Artiklar

Rätten att leka gud?

2013-03-13 21:45 #0 av: VildaVittra

Ett kåseri om extremavel och utveckling under åren. Hur långt får vi gå för att skapa det perfekta djuret?

Bosse! Booooossseeee! HIIIIIT! Rösten ekade över gården och avslutades med ett gigantisk magplask ner i dammen där vatten sprutade och änderna förskräckt tog sin tillflykt upp i luften medan vågorna närmade sig kanterna.

Bosse var namnet på en boxer, en ganska stadig kille med trubbig nos och en tendens till dövhet när livslusten i hans kropp inte kunde tryckas ner längre. Man kunde verkligen se lyckan i hans ögon när han lyckades med mästerverket att tömma dammen på en hel del av dess vatten. Hans vackra blanka päls fick vi barn gärna klappa vilket Bosse snällt gick med på och jag blev där kär i rasen och svor tyst för mig själv att en dag skulle jag ha en egen boxer, en som var lika levnadsglad och godmodig som Bosse.

Har det blivit en boxer för mig? Nej, tyvärr inte. Det är inte för att jag slutat att älska rasen utan p.g.a. att när jag blev gammal nog att köpa min första hund hade jag läst på om de sjukdomar och problem rasen dras med. 

Nu är ju inte rasen boxer unik på något sätt på den fronten, men ett absolut krav jag har på de hundar jag skaffar är att de ska kunna andas ordentligt då en hund inte kan svettas på samma sätt som vi, utan gör sig av med överskottsvärme genom andningen samt genom tassarna.

Det finns många exempel på yttre attribut som kallas rastypiska, men som inte är till det minsta gagn för individen. Vissa hundar har så tunga öronlappar, att de dras med öroninfektioner hela tiden, andra måste få ögonlocken opererade av en plastikkirurg för att ens kunna öppna dom. Allt detta kallas för rastypiskt.

Men det är ju inte bara i hundvärlden detta fenomen dyker upp. För mer än 20 år sedan hade jag en perserkatt, en fluffig och stor herre som var fullt medveten om hur snygg han var. Han gick stoltserade och viftade på toppen av sin svans för att visa upp hur välskött hans päls var. Nosen var platt, men inte intryckt. Denna sunda kille skötte sin päls själv och den var i prima skick, fram tills den dag han blev biten av en orm och han p.g.a. tratten fick överlämna skötseln till matte. Den blick jag fick av honom när tratten väl kom av hade fått ett glödande kol att frysa till is, hans forna vackra päls var ett minne blott. Där det bildats tovor hade matte helt sonika använt saxen, pälsen var matt då matte inte tycker om smaken på katthår, så han satte sig och putsade sin päls i tre timmar. 

Jag var till en prisbelönt uppfödare av perserkatter för en handfull år sedan. Rasen är en skugga av sitt forna jag. De sköter inte pälsen själv utan pälsarna liknar den päls som min hankatt hade efter tratten-perioden, nosen är obefintlig och tårkanalerna är för trånga p.g.a. nosen så deras ögon rinner konstant. 

Varför gör vi så här? Varför inte satsa på ett bevarandearbete istället för att försöka "förbättra" raserna? Dagens avel är inte hållbar, det finns raser där mer än 50 % drabbas av cancer. Varför fortsätter man att avla på dem?

Är verkligen prisrosetterna det man ska sträva efter i sin avel?

För ett antal år sedan förfärades världen över rasen belgian blue, då detta nötkreatur såg ut som ett monstrum med en gigantisk fläskig kropp på några pinnar till ben. Men hade samma form, men i mindre format sprungit vänstervarv på en hundutställning, så hade den kallats för rastypisk.


Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-03-14 14:45 #1 av: Aviendha

BBC gjorde ju en dokumentär 2008, pedigree dogs exposed, där man tar upp (extrem)avelns baksidor. Inte roligt att se..

Anmäl
2013-03-14 14:50 #2 av: VildaVittra

#1 Det värsta är att uppfödarna i Sverige inte helt tog till sig av kritiken "för så där ser ju inte vår avel ut och mina hundar är friska". Sen i nästa andetag så berättar dom om att hunden inte får hoppa pga sina armbågar.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-03-14 14:58 #3 av: Emo

Mycket bra skrivet. Håller med. Förstår inte att så mycket elände och lidande får fortsätta.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2013-03-14 15:04 #4 av: Aviendha

En annan, lite kortare film som visar skillnader mellan många raser i början av 1900-talet och nu. Många av exemplen ser vi, tack och lov, inte så mycket av i Sverige, men samtidigt finns ju risken att vi kommer se mer av det i framtiden, så importer av avelsmaterial antagligen kommer öka snarare än sjunka i takt med att vi blir allt mer globala. 

Anmäl
2013-03-14 15:05 #5 av: VildaVittra

#3 tack! Det har i alla fall börjat gå åt rätt riktning när några Sharpeiuppfödare fick avelsförbud. Frågan är dock om det gått för långt för vissa raser??

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-03-14 15:06 #6 av: Aviendha

#2 Ja, det är ju lätt att slå ifrån sig. Men vi har samma raser, och det är väl bättre att då se det som ett fruktansvärt exempel som man till varje pris måste undvika? Lära av andras misstag i stället för att säga "vi är fortfarande bättre än sådär, så då är det ju ingen fara på taket än".

Anmäl
2013-03-14 20:56 #7 av: exitingsvillemo


Mkt bra artikel! Dagens ras-avel har barkat utåt inom många raser tyvärr och det är dags att stå upp och försvara dessa stackars "rastypiska" individer.

Anmäl
2013-03-14 21:00 #8 av: Hera


Fruktansvärt hur folk kan låta det gå så långt åt H*l**t*

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2013-03-17 15:19 #9 av: [sakring2]

Belgian blue är en naturlig mutation. Problemet med den är att den inte kan föda naturligt och därför inte bör avlas på. Den har dubbel uppsättning muskler dvs mera kött.

Varföf tog du inte av katten kragen emellanåt så den fick tvätta sig själv. Jag har haft katter som haft krage men de har fått vara utan den då jag haft uppsikt över dem.

Perser är numera friskarare än vad den var på 1980-talet. Operation av dess tårkaneler täcks inte av Agrias försäkring.

Vilket djur är det där 50% får cancer? Det är inte tillåtet att avla på sjuka djur eller djur som bär på sjukdomsanlag det är därför de som har raskatter för avel testar dem till skillnad mot huskatter.

Anmäl
2013-03-17 15:31 #10 av: [Emma--]

Ja ibland går det verkligen för långt. 
Såg på ett renrasigt helvete, och även upppföljningen till den dokumentären.

och det värsta är att det är så få individer som kan orsaka ett sånt stort problem. Där dom blundar för problemen och bara fortsätter sin avel med dom sjuka generna. 

Jag hade gärna sett en stor ändring där jag faktiskt är tveksam om vissa raser går att rädda. Raser som sällan ens kan föda själv längre. När en sån normal sak inte fungerar längre så har det gått för långt!

Medarbetare på devon rex ifokus & katter ifokus

Anmäl
2013-03-17 16:32 #11 av: Solitaire

Utmärkt med ett forum som handlar om etisk djurhållning. Det finns många viktiga frågor som behöver diskuteras.

Litet tröttsamt dock att det som vanligt är vi perseruppfödare som får stå till svars för extremavelns alla avarter, åtminstone på kattsidan. Det är samma gamla vanliga påståenden om att perser med korta nosar automatiskt får förträngda tårkanaler och därmed konstant rinnande ögon. En ny variant är dock att dagens perser inte kan sköta sina pälsar själva. Det gjorde minsann perserkatterna för 20 år sedan!

Jag börjar känna mig som en gammaldags grammofonskiva som hakat upp sig, men tydligen måste det påpekas ännu en gång: att en katt har kort nos betyder INTE att den automatiskt har förträngda tårkanaler eller trånga luftvägar. Det fanns perser för 20 år sedan, med lång nos, som hade problem med rinnande ögon på grund av nedre ögonlockets anatomi. Det finns perser idag, med ultrakort nos, som inte har minsta problem med varken tårkanaler eller andning. Orsakssambandet är betydligt mer komplext än nosens längd. Gå gärna in på Spexus hemsida (http://www.spexus.se) och läs hälsoartikeln om perser.

Att en perser skulle kunna sköta sin päls helt och hållet själv har jag aldrig hört talas om, och jag har ändå varit med rätt länge. En långhårig katt kräver pälsvård, somliga mer och somliga mindre. Det finns vissa typer av pälsar som håller sig lättare tovfria (de som inte har så mycket tät underull). Men det är ju inte någon avelsfråga, utan handlar om variationer mellan individer.

Anmäl
2013-03-17 18:16 #12 av: meerschweinchen

Intressant sida! Pratar rätt så mycket om sådant i skolan. Speciellt om det är med om hundraser blandannat. Tycker sådant är intressant att  läsa om.

#4 Bra film, den visar verkligen hur raser har förändrast.

Har en fråga angående hundraser, är det någon som vet något om Borzoien, har den förändrats dåligt? Hur såg denut förut?

Anmäl
2013-03-17 19:17 #13 av: mallabralla

skulle vilja säga inte bara för 20 år sedan utan tom 50 år sedan, för 20 år sedan var det få perserkatter som ens hade lång nos. ska vi hålla på och diskutera detta i oändligheternas oändligheter, trots det snart är 100 år sen man började avla fram perser så säger man ändå alltid att persern ska se ut som för 20 år sen, ta gärna en titt på hur perser såg ut 1993, inte såg dem ut som anfadern angora iaf.

