Artiklar

Är bra animaliska produkter dyra?

2013-03-14 02:30 #0 av: VildaVittra

Ett vanligt argument man får höra är att bra animalier, dvs de som kommer från antingen glada djur eller från ekologisk produktion är så dyra att man som konsument inte har råd med det. Men är det verkligen så?

När man står där i mataffären med en falukorv i ena handen och ett paket naturbeteskött i den andra så kan ju skillnaden i kilopriset märkas ganska rejält. Men tittar du lite närmare på falukorvens innehållsförteckning så kommer du märka att andelen kött är ganska låg, istället har det fyllts ut med en massa ingredienser som i sig har ett rejält lågt pris.

Faktiskt så innehåller falukorven ca 40% kött och det är ju inte de fina bitarna direkt. Utöver detta ligger fetthalten på runt 23 %, sen består korven av kryddor, vatten och potatisfibrer. Vatten vet vi ju att det inte är speciellt dyrt.

Sätter man sig och räknar på det så betalar man ett ganska högt pris för den lilla andel kött som finns i korven. En ring ligger på 800 gram, då finns det 320 gram kött i den korven du betalade 39 kr för. Köper du samma mängd bra kött för 149 kr per kilo så betalar du 47 kronor för den biten. Det är ingen stor skillnad med tanke på att den biten räcker till två portioner.

Men om man nu inte äter korv utan bara rent kött? Det finns många tekniker för att dryga ut köttet, dina mor och farföräldrar kan säkert en hel del om dom. En sak ska man veta och det är att man till stor del äter med ögonen. Har du sett en schnitzel någongång? Där har man bankat ut köttet så det ska bli så stort som möjligt, man har även använt de mindre fina delarna på grisen för bankningen har gjort köttet mört.

Grytor är ett annat sätt att dryga ut köttet, i med grönsaker efter säsong så kan du göra en hel måltid för en låg summa. Även i grytor kan man använda de mindre fina bitarna och göra långkok, kalops och dillkött är ju två kända långkok.

Sen ska man inte förakta bönor, små proteinspäckade små saker. Ett knep att dryga ut köttfärsen i köttfärssåsen är att blanda i upp till 25% mosade kokta bönor.

De goda bitarna kan man lyxa till det med på helgen. Dessutom äter vi mycket mer animalier än vi behöver i det här landet.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-03-15 13:22 #1 av: Lorita

Köper man ett kött som är naturbetat så får man en helt annan smak och det är som choklad, vanlig mjölkchoklad kan man vräka i sig (inte jag som inte tycker om sött men vad jag hört andra säga)

Mörk choklad med hög kakao mängd  äter man för att njuta och är det något man ska äta för att njuta av så är det väll kött, i alla fall jag tycker att det är viktigt, eftersom kött faktiskt kommer från ett djur.

Mindre mängd kött och godare, med massa sköna grönsaker till Skrattar

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2013-03-15 16:20 #2 av: julatopp7018

Plånboken som styr vad man handlar, tänkte köpa en falukorv på en gårdsbutik men ångrade mig när jag såg priset på 100kr. i butik hittade jag falukorv för 20 kr. Även om det innehåller mer kött så vill jag kunna ha pengar hela månaden.

Medarbetare på Militärhistoria

Anmäl
2013-03-15 16:33 #3 av: Lorita

Nu har jag tur när det gäller nötkött, jag betalar ett snitt på 130 kr /kg en låda på 15 kg med allt från oxfilé till nötfärs och jag kan lova man äter mindre när man får mer smak i varje tugga.

Men i vissa skeden i livet så kan jag förstå att plånboken måste styra och ibland kan man bita sig i svansen och få en smaklösare och dyrare månad när man köper billiga råvaror.

Nu äter jag inte köpt korv, då mina leder blir dålig av det så hur mycket godare falukorv blir i gårdsbutiken det vet jag inte men jag vet att den korv jag gör själv blir god och där kan man blanda in mycket nyttigt som inte är kött och ger god smakSkämtar


Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2013-03-15 16:37 #4 av: julatopp7018

Har väl gjorts tester i butiker att köttet inte alls är sämre än det som serveras på finare resturanger.

