-15 00:34 #69 av: [NinaCrown]

#68 Den ska jag genast leta reda på så att jag kan kolla på den imorgon Förskräckt Gillar sådana dokumentärer, såg en intressant för någon månad sen om hur usa hade tävlingar där de skulle få fram den mest effektiva kötthönsrasen. Väldigt intressant, speciellt om man jämför det de kallade för monsterhönor med dagens normala kycklingar i köttdisken...

Kanske ska startas en tråd för liknande dokumentärer? Eller har jag missat om det redan finns en sådan?

Anmäl
2013-05-15 00:51 #70 av: gulzebra

Låter lagom groteskt! :P

Jo det ska finnas en har jag för mig :)

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2013-05-15 00:53 #71 av: gulzebra

#69: Här! http://etiskdjurhallning.ifokus.se/discussions/513f3370ce12c46f42002ff1-lankar-dokumentarer?participating-3 
Där finns länk till Älskade Kött också Glad

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2013-05-15 00:59 #72 av: [NinaCrown]

#71 Tackar man tackar Skrattar

Anmäl
2013-05-16 07:56 #73 av: gulzebra

#58: Har du suttit och låtsasläst igen nu när du inte ens kunnat kika in och förklara vad det är för "sidor" jag hoppat mellan eller hade du faktiskt någon poäng med ditt inlägg? :)

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you"
DeviantArt | Instagram

Anmäl
2013-09-11 12:48 #74 av: tlover

har inte läst hela tråden man jag känner så igen mig!

Jag funderar nästan varje dag på att börja äta kött pga den syn folk har på vegetarianer pga radikala veganer som inte är helt laglydiga.

Jag har nog med problem helt enkelt för att folk ska behöva klaga på mina matval

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.