är det etiskt att ens hålla djur som sällskapsdjur? är det etiskt att föda upp djur utan päls som inte kan hålla sig varma själva? etiskt att fånga in vildhästar för att sätta dem i arbete eller tvingas ridas på. att sätta ett koppel runt hundens nacke för att styra den genom stryp liknande former för att vi vill ha kontroll, blaha, jag spyr på dessa hycklande trådar. 

men vad skönt att alla "kunniga" äntligen fått ett forum där dem kan sprida sitt kunnande, heja er, undrar vad vi andra gjort under alla år av scannande och testande på våra djur för att göra allt för att avla efter jordbruksverkets regler och arbeta för friska linjer.

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-03-17 19:40 #14 av: Cragan

#13 så du tycker inte om att man belyser när aveln gått fel av en eller annan orsak?  rätta mig gärna om jag missuppfattat som jag hoppas att jag har gjort   

men trevligt att ni arbetar för friska linjer är ju inge kul med sjuka djurAnmäl
2013-03-17 19:48 #15 av: mallabralla

#14

jag tycker det är jätte bra att man belyser avel som gått fel, MEN då skall man veta vad man pratar om, allt är inte lätt som en plätt och bara säga detta är rätt eller fel eller så här skall man göra. men det är ingen idé att ge sig in i denna diskussion ÄNNU en gång, vi älskar alla våra djur och vill dem allt väl på denna jord, men ändå får man höra man är djurplågare etc, och det börjar bli uttjatat. det är bara så trist och jag talar nog för alla seriösa uppfödare att vi inte arbetar för att försämra katternas livskvalitet utan tvärt om.

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-03-17 19:51 #16 av: Cragan

#15 skönt att jag fick fel uppfattning iaf Anmäl
2013-03-17 19:57 #17 av: [Emma--]

Perser är väl däremot ett exempel som visar hur aveln blivit styrd för att de ska ha sin rastypiska nos. 
Sen finns det väl enligt mig andra raser där jag ser ett större problem t.ex scottish fold. En defekt som kan göra att djuret får ont. 
Eller något det verkar finnas mer och mer av, raser med korta ben. 

Sen är det ju bra att ni som kan perser rättar till det som blev fel :)

Medarbetare på devon rex ifokus & katter ifokus

Anmäl
2013-03-17 19:59 #18 av: mallabralla

och dessutom kan man inte dra alla över en kam, jag anser inte att en ras går fel utan att det är avelsprogram som gått åt helskotta, annars skulle folk inte köpa ras hundar/katter längre om ALLA var sjuka och led, tror inte att konsumenterna är så dumma, däremot finns det dem som väljer fel uppfödare och får en sjuk individ pga att just den uppfödaren inte följer lagen man kan inte säga att alla individer inom en ras har problem, det vet vare sig ni eller jag. däremot vet jag att om ett problem uppstår inom en ras som blir frekvent så arbetar man gemensamt inom rasen för att komma till rätta med detta problem. ( nu talar jag om sverige) i hundvärlden har man startat RAS programmen där varje ras har en beskrivning om hur man skall arbeta med frekventa problem inom rasen, det anser jag är att ta ansvar, sedan om en handfull uppfödare struntar i att följa rekommendationer och avlar på sjuka djur får stå för dem, men är ju dessvärre alltid dem som syns i media och inte de tusentals glada, friska och älskade familjemedlemmar som finns där ute.

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-03-17 20:18 #19 av: mallabralla

#17

alla sällskaps djur är styrda efter en rasstandard, med andra ord efter hur dem ska se ut för att vi människor vill det, inget djur har valt att sitta i en bur, terrarie, akvarie eller gå i koppel.

vi har djur och avlar djur för vår skull, punkt, det handlar om att ta sitt ansvar som människa det man tagit sig an.

även gnagare har ändrats från ursprunget, marsvin har blivit fetare och rundare för att vi tycker det är sött, dem får lätt problem med trampdynor, allergier etc av burmaterial, man måste tillföra c vitamin för att dem inte skall få brist, problem med magar, tänder etc. 

hamstrar som egentligen är nattaktiva djur tvingas upp och ned ur buren för att barn skall ha dem som leksamer, flera sjukdomar på dess så som papova, wet tail.

hamstrar som blir så understimulerade av att sitta instängda i bur, gnager, springer runt och är stressade. 

reptiler som skall hållas instängda i en glasbur? vad är det? fel temperaturer, fel yta, förgiftning av mat då det är fel kost och besprutningar.

ska vi gå in på fisk och akvarie delen? fiskar som hålls i skålar (förbjudet), utan pump (förbjudet), hur många vet hur man egentligen skall sköta ett akvarium? inredning etc? hur gammal blir en guldfisk? 2 år skulle de flesta säga för det är vad dem blir i fångenskap, 30 år är rätta svaret med rätt skötsel.

Jag älskar djur och kommer alltid göra det, jag har accepterat att jag aldrig kan ge djuret det liv den hade haft i det fria, men det innebär också ett skydd från faror och fri tillgång till mat.

Jag har accepterat att alla djur har förändrats sedan dess ursprung, antingen via evolution, men oftast av människan.

Jag har accepterat den värld vi lever i där vi valt att göra djur till våra ägodelar och därmed accepterat att jag måste göra allt för att dem skall trivas och må så bra som det bara går.

men att peka finger hit eller dit och säga det ena eller andra är fel och att det man själv gör är rätt för att man själv anser så, det är att hyckla och tyder på okunnighet.

Däremot som tidigare sagt, alla har ett ansvar, men det är inte enskilda raser vi skall ge oss på utan det är dem som struntar i djurens välbefinnande och dem sitter dessvärre inte inne på forum och diskuterar. oftast är dem redan anmälda och utestängda från respektive rasförbund, om inte så lär dem bli det inom snar framtid tack vare att andra uppfödare inom respektive ras är uppmärkssamma och rapporterar om djur far illa, inte för att det står på ett forum att rasen är sjuk. 

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-03-17 20:20 #20 av: mallabralla

#12

Borzoien har fått längre och smalare nos och smalare kropp, enligt mig en otroligt vacker ras.

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-03-17 20:25 #21 av: [NinaCrown]

#17 Jag gissar på att det är munchkin du tänker på? Vad jag sett så har inga av de tester som gjorts påvisat att de lider av sina kortare ben, enda problemet de verkar ha är att de inte hoppar riktigt lika högt (alltså inga 2m-hoppare som man plötsligt hittar ovanpå sina dörrar Lipar).

Anmäl
2013-03-17 20:28 #22 av: Mantissa

#4 Jag tyckte de hade valt märkliga raser för att illustrera deras poäng (fram till bullterriern i alla fall). Den största skillnaden på dessa första raser (am cocker undantaget) var pälsen. Flyffigare (groomad) och mer/längre. Afghanen är pälsen undantaget i stor sett identisk med den gamla teckningen (afghaner fanns för övrigt i en mer resp indre bepälsad variant redan då men intresset för den mindre pälsade var svalt i väst). Komondoren som de använde som exempel ser i stort sätt exakt lika ut idag som då och används också idag som fårvaktare. Enda skillnaden är att man på utställningshunden jobbar hårt för att bavara de långa "dredsen" som annars hade slitits av eftersom. osv. Visst finns det skräckexempel som bulldoggen, den napolianska mastiffen, vissa linjer av shar pei mfl, men att svartmåla all modern rasavel känns väl hårt.

Anmäl
2013-03-17 20:28 #23 av: mallabralla

#17

vet sedan tidigare att du inte är någon som vill svärta ned andra raser ;) men ville bara svara på det om kortbenta katter, den kortbenta genen på katt är inte den samma som på hundar och katter med korta ben har inte problem med ryggen, dem fungerar lika som vilken katt som hälst.

vad gäller scottish fold får man inte avla två katter med vikta öron pga att avkommorna kan få ryggproblem, med andra ord är det inget som man avlar för utan emot. nämn vilken ras som hälst, det finns hälsoprogram inom dem alla för att åtgärda dem problem som uppkommit inom rasen, ingen står bara vid sidan och tittar på ;)

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-03-17 20:38 #24 av: mallabralla

#22

det kallas propaganda ;) det är som skvallertidningar, man drar fram det allra gottigaste och gör det till allmän sanning, allt för att dra tittar siffror. 

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-03-17 21:02 #25 av: [Doglovers]

Vi föder upp jakthundar och är mycket noga med aveln. Fuskas det går det ut över hunden och den kommer inte fungera. Man ser nu att aveln på tax börjar gå åt fel håll eftersom den går mot exteriöravel och då barkar det snart åt pipan.

I utställningsringen ser man nu två olika kategorier taxar. utställnings och jakttaxen. Jakttaxen är högre än utställningstaxen som nu börjar bli så lågställd att den når backen med bröstkorgen. Den skulle inte klara en jaktdag i skogen. Man måste meritera den i jakt för att plocka utställnings cert och då kan man gå viltspår i stället för drevprov.

Som sagt, så har vi inte längre något att komma med i utställningsringen. Men vi måste ställa för att sedan kunna få drevprovsmeriter. Motprestationer.

Bara under den tid jag varit med i taxeriet så har jag sett förändringarna. Dels kommer det av att man inte vågar släppa sina jakthundar i skogen på grund av rovdjurstrycket men också att snötillgången som varit några år nu. På spår har man ju en lina.

Anmäl
2013-03-17 21:04 #26 av: [sakring2]

Om persern vore så sjuk som många säger så skulle Jordbruksverket förbjuda avel  på den.

Anmäl
2013-03-17 21:13 #27 av: [Doglovers]

#26 När vi gick med i EU så tog dom upp det. Flera olika raser inom både hund och katt skulle så gott som förbjudas pga att dom var fulla av deffekter. Men sedan hände ingenting.