Medarbetare på Militärhistoria

Anmäl
2013-03-15 16:41 #5 av: VildaVittra

Precis, hemmagjord korv är godast. Jag jobbade på en bondgård i Polen och de gjorde de mest fantastiska korvar som de sedan rökte. Nyrökt grovmald korv är det godaste som finns på jordklotet.

Falukorv är faktiskt inte svårt att göra själv hemma i köket. 

http://www.recept.nu/jacob-wismar/varmratter/kottfars/hemgjord-falukorv/

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-03-15 16:52 #6 av: julatopp7018

Finns ju mänder med mindre rökerier som gör falukorv, i min lokala butik finns det inte mindre än 15 olika tillverkare med kötthallt från 80% till 40%.

Medarbetare på Militärhistoria

Anmäl
2013-03-16 18:16 #7 av: Lorita

Jag håller just nu på att testa länken i #5 Skrattar

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2013-03-16 18:29 #8 av: VildaVittra

berätta om det receptet blev bra, har inte provat just den.Glad

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-03-16 19:13 #9 av: Lorita

#8 jag har nog ändrat för mycket för att säga hur receptet var....  öl mot vatten...farinsocker mot honung  ....ingen bacon....vitlökspulver mot lökpulver....blandfärs mot fläskfärs....också lite tabasko...osv Funderar provstelningen var god CoolSkämtarSkrattar

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2013-10-25 09:42 #10 av: tlover

ska man dryga ut med bönor är mitt tips att testa att marinera bönorna innan.

Den godaste köttfärssåsen jag ätit innan jag blev veg var en med både röda linser (istället för vetemjöl), marinerade bönor, riven morot och lite andra grönsaker i.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-10-25 13:04 #11 av: vallhund

Jag är inte så mycket för det där med att dryga ut, jag föredrar oftast rätter med inte så många ingredienser o där man har ett hum om vad man får i sig, om jag inte lagat själv o vet vad som ingår.

Jag gillar kött men äter väldigt sällan kött, bra, gott kött är dyrt så det blir inte så ofta.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2013-10-25 16:53 #12 av: Lucifer Sam

Det är ju inte bara i relation till korv som bra och juste kött kan ses som jämförelsevis dyrt; det är bara att titta på butikernas annonsblad där de kan sälja bland annat danskt fläskfilé och kycklingkött till orimligt låga priser. Detsamma med nötkött från kontinenten; ibland mer än halva priset jämfört med det ”etiska” alternativet.

Undersökningar må visa att folk säger sig vilja ha bra, ekologisk, etisk och gärna närproducerad mat men i verkligheten är det de billiga produkterna som konsumenter i gemen de facto köper. Det gäller givetvis inte bara kött utan även ägg, frukt och grönt med mera. (för att inte tala om kläder) 

Jag äter ju själv inget animaliskt men försöker göra rätt val i övrigt – så gott som allt som är möjligt köps ekologiskt eller fairtrade. Om jag anser at jag inte har råd med det alternativ mitt samvete tillåter så köper jag det inte alls utan hittar ett alternativ.

Det intressantaste är nog ändå att många (ofta barnfamiljer) hävdar att etisk mat är för dyr samtidigt som köper massor av onödigt skräp. Skulle de ta bort läsk, chips, godis och många halvfabrikat skulle de lätt kunna uppgradera matkorgen till ekologiska alternativ. Men det kan man väl inte begära  (Sorry för lite OT på slutet)

Anmäl
2013-10-25 19:20 #13 av: Cragan

mummsade nyss anka o det jag betala för den måltiden får man ingen falukorv Skrattar  ankan fick jag som tack för slakt hjälpen nämligen Lipar

o inte kan man hitta en gladare anka i affärn än den hellerAnmäl
2014-07-14 13:14 #14 av: elineur

jag anser att jag har ganska medvetna butiker i min närhet och 100kr för en falukorv med nyckelhålsmärkning eller kravmärkning inte kostar så mycket som en kommentator skrivit. Jag anser att köpa krav  inte är så dyrt åtminstone inte i Stockholmsområdet. visst jag kommer att handla mer kravmärkt kött när jag  får lönearbete nästa gång för att leva på bidrag är inte  alls fett betalt.  Viktigt att handla kravmärkt för att ta ställning och hade jag råd skulle jag gärna köpa mer närproducerad mat.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.