Anmäl
2013-03-17 21:21 #28 av: mallabralla

#27

det handlade inte om att förbjuda raser utan avel på individer som inte kan leva ett normalt liv och det står fortfarande i lagstadga och gäller fortfarande, det är därför RAS programmen bildats på hund. inget som glömts bort eller struntats i, på perser gäller att du inte får avla på katter som har svår andning, vilket jordbruksverket kontrollerar när dem kommer hem till nya uppfödare. du får heller inte avla på katter med ärftliga sjukdomar eller andra defekter som påverkar kattens livskvalitet

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-03-17 21:30 #29 av: Mantissa

#12 Borzoi har både blivit större högre och mer högställda hundar med mer päls. Eler större och större: de är större än vad de var, men inte större än vad det funnits:) Långa smala näsor har funntis helatiden, men det är mer framträdande i vissa linjer. Tandförluster och framförallt trånga bett är rasens svaghet. hur det var med detta förr vet jag inte. vinklarna har blivit bättre (finns även övervinklade individer), förr kunde vissa hundar nästan bocka över i haslederna.

Anmäl
2013-03-17 21:33 #30 av: [Emma--]

#19 Ja och det skapar tyvärr problem när det börjar avlas åt extrema håll. Djur som avlas att bli större (jag tror t.ex inte folk är helt fel ute som funderar om det är negativt för råttor och deras livslängd)
Det var allt jag menade, att detta med vad som ansetts rastypiskt har skapat problem, det kommer man inte ifrån. Sen säger jag inte att perser är särskilt sjuka heller bara för att göra det tydligt. :)

Sen måste jag tillägga eftersom det verkar ha blivit lite galet i min text. Den sista meningen i #17 var meningen att det är bra att ni som kan perser säger till när det blir fel i texten ;)

#21 Nä där är jag väl mer tveksam än att det är ett problem dom skulle lida av. 

#23 Inom scottish fold däremot så följer problemet med öronen. Man minskar risken genom att inte avla två med vikta öron men tycker fortfarande det är en väldigt konstig defekt att avla vidare på med tanke på vad som egentligen följer den. (som jag förstått det)

Jag vet att det finns hälsoprogram och jag säger inte att jag tycker man ska sluta avla på alla bara för att det finns problem :P Och att det finns ett hälsoprogram kan ju även vara förebyggande. 

Nu är det väl allmänt inte några större problem bland katter.

Medarbetare på devon rex ifokus & katter ifokus

Anmäl
2013-03-17 21:37 #31 av: E-l-vira

slaktkycklingar växer för fort (beror både på avel och utfodring) så de får ont i kroppen de kan även få problem med blodcirkulationen, i slutet av sitt liv (som för övrigt avslutas efter fem veckor, tolv krav) släpar de sig fram . ett par i min närhet är äggproducenter och då man bara behåller hönsen i 6-12 månader eftersom de börjar lägga färre ägg än ett om dagen sedan så har jag sett en heeeeel del höns där, deras ben och fötter är vridna i konstiga vinklar, de lägger 300 ägg om året istället för 20 som urhönsen. mjölkraser är avlade till att mjölka så mycket som möjligt (såklart), inte bara har de ont både i juvren och på grund av tyngden från dessa utan även sjukdomar som t.ex. juverinflammation. belgigen blue som du nämde klarar till 90 % inte av att föda själva. det finns får med samma mutation som hos belgien blue, medsamma problem då såklart. även om de andra köttraserna är lika totalförstörda är ju även dessa enbart avlade på att växa och bli så stora som fort som möjligt. sorgligt. (OT: "rätten att leka gud" är det bara jag som tycker att det är att leka gud att bestämma vilka som ska få leva och vilka som ska dödas?)

Anmäl
2013-03-17 21:43 #32 av: Niiinah92

Perser är en ras jag, pga min egna erfarenhet av rasen, aldrig skulle införskaffa eller ens rekommendera någon att införskaffa trots att de är härliga i temperament och personlighet, har helt enkelt träffat på för många individer med rinnande ögon, svårt att andas, äter med hela ansiktet etc.


Sphynx, Munchkin och likande kan jag inte uttala mig om då jag inte har någon personlig erfarenhet utav hur de mår pga deras säregna fysiska karaktärsdrag. Men jag hoppas få träffa en Sphynxuppfödare någon gång och kunna bilda min egen åsikt om rasen då jag tycker de är otroligt fina.


 

Anmäl
2013-03-17 21:47 #33 av: mallabralla

#30

ja du har rätt, all avel efter utseende kan ge bieffekter, men det kan även avel i sig göra, även raser där djuret inte har några speciella yttre attribut har rasrelaterade problem med ärftliga sjukdomar, också orsakat av människans selektering.

människan är inte heller fel fri, så många sjukdomar, missbildningar och handikapp, det är ofrånkomligt att våra djur inte ska få sjukdomar också, men självklart skall vi alla arbeta för friska glada individer :) 

Jag håller med dig i att stora, tunga raser där livslängden förkortats är trist, både för djuret och ägaren

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-03-17 21:48 #34 av: E-l-vira

för övrigt har jag precis samma bekymmer som författaren, boxer är min absoluta favoritras men skulle inte kunna leva med mig själv om jag köpte en boxervalp. däremot kanske man kan få tag på någon omplacering, då känns det inte som att man stödjer uppfödningen på samma sätt, så länge individen inte, vad ska man säga, aktivt lider (?) tycker jag inte att man behöver avliva t.ex. de boxrar som redan är födda

Anmäl
2013-03-17 21:52 #35 av: [Emma--]

#33 Ja det är ju svårt att komma ifrån att sjukdomar kommer dyka upp även om man totalt skiter i utseendet.

Och med bra hälsoprogram och seriösa uppfödare kan man komma en bra bit. :)

Medarbetare på devon rex ifokus & katter ifokus

Anmäl
2013-03-17 21:54 #36 av: Mantissa

#34 varför inte leta en uppfödare som arbetar för att få rasen bättre? Altså avlar på friska och sunda djur. Visst kan man fortfarande få problem, men det kan ala raser och korsningar.
Även vilda djur föds då och då med defekter trots att ingen människa har varit där och orkestrerat aveln.

Anmäl
2013-03-17 21:55 #37 av: mallabralla

#31

jag håller med dig, jag är vegetarian av den anledningen att vem är jag att bestämma vem som har en själ och inte? jag anser att mina husdjur har en själ och skulle aldrig äta en hund eller katt för den känslomässiga delen. men varför anser man att en ko är värd att ätas upp? har den ingen själ? 


#32

det är bara att beklaga du stött på sådana katter, du får självklart ha din åsikt och uppfattning, tur det finns massa andra raser/icke raser att välja mellan ;)

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-03-17 21:57 #38 av: E-l-vira

#36 jag tror att för att få t.ex. boxern till en frisk ras igen behöver andra raser blandas in. (känner inte till någon uppfödare som skulle ta på sig att diskutera detta med skk.) dessutom vet jag inte hur långt jag tycker det är okej att gå för att "rädda" en ras, hur många fler generationer får lida för att vi vill ha friska boxrar till slut?

Anmäl
2013-03-18 09:33 #39 av: [Doglovers]

#28 Du har så rätt. Det hade jag glömt.

Vi föder upp tre olika raser och det är RAS som gäller. Men ändå så förändras taxen. Visst, dom jobbar för att få bort diskbrock och det är väl i sej väldigt bra. Men nu hörde jag på ett möte ang detta att dom kan plocka bort en individ ur aveln om det visar sej att den har broskbildningar som man ser genom en ryggröntgen. Men det var inte säkert om den överhuvudtaget skulle få diskbrock. Då blir man lite fundersam. Registreringarna sjunker oroväckande och med det här kommer det snart inte finnas något att avla på. Vi har hållit på med avel av tax i många herrans år. Och vi har inte haft någon i vår uppfödning som fått det.

Anmäl
2013-03-18 11:50 #40 av: Silvestris

#23

Det spelar ingen roll att man inte parar scottar med vikta öron med andra sådana. Alla individer med vikta öron drabbas av osteochondrodysplasi (det är det som sabbar brosket i öronen så att öronen viker sig) och eftersom vi inte kan styra var i kroppen vi ska sabba brosk- och benutvecklingen kan alla individer med vikta öron få problem även i andra delar av kroppen.

Men detta förnekas ju vilt av scotte-uppfödarna, precis som manx-uppfödarna förnekar att deras katter löper större risk att drabbas av tarmprolaps, inkontinens, bakbensförlamning, spina bifida osv.

Anmäl
2013-03-18 12:04 #41 av: enbartmalin

Jag har ingen erfarenhet av just perser men försvaret för dom här i tråden låter precis som när man stöter på en mops-uppfödare och kritiserar dom om att det är en sjuk ras.
"Åh nej! Absolut inte, hur kan du säga så, du kan inte rasen alls! Det finns dom som är sämre och sjuka ja, men absolut inte alla!
Titta på denna fina tösen här, hon är hur fin och frisk som helst!"

Hunden som står framför mig låter som en gris, har tungan långt utan för munnen, flåsar otroligt mycket och kan knappt andas för det är 20 grader i rummet.
Men den kan ju andas? Så då är den väl frisk?

Skulle väl tro att det är det samma med en Perser?
Jag kan omöjligt se att ett djur med så upptryckt nos kan vara fullt frisk.

Anmäl
2013-03-18 12:12 #42 av: Silvestris

#41

De som föder upp perserkatter som har problem med ögon och luftvägar erkänner ju aldrig det. Vem skulle med vett och vilje erkänna att man föder upp dysfunktionella djur? Det utesluter ju inte att det finns uppfödare som faktiskt har helt friska och funktionella perserkatter, men tyvärr tror jag att det finns en mycket stor andel som tillhör den första gruppen dvs. de som inte erkänner problemen.

Vad som går att säga är att man vetenskapligt har slagit fast att brachycefali ökar risken för vissa typer av problem, inom alla arter. Britten blir mer och mer lik exotic så vi får väl se om även de kommer få mer problem med ögon och luftvägar. Eller för all del min egen ras, devon rex, där vissa strävar efter kortare än kort också.

Anmäl
2013-03-18 12:14 #43 av: [sakring2]

# 41 Förutom att du anser att nosen är ihoptryckt så kan katten i sig vara mycket frisk. De kollas för det mesta innan de går i avel.

Anmäl
2013-03-18 12:16 #44 av: Mantissa

Smaken är ju som baken, men själv kan jag inte förstå hur man kan vela ha en o-näst perser när de "långnästa" är så gudomligt mycket sötare!

Anmäl
2013-03-18 12:16 #45 av: enbartmalin

Har ett annat bra exempel, en väninna har Mops.
Jag har undvikit att uttrycka vad jag anser om rasen, men nu i helgen fick hennes mops ett ben av mig som var aningens för stort.
Han var tvungen att lyfta det högt för att kunna förflytta det, detta resulterade i ett extremt grymtande, det var obehagligt att höra.
Jag frågade om det brukade låta så illa och hon sa att det var fullt normalt.
Jag ifrågasatte om han kanske borde besöka veterinär, fick då svaret att han redan varit hos en och att hon fått svaret att han var en väldigt frisk och fin mops.

Vad jag anser om detta?
Tja.. att det finns ingen "bra" mops, bara mindre dåliga.


Anmäl
2013-03-18 12:17 #46 av: enbartmalin

#44 Håller med dig helt och hållet!

Anmäl
2013-03-18 12:18 #47 av: Silvestris

#43

Om det kollas så noga är det märkligt att det ändå föds så många ungar som får problem. När jag pratar med sällskapsägare till perserkatter så har de uteslutande något slags problem med ögon eller luftvägar. Om det är så att till synes friska avelsdjur fortfarande ger sjuklig avkomma är ju de besiktningar som görs inte tillräckliga. Eller så är det så att det helt enkelt är svårt att förutspå hur brachycefalin kommer påverka den enskilda individen.

Anmäl
2013-03-18 13:04 #48 av: [sakring2]

# 47 Men det är din uppfattning som du fått precis som # 41 har sin uppfattning. Har du någon statistik på detta? Att britter skulle strävas efter att få kortare nos håller jag inte med om. Mina tre är inte speciellt kortnosade i synnerhet inte  i jämförelse med en perser. Men man har använt perser i aveln för att få in färger det är därför som det finns långhåriga britter. 

Jag har 3 britter och det är  7 års mellanrum mellan de äldsta och den yngsta och jag kan säga att den yngsta som är blåprickig är den som har längts nos och den som äldst har kortast, utan att var särkilt kort för den skull, men han är också av färgen blå.

Mina huskatter däremot har både smalare ansikte men inte påtaglig längre nos.

Anmäl
2013-03-18 13:10 #49 av: E-l-vira

#37 samma här :)

Anmäl
2013-03-18 14:16 #50 av: mallabralla

alla har sina erfarenheter och åsikter, det handlar om att respektera varandra men för den sakens skull kunna diskutera. Jag kan inte tala för hund sidan, jag kan bara tala för perser uppfödare och dem som jag känner och arbetar med och ingen sticker huvudet i sanden och påstår att det inte finns problem med rasen, för den sakens skull betyder det inte att vi anser det vara normalt eller ok utan man jobbar med att förbättra.

jag vet inte vilka som har katter som har problem med andning, jag vet personligen endast ett fåtal, att ögonen rinner är dock vanligt och ett problem som vi arbetar med att kartlägga (finns många faktorer, läs denna artikel för den intresserade : http://silvernews.se/Artiklar/artikel_ogon.html )

vill också hänvisa till reportaget i gokväll om persern, dem katter som visades där är den perser/exotic jag känner och dem vare sig låter eller har problem med andningen.

man kan inte jämföra hundar och katter, det är två helt skilda arter och fungerar olika, det finns apraser som saknar näsa, gorilla, snubnose för att nämna två, betyder inte att dem saknar funktion för att dem är plattnästa! jag utgår från det jag ser, och jag lever 24/7 med mina katter och träffar perser och exotic regelbundet och jag ser inte dessa andningsbesvär som "motståndare" pratar om på grund av näsans längd utan det beror på näsans bredd,smal nos med tilltäppta näsborrar = svår andning, bred nos med öppna näsborrar = normal andning. däremot som sagt ögon problem. 

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-03-18 14:37 #51 av: enbartmalin

#50 "man kan inte jämföra hundar och katter"
Jag tar det som riktat mot mig.

Jag jämför inte djuren utan uppfödarna av djuren.
Om mops uppfödare kan påstå att deras hundar är fult friska så antar jag att perseruppfödare kan det med.

Jag tror att mops uppfödarna verkligen tror på det dom säger, för dom så gärna vill att det ska vara sant för att dom älskar sin ras, jag tror inte dom ser problemen. Eller så har dom blivit så vana vid problemen att dom blivit blinda för dom, jag vet faktiskt inte. Men jag ser och hör hur dom genuint tycker att det är en frisk ras.
Men vem som helst kan se att det inte är det, liksom många andra raser.

Anmäl
2013-03-18 15:30 #52 av: mallabralla

#51

om du går in på mopsorderns hälso sida kan du läsa om de projekt som drivs för hälsoproblem inom rasen, det är ingen som sticker under stol med dem problem som finns inom rasen, snarare tvärt om. vet inte vem/vilka du träffat.

http://www.mopsorden.se/hellsa.html

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-03-18 15:32 #53 av: mallabralla

detta gäller inom alla raser, man är mycket väl medveten om dem problem som finns inom sin respektive ras.

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-03-18 15:39 #54 av: mallabralla

http://www.mopsorden.se/ras.html

länk till RAS föreskriften på mops, uppfödare inom raser arbetar tillsammans, det handlar inte om att alla sitter och pular med sitt och gör vad dem vill, man lyder under regler när man är registrerad uppfödare och dem flesta är mycket aktiva inom hälsoprogram och arbetar ständigt för förbättring, att påstå annat är fel, om uppfödare ansåg att deras raser var fria från problem skulle vare sig program eller hälso tester göras, men detta är inget som allmänheten får se då uppfödare diskuterar dessa frågor sinsemellan, det är inget som diskuteras på ett ifokus forum utan på möten, via telefon eller andra sammankomster med folk det berör, med andra ord ägare/uppfödare.

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-03-18 15:48 #55 av: [Emma--]

Men när går det egentligen för långt? När är ett hälsoprogram inte tillräckligt? När djuret inte längre kan föda? När defekten sabbar brosket som #40 beskrev bra? 

Hur långt ska man ta det för att vi tycker det är sött/fint? 
 

Medarbetare på devon rex ifokus & katter ifokus

Anmäl
2013-03-18 15:55 #56 av: Silvestris

Enligt mig har det gått för långt när problemen är så stora att något slags åtgärdsprogram behövs. Man behöver som uppfödare försöka tänka steget längre. Man behöver ställa sig frågan: kan det jag strävar efter vara negativt för djuret? När man står där med skägget i brevlådan är det för sent.

Anmäl
2013-03-18 15:56 #57 av: enbartmalin

mallabralla:

Det märks att du vill försvara uppfödningen av defekta djur.
Jag känner till reglerna för mops uppfödning mycket väl.
Nu är det ju tyvärr så att det avlas på sjuka individer ändå, då reglerna är dåligt skrivna, då folk struntar i dom eller för att folk avlar på "mindre defekta" djur.
Djuren är än dock defekta och har problem, det gör inte det OK bara för att dom är bättre av dom sämre. Dom är fortfarande dåliga.

Problemen uppstår, problemen uppmärksammas och problemen KVARSTÅR.
Antingen avlar du tillbaka rasen till när den var en frisk och sund individ eller så lägger man ner rasen.
I mopsens fall, lägg ner rasen, jag vet inte hur du ska kunna få den till det här igen, den är förstörd.

Att raser förändrats är en sak, men när "skönhet" går före hälsa, det är INTE försvarbart!

Anmäl
2013-03-18 16:05 #58 av: mallabralla

#57

jag försvarar inte avel på defekta djur, jag svarade på ditt påstående om att mopsuppfödare inte är medvetna om rasens problematik, vilket inte stämmer. sedan vad jag anser om mops avel är en annan sak. 

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-03-18 16:11 #59 av: mallabralla

#56

det finns avels och hälso program inom alla raser!


Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-03-18 16:14 #60 av: Silvestris

#59

Nej, det finns inte alls hälsoprogram för alla raser (Pawpeds privata initiativ räknar jag inte med).

Anmäl
2013-03-18 16:16 #61 av: enbartmalin

#59 Och trots dessa avlas det mer på det yttre än hälsan, och trots reglerna har vi fruktansvärt sjuka individer.. Hmm..
Men ja, det är ju regler för det. Så då måste det funka!

Anmäl
2013-03-18 16:18 #62 av: mallabralla

#60

gå in på vilken rasring du vill så kan du läsa om rekommendationer för avel och sjukdomsbild/tester, vare sig dem är exteriöra eller inre.

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-03-18 16:27 #64 av: enbartmalin

#62 Rekomendationer inte regler.

Jag kan inte påstå att 18 år av aktiv hundträning gjort mig så insatt i skönhets avel, mer insatt i hur en frisk hund ska vara.
En hund som inte kan vara ute på sommaren är inte frisk.

Anmäl
2013-03-18 16:32 #65 av: Silvestris

#62

Rekommendationer och hälsoprogram är i min mening inte samma sak. Man har inte inrättat ett hälsoprogram mot kattpest bara för att man rekommenderar att avelsdjuren ska vara vaccinerade mot kattpest före avel. Ett hälsoprogram skall ha sitt ursprung i ett officiellt kattförbund eller i en enskild kattförening. Det ska ha det specifika syftet att minska förekomsten av ett visst problem. Det finns inte för alla raser.

Inom Nordiska rexringen gjorde vi det till en viktig poäng att våra rekommendationer kring HCM är just en vägledning för de uppfödare som vill ha vägledning och inte ett hälsoprogram. Att vi rekommenderar blodgruppering innebär inte heller att vi har ett hälsoprogram mot någon blodgrupp. Sedan har avelsråden väldigt stor frihet att själva rekommendera medlemmar som söker hjälp, innebär det att avelsråden utfärdar ett hälsoprogram så fort de rekommenderar en viss åtgärd för en specifik uppfödare?

Sedan är det ju önskvärt att hälsoprogram följs upp med statistik och justeras vid behov, något som iaf kattfolk är skitdåliga på.

Anmäl
2013-03-18 16:50 #66 av: mallabralla

 jag anser att det är djurplågeri att hålla exotiska djur i bur, tror du dem mår bra av att sitta i ett terrarium dag ut och dag in? är inte all djurhållning för människans glädje och nöje? man kan hitta fel i allt men var och en skall ta sitt ansvar! jag tar mitt ansvar för mina katter, inte för vad andra gör. men jag är insatt i avel och avelsvärlden och när någon kommer med vad jag anser är felaktiga påståenden säger jag min åsikt. Jag diskuterar, har gladeligen diskuterat verkliga problem på i alla fall mina raser, enligt mig ögon problem, magproblem och PKD. enligt mig tar oaktuella problem fokus från dem verkliga problemen.

#65

jag håller med dig om att vi är dåliga på uppföljning, rasråden och hälsokommiteerna inom SVERAK fungerar inte riktigt som dem ska, men det finns åtminstone rekommendationer. Jag hoppas alla rasringar driver på sina hälsoprogram. Vi inom SPEXUS har startat en större kartläggning om hälsoproblemen inom rasen, undersökningar hos medlemmar, veterinärkliniker och försäkringsbolag. Jag har även varit i kontakt med Ulrika på pawpeds vad gäller diverse hälsoprogram. Jag skulle önska något liknande som på hundsidan med RAS.

att göra undersökningar för att kartlägga problematiken och diskutera med varandra vad man kan göra för åtgärder, tala med veterinärkåren etc är en bra början, sedan skall detta självklart följas upp. Om rasklubbar gemensamt kunde lämna motioner till SVERAK om mer detaljerade hälsoregler, tester, rasstandards med bättre beskrivning och kanske bilder? inom CFA och TICA är ju rasstandardena väldigt tydliga, FIFe lämnar mer till öppen tolkning och domare följer inte alltid FIFEs rasstandard utan snarare CFA.


Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-03-18 17:14 #70 av: [Qimsid]

Enligt mina erfarenheter och vad jag läst om i biologin, två individer som ej är släkt kan skicka vidare sina starkaste gener till sin avkomma. Jag misstänker att det har pågått mycket inavel i de framavlade raserna och därmed att många av deras gener är densamma, som på samma vis som incest kan leda till komplikationer för avkomman.

Vad jag sett så är blandraser bland de starkaste djuren (ursäkta, men kanske bland människor också...)

Anmäl
2013-03-18 17:18 #71 av: enbartmalin

#70 Nja det är lite fel tänk det också. Blandraser kan bli/vara friska men det beror på väldigt mycket.
Vilka raser du väljer att avla på, om du fortsätter med kombinationen osv osv.
Sen är ju dom renrasiga hundarnas sjukdomar registrerade på ett annat sätt än blandras.
Alla sjukdomar på blandraser kommer inte upp till ytan.

Anmäl
2013-03-18 17:18 #72 av: Silvestris

#70

Nej, två individer skickar inte vidare sina starkaste gener. Vilka gener som nedärvs är helt slumpartat.

Inavel kan vara ett problem hos vissa raser, men att avla på anatomiska defekter som leder till hälsoproblem behöver inte betyda att man inavlar. Anlag som tex. scottish fold-öron och manx-svans nedärvs dominant så ingen inavel behövs för att befästa de särdragen.

Anmäl
2013-03-18 17:33 #73 av: [Qimsid]

Hade man låtit djuren sköta sin avel själva hade evolutionen gått uppför istället för nerför som människor bidrar till nu. Se bara på zebran och geparden som exempel, de zebror som överlever är dem som kan springa snabbare än geparden och därmed föröka sig så att nästa generation får samma, snabba gener. Geparder som inte kan fånga zebror för att den är för långsam dör i svält, och så är systemet. Människan har rubbat det hela med aveln. Därför ställer jag mig negativt till avel och allt vad det innebär. 

Avlar man två redan sönderavlade individer är det ju såklart att det blir fel på dem också, trots att dem är av olika raser. Jag är inte så dum. 

Ett sönderavlat djur skulle aldrig klarat sig i det vilda, det är det naturliga urvalet och den "rasen" skulle blivit utrotad om det var sådana tider. De skulle slippa lida.

Anmäl
2013-03-18 17:36 #74 av: [sakring2]

Nej blandraser är inte friskare än raskatter. Det du vet är att raskatter har vissa problem pga att de kontrolleras. Det är ingen som kontrollerar blandraskatter eller huskaktter. Så är det så också att så gott som alla raskatter härstammr från en huskatt någonstans i världen. Det är inte något som människan har uppfunnit.

Anmäl
2013-03-18 17:40 #75 av: [Emma--]

#73 Men det skulle inte funka på våra husdjur så jag antar att du är emot husdjur då? Förstår jag dig rätt då? :)

Medarbetare på devon rex ifokus & katter ifokus

Anmäl
2013-03-18 17:48 #76 av: godisgrisen

#19 mallabralla jag tror du har rätt att persern inte är sjuk längre och att ni uppfödare har tagit ert ansvar. Förstår mycket väl att du blir sjukt trött på att försvara dig/er hela tiden. Jag tror att det är så att persern alltid tas upp som ett exempel på kattvarianeten på avelsurspårning bara av den anledningen att perserns utseende har ändrats jättemycket på senare år och att utseendet är väldigt extremt. Jag tror inte persern är den sjukste rasen men enligt mig är de väldigt väldigt oändligt extremt fula, tyvärr. Jag tror många tycker det och då gärna skyller på hälsoproblem för att slippa säga vad de tycker. Jag vet att smaken är som baken och jag vet att ni tycker att de är fina. Det är upp till var och en att tycka det de vill och jag har stor respekt för ert avelsarbete men jag personligen gillar absolut inte utseendet på era katter och eftersom jag inte gillar det så tänker jag inte rota mer i det utan låta er sköta ert för jag vet att ni vill era katter väl.

Fast i egenskap marsvinsuppfödare måste jag ändå påpeka att du lyckades få till faktafel om marsvinshälsa på de få raderna du skrev i #19 ;-). Så då kanske du förstår att folk lätt får perserns hälsa om bakfoten också. :-) Öh... Att marsvin måste ha C-vitamintillskott är inget som kommit av avel utan det beror på att marsvin liksom människan inte kan bilda sitt eget C-vitamin och så har arten marsvin alltid fungerat långt innan de tämjdes av oss. De andra sakerna som du nämde är inte avelrelaterade problem utan skötselproblem och inget annat. Ett marsvin som alltid har tillgång till bra hö får inte problem med tänder och mage utom i extermet sällsynta fall och tassproblem beror på skitiga burar och för lite motion och inget annat.

Anmäl
2013-03-18 17:57 #77 av: [sakring2]

# 73 Om människan inte hade brytt sig om att ta in främmande katter utöver den som vi redan har i Sverige och dessutom låtit den avla sig själv så skulle vi förutom kattpest och kattsnuva har inavel och enbart tigrerade katter. Katten är ett tamdjur. Det måste du väl ändå förstå?

Anmäl
2013-03-18 17:57 #78 av: Silvestris

#73

Fast "det vilda" är ju inte den miljö våra domesticerade djur behöver leva i så jag tycker det är dumt att ha "det vilda" som någon slags måttstock (sedan är det förvånansvärt många tamdjur som snabbt förvildas om de släpps ut i det vilda).

Du anser helt enkelt att vi inte ska hålla tamdjur öht. Det är en åsikt jag kan respektera.

Artificiell selektion är ju liksom en naturlig konsekvens av att vi domesticerar djur eftersom vilda djur sällan gör sig bra eller mår bra i fångenskap.

Anmäl
2013-03-18 18:04 #79 av: [Qimsid]

#75. Du kommer nog missförstå mig men, jag älskar djur, bra mycket mer än människor. Men mest av allt älskar jag vilda djur eller djur som har mer en tendens mot det vilda. Jag är inte jätte mycket för husdjur då jag tycker att de borde vara vilda till den största delen. Jag tycker inte om lyxfruar som går på stan med sina uppstrassade chihuahuor, jag tycker synd om de stackars små hundarna som blivit till en leksak. Så ja på sätt och vis, jag tycker inte om husdjurificeringen. Jag tycker många gör fel. Däremot ser jag en helt annan relation i t.ex. indianer och vargar. De sammarbetade tillsammans dag och natt, liksom de sammarbetade med sina hästar och verkligen behövde dem. Hoppas du nu förtstår hur jag menar i mina tankar ang. djur.

Kan tillägga också att vi har 5 katter hemma, 3 är innekatter av rasen Maine coon varav pappan är helt frisk och utställningskatt som tidigare avlats. Två av ungarna i en kull gick inte att sälja så dem fick stanna här. Honan har tendens till hjärtsjukdom och hanen hade en förminskad bröstkorg som lyckligtvis växte till sig när resten av kroppen gjorde det, så han överlevde. Älskar dessa katter, men de är kastrerade/sterilicerade nu. Pappan och mamman också.

Anmäl
2013-03-18 18:11 #80 av: mallabralla

#76 

;)

jag har inget illa om marsvinsaveln att säga ;) jag tog bara upp synfallsvinklar att man kan hitta fel i allt man gör, man kan anse det fel att ens ha djur i bur, förstår du mig nu? med det sagt inte att jag är emot att ha djur i bur. det med c-vitamin är jag medveten om, men det blir ju artificiellt när man skall tillföra det som pulver eller droppar, vilket inte görs i naturen. det jag ville påpeka är att ingen djurhållning är naturlig för djuret, vi har passerat det för länge sedan och att då säga det ena är rätt och det andra är fel, det går inte. man kan bara ta ansvar och göra det bästa för det livet man tagit sig an. Förstår du hur jag menar?

Jag respekterar fullt att du tycker persern är ful ;) dock är jag himla svag för barbapappor, eller cykelsadlar som jag brukar kalla dem (marsvin alltså) Hjärta

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-03-18 18:42 #81 av: [sakring2]

# 79 Menar  du att ursprungsbefolkningen i Amerika använde sig av sina hästar? Eller vad menar du?

Anmäl
2013-03-18 19:04 #82 av: [Qimsid]

#81 mm, jag menar att dem inte brydde sig om hur hästarna såg ut, de spenderade dag och natt med sina djur på ett emotionellt plan. De tränade dem utan massor av konstig utrustning och de hade en helt annan relation till djur än vad vi har idag. De lekte inte gud med sina djur, de tog vad de behövde och hästarna i gengäld fick en trygghet eftersom de var nödvändiga för överlevnad.

Anmäl
2013-03-18 19:08 #83 av: godisgrisen

#80 Skönt att du tar det så för det var ärligt och snällt det var menat. GladJa jag förstod burgrejen och kan hålla med om det.

Anmäl
2013-03-18 19:11 #84 av: [sakring2]

# 82 Då kan jag upplysa dig om att det inte fanns några hästar till urprungsbefolkningen. Det var spanjorerna som tog dit demSkrattar

Anmäl
2013-03-18 19:15 #85 av: [Qimsid]

#84, uhm, ja? What's the point? Jag pratar om indianer och deras syn på djuren och hur dem behandlade dem, inte om vart hästen kommer ifrån?

Anmäl
2013-03-18 19:53 #86 av: [sakring2]

# 85 De kom dit med spanjorerna. Columbus "upptäckte" Amerika 1492 så innan dess fanns det inga hästar i Amerika och ursprungsbefolkningen fanns där betydlig tidigare. Du skrev att de inte bryde sig om hur hästarna såg ut. De hade inga hästar.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Christofer_Columbus

Anmäl
2013-03-18 19:56 #87 av: enbartmalin

#86 Du förstår väl ändå grunden i vad hon menar? Eller?
Att vi som människor från början levde med djuren och använder dom på ett helt annat sett än idag, dom ficka vara det dom var.

Anmäl
2013-03-18 19:58 #88 av: enbartmalin

Inte för att jag är kunnig inom historia, men indianerna har väl haft hästar förr eller senare?
Även om hästarna inte fanns där början?
Så då kan det väl kvitta när dom fick hästarna då det ändå inte är med i Qimsid's poäng, det handlar ju om hur dom behandlade hästarna.

Anmäl
2013-03-18 19:59 #89 av: [sakring2]

# 87 Det förstår jag men jag förstod inte vad hon avsåg med hästarna. Ursprungsbefolkningen var inte särkilt stor och den blev snabbt mindre och så många hästar lyckades inte de få tag i det var det som förbryllade mig.

Anmäl
2013-03-18 20:05 #90 av: Silvestris

#87

Det är en mycket romantiserande syn på hur det var förr. "Det var bättre förr..."

Även "naturfolk" har ofta behandlat djur väldigt illa. Fångat och ridit in hästar med tvång, överlag tuktat in mycket träning. Slagit ut tänderna på hundarna med stenar. Tagit vargvalpar ur sina lyor. Kastrerat djur utan bedövning. Utrotat konkurrerande arter.

Anmäl
2013-03-18 20:53 #92 av: [Qimsid]

Alltså, ursprungsbefolkningen finns ju kvar till en viss mån ännu idag, deras avkommor, fattar inte hur du tänker Sakring2? Även om amerikanerna utrotat de flesta av dem, men det här är OT. Indianerna har haft hästar i många, många år och nu tänker inte jag på 10,000 BC direkt! Djur sprider sig, med eller utan människans hjälp. Min poäng var som sagt hur de behandlade djuren förr jämfört med idag. Standarden. Djurplågare har väl alltid funnits.

Anmäl
2013-03-18 21:26 #93 av: enbartmalin

Headturners, detta är ett forum för alla och där med alla åsikter. Så länge dom framförs rätt.

Du får gärna utveckla vad du menar med "rashatarna"?
Tycker hat är ett väldigt starkt ord att använda.

Anmäl
2013-03-18 21:27 #94 av: exitingsvillemo

#91 Jag tror inte att de du kallar "rashatare" hatar rasen i sig, utan mer uppfödarna som avlar på djur av dålig kvalitet.

Anmäl
2013-03-18 21:43 #95 av: Headturners

Har ni sett den här apan ?

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=4133319

Undra om gud skapade den????

Anmäl
2013-03-18 21:47 #96 av: Hera

#95 Jag tror inte gud har skapat något Cool

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2013-03-18 21:55 #97 av: [Qimsid]

#95 Har Michael Jackson återuppstått??? Förskräckt

Anmäl
2013-03-18 21:58 #98 av: Headturners

# Nä det måste vara en perseruppfödare som varit i djunglen å skapat denna apa Skrattar


Anmäl
2013-03-18 22:01 #99 av: Silvestris

#95

Du försöker väl inte insinuera att artificiellt urval skulle ha något att göra med naturligt urval? Det naturliga urvalet sållar skoningslöst bort  de sjukliga. Det gör ju tyvärr inte alla uppfödare.

Lodjuret har kort svans, berättigar det avel på manx-katter trots att vi det vetenskapligt är fastställt att dessa katter löper större risk att utveckla vissa hälsoproblem?

Anmäl
2013-03-18 22:07 #100 av: Solitaire

#93 Jag tror att Headturners uttrycker sig på det sättet på grund av diverse påhopp mot perseruppfödare inne på vårt forum Perser i Fokus. Det har varit lugnt ett bra tag nu, men för ett år sedan ungefär var det "hela havet stormar". Vi har fått utstå helt sanslösa attacker från en liten grupp personer, av någon märklig anledning mestadels rexuppfödare.

Nu har vi faktiskt tröttnat på att ständigt utmålas som ett gäng utställningsgalna golddiggers som struntar i våra katters hälsa bara för att vinna priser. Vår tidigare rasring, Swepex, lades tyvärr ner men sedan en tid tillbaka har vi - tack vare Mallabralla - nätverket Spexus (svenska perser- och exotic uppfödare i samverkan). Vi kommer inom kort att göra Spexus till en riktig rasring. Hälsofrågorna inom vår ras är bland det viktigaste vi har på agendan, och vi har redan bildat en hälsokommitté för att ta tag i detta.

Tro det eller ej, men de flesta perseruppfödare diskuterar gärna hälsofrågor inom rasen både här och på andra forum, dock under förutsättning att diskussionen förs på ett civiliserat sätt med respekt för vars och ens ståndpunkter.  

  


 

Anmäl
2013-03-18 22:08 #101 av: Headturners


#99 Jag har inga åsikter om Manx- katter .

Bara visar att det finns djur som lever normalt trots kort nos.

Om Persern nu skulle vara så sjuk och ful som man talar om i denna tråd, varför är den då världens populäraste kattras !

Anmäl
2013-03-18 22:11 #102 av: Solitaire

#99 Men apan på fotot ser ju inte särskilt sjuk ut fast den har en vääääldigt kort näsa? Verkar ju faktiskt som att djur KAN ha kort nos utan att automatiskt vara sjuka.

Anmäl
2013-03-18 22:21 #103 av: Silvestris

#101

Vilket ingen har sagt emot. Hos tamdjur är det dock inget naturligt selektionstryck som har lett till att hundar och katter har blivit mer eller mindre platta i ansiktet utan endast estetiska preferenser och när människan drar igång sitt avelsarbete går det oerhört mycket snabbare än det naturliga urvalet. Dessa trubbnosade apor har ju inte uppstått över några få decennier utan det har handlat om en extremt lång urvalsprocess där handikappande problem sållas bort.

Att dra in dessa aport i diskussionen förefaller mer vara något slags försvar för att "om det förekommer i naturen kan det inte vara dåligt". Det är irrelevant och tämligen amatörmässigt.

Lite av det naturalistiska felslutet.

#102

Se svaret ovan.

Anmäl
2013-03-18 22:22 #104 av: Niiinah92

#102 kan de säkert men det har ingen betydelse när man talar om perser.

Vet en veterinär som sa att en perser (fertil fd avelshane och utställningskatt) var fullt frisk fast han andades så högt att man kunde trott att han hade allvarlig astma, det hörde till rasen......

Jag tycker inte rasen är ful, tvärtom, dessutom älskar jag deras personlighet men efter att ha sett alla rinnande och geggiga ögon, missfärgningar och en och annan med andningsproblem så kan inte jag se persern som en "frisk" ras.

Anmäl
2013-03-18 22:25 #105 av: Headturners

# 103 hmm men Rexkatter är fullkomligt narturliga eller?

Anmäl
2013-03-18 22:29 #106 av: Headturners


# 104 Tråkigt att du tycker så, men din åsikt kommer inte stoppa uppfödning av friska sunda kortnästa Perserkatter.

Var dina katter geggiga i ögonen skull du nog tagit dom till vetrinären, låter som infektion eller virus..

Anmäl
2013-03-18 22:31 #107 av: Silvestris

#105

Det har jag aldrig påstått. Jag ställer mig ju emot detta naturlighetsargument som ni verkar föra med att visa upp trubbnosade apor. Artificiell selektion och naturlig selektion är helt olika saker och det ena kan inte berättiga det andra. Det finns elefanter med snablar, berättigar det försök att avla fram katter med snablar till nosar?

Uppfödare måste hela tiden tänka steget längre: kan denna modifiering sänka välfärden hos djuret?

Så fort man ger sig på och modifierar direkt anatomiskt strukturella byggstenar som ben och brosk tar man stora risker.

Anmäl
2013-03-18 22:40 #108 av: Niiinah92

#106 Jag har aldrig ägt någon perser, läs inte in saker mellan raderna som inte finns, jag talar om perserkatter jag träffat genom åren, och nej det har inte varit någon infektion eller virus, påstå inte att det inte finns problem med rinnande ögon hos en del perserkatter.

Vilken otur, jag trodde verkligen att min personliga åsikt skulle få alla perseruppfödare att sluta med sin avel......... återigen läste du in något mellan raderna som inte finns för jag tror inte jag skrev någonstans att jag ville stoppa aveln, bara att jag inte ansåg det vara en "frisk" ras.

Anmäl
2013-03-18 22:49 #111 av: [sakring2]

# 92 Se # 90.

Anmäl
2013-03-18 22:53 #112 av: [Qimsid]

Jag förstår inte hur man kan avla fram "friska perser", då standarden med dem inkluderar deras symtom? Ska man ha en "frisk" perser måste man ändra om rasens kriterier.

Anmäl
2013-03-18 22:54 #113 av: Silvestris

#109

Skulle ni behövt jobba så hårt om rasen inte led av brachycefali? Är det en slump att just brachycefala hund- och kattraser oftare har problem med ögon och luftvägar? Varför påtalar veterinärer och djurskyddsorganisationer alltid att dessa raser har problem? Varför ersätter inte Agria för operation av näsborrar hos perser och exotic?

Är alla vetenskapligt dokumenterade problem med brachycefali bara påhittade? Veterinärer bara hittar på om sina negativa erfarenheter av brachycefala raser?

Och om skutan har gått åt fel håll, hur lång tid är det acceptabelt att det tar för att få skutan i rätt riktning igen?

Anmäl
2013-03-18 22:58 #115 av: [sakring2]

Men det finns olika typer av perser också glöm inte detta.

Anmäl
2013-03-18 23:06 #116 av: Headturners

#113  Blir du aldrig trött på att skriva detta om å om igen?

Förstår du väl själv att försäkringsbolag inte ersätter skönhetsop.

Vetrinärer uttalar sig ofta om sånt dom inte har någon kunskap om, skrämmande hur mycke feldiagnoser vetrinärer ställer i detta land. Det visar ju verkligen vilken kunskap dom besitter.


 

Anmäl
2013-03-18 23:18 #118 av: Niiinah92

#114 Lägg av, jag har mage att säga min åsikt precis som alla andra, jag har inte sagt att det handlar om alla perser och exotic och jag har inte heller stuckit under stolen med att det bara handlar om min personliga erfarenhet. För den delen har du ingen aning om vad hen hade belägg för dvs vad hen har fått lära sig samt hur många hen har behandlat. 

Det är verkligen trevligt att bli i närmast påhoppad av två perseruppfödare (skulle jag tro ni är, rätta mig gärna om jag har fel) för att jag uttrycker min åsikt baserad på egen erfarenhet (hur liten den än må vara). Grattis, jag är inte den som inte kan ändra åsikt om jag får bra argument och bevis som motsätter min nuvarande åsikt något jag inte fått här, ni vinner säkert över "fördomarna" som finns kring perser genom att resa ragg och fräsa........   

Edit: Ber om ursäkt om något av det jag har skrivit kan ses som påhopp på rasen. Jag trodde detta var ett forum där man fick ha en åsikt oavsett hur mycket eller lite kunskap man än har om saken så länge man är tydlig med det, utan att för den delen bli påhoppad själv....... 

Anmäl
2013-03-18 23:38 #120 av: enbartmalin

#119 Nu drar du ner ett helt forum på samma sett som du anser folk drar ner "din ras".

Anmäl
2013-03-19 00:22 #123 av: VildaVittra

Jag har låst upp tråden efter rensning och jag hoppas på att ni sköter er nu.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-03-19 07:34 #125 av: Mona22

Intressant att det nästan jämt ska bli persern som bli påhoppad. EN katt med intryckt nos när det finns massor med hundraser som knappt kan andas. Såna där underkäken är längre än överkäken. Såna som blir överhettade i solen. Hundar som har så mycket skinn att de blir dåliga, huvuden där hjärnan inte får plats. Mycket skit med olika hundraser. Jag gillar inte perserns utseende för jag ser ingen mening med att trycka in nosen mellan ögonen men att säga att det är en jättesjuk ras är lögn. Rasen mådde sämre förut och jag vet att de allra flesta uppfödarna jobbar för större och öppnare luftvägar.

Anmäl
2013-03-19 09:59 #126 av: [Qimsid]

#125 Trots att det är bra det du skrev, men gud vad sjukt det egentligen låter... "Uppfödare jobbar för större och öppnare luftvägar"... Det är verkligen att leka gud! Oavsett vad det handlar om, önskar att naturen istället kunde få ha sin gång. Då skulle detta aldrig hänt.

Anmäl
2013-03-19 10:24 #127 av: [sakring2]

"# 126 Du har alldeles för stor tilltro till naturen. Denna katt fanns på Borneo och det är garanterat ingen människa som sett till att den ser ut som den gör utan just naturen.

Anmäl
2013-03-19 10:26 #128 av: Solitaire

#112 "Jag förstår inte hur man kan avla fram "friska perser", då standarden med dem inkluderar deras symtom? Ska man ha en "frisk" perser måste man ändra om rasens kriterier."

Det där får du gärna utveckla litet mer, är du snäll. En rasstandard som inkluderar att djuren ska uppvisa sjukdomssymtom har jag aldrig kommit i kontakt med förr.

 

Anmäl
2013-03-19 10:38 #129 av: Solitaire

#113 Du ställer en rad retoriska frågor helt utan poäng. Vem har påstått att brachycefala djur inte skulle ha några hälsoproblem? Du vet mycket väl, eftersom vi har fört den här debatten många gånger förr, att seriösa perseruppfödare är fullt medvetna om att vissa former av brachycefali är osunda. Likväl envisas du med att föra en svartvit argumentering som går ut på att ALL brachycefali är av ondo.

Vi som håller på med rasen vet att det inte är så. Vi vet att det finns kortnästa katter som är sunda, precis som det finns kortnästa som inte är det. Jag tänker inte gå in på hela bakgrunden här och nu, utan hänvisar den som är intresserad till atikeln som finns på Spexus hemsida (länk finns i mitt inlägg en bit upp). Den seriösa perseraveln i Sverige strävar efter att bibehålla en god rasstandard, i förening med sund hälsa. Att det sedan kan finnas enskilda uppfödare som inte sätter sundheten i främsta rummet är tråkigt, men inte unikt på något sätt för perser/exo utan något som förekommer inom alla raser och även på hundsidan.   

Anmäl
2013-03-19 10:53 #130 av: Silvestris

#116

Fast Agria ersätter specifikt inte för just perser och exotic dvs. de ersätter för operationen (om den är medicinskt befogad) för andra raser.

Kan jämföras med hundsidan där Agria för vissa raser (tex chihuahua) bara ersätter för kejsarsnitt om tiken tidigare har fött naturligt eller att de för bla. mops inte ersätter för operationer som har med luftstrupe, mjuka gommen och näsborrar att göra (dock ersätter de för detta för alla icke-namngivna raser).

Anmäl
2013-03-19 12:48 #131 av: Mona22

#126 grejen är den att de jobbat med det hela tiden även när de var långnästa. De var sjukare förut än de är nu och uppfödare vet att de måste vidga näsan. 

Hur många hundraser finns det inte som inte kan andas men det är mer okej känns det som...

Anmäl
2013-03-19 12:53 #132 av: enbartmalin

#131 Det finns ingen här som påstått att det är okej på hundsidan, tvärt om.

Anmäl
2013-03-19 13:16 #133 av: Solitaire

#130 Att föra in försäkringsbolagen i den här diskussionen är inte särskilt meningsfullt. På grund av de kraftigt ökade djursjukvårdskostnaderna är försäkringsbolagen pressade att försöka hitta så många utvägar som möjligt för att slippa betala ut ersättning. Därav införandet av alla dessa rasspecifika klausuler. Det säger inget om problemens omfattning inom de olika raserna, utan visar bara att försäkringsbolagen har identifierat en viss sjukdom/defekt som kopplad till en viss ras/raser.

Anmäl
2013-03-19 14:02 #134 av: Mantissa

#133 nej det är ett etiskt ställningstagande också som ligger bakom. Liksom regeln att de inte försäkrar varghybrider, även om dessa kan vara friskare än genomsnittshunden.

Anmäl
2013-03-19 14:47 #135 av: Silvestris

#133

Precis, det säger någonting om specifika problem relaterat till andra raser. 

Anmäl
2013-03-19 17:53 #136 av: Solitaire

#134 Det etiska är knappast huvudsaken för försäkringsbolagen. De bedriver ju inte någon ideell verksamhet, utan är vinstdrivande företag. De söker med ljus och lykta efter omständigheter som gör att de inte behöver betala. Det är min, och många andras, erfarenhet. Jag kan ge massor av exempel på det, t ex när det gäller klausulen om dolda fel. Men som sagt tycker jag inte att det tillför särskilt mycket att dra in försäkringsbolagen i den här diskussionen.

#135 Du missar helt min poäng. För att vara litet extra tydlig: om ett försäkringsbolag ser möjligheten att koppla ihop en sjukdom, t ex HCM, med en viss ras, t ex Maine Coon, då gör de det och inför en klausul med restriktioner för HCM. Det betyder inte att HCM behöver vara ett stort problem hos just Maine Coon, utan det kan vara ett lika stort (eller litet) problem inom en annan ras, eller hos huskatter för den delen. Vad jag menar är att bolagen inte går på djupet och tar reda på hur omfattande problemen är inom olika raser. Det har de heller knappast möjlighet till, såvida de inte utnyttjar sin egen statistik, som är ganska komplicerad.

Anmäl
2013-03-19 18:18 #137 av: VildaVittra

#136 Fast då skulle ju alla försäkringsbolag apa efter varandra. Nu gör de ju inte det, för hos vissa bolag får man ut för tex kejsarsnitt, medan man på andra inte får det.

Försäkringsbolag baserar sina undantag enbart på statistik. Om en ras har ett ofta förekommande ersättningskrav pga en viss defekt, då förs det in under undantagen.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-03-19 18:23 #138 av: Silvestris

#136

Men det är väl självklart att de utnyttjar den statistik de sitter på. Det är utefter den de bedömer om villkor behöver förändras eller om premier behöver förändras. Jag är helt övertygad om att försäkringsbolagen gör väldigt djupa analyser av sin egen statistik, just för att de är vinstdrivande företag. De vill ha många kunder samtidigt som de vill tjäna pengar. Det kräver en balans mellan goda villkor och acceptabla premier.

Anmäl
2013-03-20 00:13 #139 av: exitingsvillemo

#136 tror du på allvar att försäkringsbolagen bara "bollar" in vilka sjukdomar som helst i vilka rasers försäkringsbestämmelser som helst?? Som 137 138 skriver så använder sig försäkringsbolagen av den statistik som finns. Och statistiken säger att perser har en risk för en viss sjuka, liksom andra raser har andra fel och brister som kan leda till komplikationer. Dom gör just detta för att dom är just vinstdrivande.

Hade jag haft ett försäkrinsbolag hade jag gjort det samma. Vill ngn försäkra sin hund av en ras, med hög risk för en särskild sjukdom, så inte skulle jag låta den vara försäkrad, för just den sjukdomen, i mitt bolag. Säger säg självt!

Och nej, det är inte bara inom perser, människan gjort felaktiga val i aveln. Det finns inom flera arter, men är det mer "ok" bara för att "vissa andra raser har faktiskt också problem"??

Inom hund har du flera raser som jag kan räkna upp, där aveln har skälpt mer än den hjälpt; mops, schäfer, chinese crested, chihuahua, många bulldogs, cavalierer mfl mfl

Anmäl
2013-03-20 09:18 #140 av: Storkebodas

I detta programmet finns ett sorgligt exempel på andningssvårigheter hos bulldogs: http://www.tv3play.se/play/300836/?autostart=true

Kram Elsa

Medarbetare på Teddykaniner i fokus

Anmäl
2013-03-20 10:05 #141 av: Solitaire

#137 Att försäkringsbolagen väljer att hantera sjukdomar/defekter på olika sätt talar ju sitt tydliga språk. Det säger att det hela inte är svart och vitt, utan att det finns utrymme för flera olika tolkningar av statistik och annan data.

#138 När jag säger att bolagen inte går på djupet med sin egen statistik så menar jag att de inte gör en vetenskaplig analys av de data de har. Agria är mig veterligt det enda bolag som, i samarbete med externa forskare, har låtit publicera analyser av sin försäkringsstatistik. Det är en helt annan sak än att bolagen tittar allmänt på sin egen statistik.

#139 Nej, jag tror inte att bolagen bollar in vilka sjukdomar som helst i vilken försäkringsstatistik som helst. Det var inte heller det jag skrev. Jag nämnde som ett exempel sjukdomen HCM, som fick stor uppmärksamhet när en forskare publicerade en artikel om ärftlig HCM i en koloni Maine Coon-katter. Maine Coon blev då genast en "HCM-ras". I själva verket är HCM lika utbrett inom många andra raser, och även bland huskatter.

För övrigt har jag sagt vad jag har att säga i den här tråden.

Anmäl
2013-03-20 10:13 #142 av: vallhund

#139 Berätta gärna hur aveln gjort Schäfern osund?

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2013-03-20 11:01 #143 av: exitingsvillemo

#142 Om du tittar på en schäferutställning så är det inte så svårt att se vad som är fel. Den rygg, som enligt rasstandarden ska vara svagt sluttande är ju inte direkt svagt sluttande. Bakbenen vobblar på dom mer eller mindre. Att det tillkommit en "ny" variant på schäfer (bruksschäfern) tyder ju bara det, på att dagens "utställningsschäfrar" inte längre kan användas i samma utsträckning och syfte, som dom en gång gjort.


 

Anmäl
2013-03-20 13:00 #144 av: vallhund

Nej dagens US har inte en kropp som klarar hårt arbete under längre tid, dock har dom inte högre HD/ED frekvens än BS, vilket de flesta tror, bara pga hur de ser ut.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2013-03-20 14:03 #145 av: JossanH

Jag förstår inte varför något som är bristfälligt eller dåligt alltid ska rättfärdigas med att det finns andra ännu sämre inom ett annat område. Att perserkatten har vissa problem som följer den ger istället möjlighet att försvara sig genom att rabbla hundraser som har andra problem. Ger det persern ett friskare liv genom att mopsen har ännu sämre andning?

Att jag nämner just persern är för att det är perseruppfödare i denna tråd som istället hänvisat till hunduppfödning.

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2013-03-20 21:22 #146 av: exitingsvillemo

#144 Jag har heller aldrig nämt ngt om HD-status. Men aveln har har förvandlat en god bruksras till ett djur som inte alls klarar av det den egentligen är framtagen för =)

Anmäl
2013-03-21 07:09 #147 av: Mantissa

Å andra sidan så är US idag en sällskaps/utställningshund. Och som det duger den. Jag är INTE ett fan av US och hur den ser ut idag. MEN jag kan heller inte se att alla raser prompt måste fungera för vad de vad använda för en gång när rasen uppstod. Många raser skulle i så fall inte ha en plats i vårt moderna samhälle. De måste utvecklas mot det behov som finns. Idag är det största "behovet" av hundar just som fungerande sällskapsjyckar, och därav uppdelningen på ett flertal raser där avelsmålen drar åt olika håll.

Anmäl
2013-03-21 09:27 #148 av: Frida B

#147 vad är US för någonting..? haha

 Sajtvärd på Akvarieräkor ifokus och medarbetare på Agility ifokus             
(f.d MelvinMimmiLufsen)

Anmäl
2013-03-21 10:57 #149 av: vallhund

#147 US = Utställningsschäfer, benämns oxå räkstjärt o karprygg.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2013-03-21 12:58 #150 av: exitingsvillemo


#147 jag anser förstås att schäferaveln gått åt det sämre hållet. Det fanns bra många andra sällskapshundar när schäfern fortfarande var brukbar, ser ingen anledning till att avla på det viset som gjorts på bla schäfer. Dagens bruksschäfer är även den en bra sällskapshund, men med den anatomin den behöver för att klara av arbete.

Jag anser att schäfern SKA vara en arbetande ras och inte en soffpotatis som knappt kan gå.

Anmäl
2013-03-21 13:21 #151 av: Mantissa

Jag ställer mig inte bakom några exteriöra överdrifter som djuren lider av.  Att hunden eller katten ska kunna gå, springa, äta och andas är lika naturligt som att, ja, andas. Det ska inte göra ont eller vara en plåga att leva. Sedan måste de heller inte vara i stånd att kunna klara sig själva utan vår omsorg. Extremt få av raserna som finns idag skulle göra det, och det finns inte det behovet.


Anmäl
2013-03-21 14:03 #152 av: godisgrisen

Skulle det inte vara väldigt intressant att diskutera om begreppet leka gud och avel istället för att bara tvävla om vem som inte har den osundaste varianten?Skämtar

Det finns så många åsikter om avel från de som anser att allt hållande av husdjur är slaveri till de som linjeavlar eller de som massproducerar djur som dumpas i djurffärer eller äts upp (fast det kallas väl inte avel).

Min åsikt kortfattat är att vi i viss mån får lov att leka gud. De husdjur som vi har nu är mycket mer beroende av oss än vi är av dem att släppa ut dem dem för att de på något sätt ska återgå till det vilda är inte ett humant alternativ. Vi har försatt oss i denna situation och husdjuren är nu vårt ansvar att förvalta. Det tycker jag man kan se som en vacker gåva av våra förfäder och våra djurs förfäder för vi är många som vill leva med djur och som har kapacitet att ge husdjuren de liv de förtjänar. Att vi som människor förändrat våra djur så de ska passa våra syften bättre är något som skett automatiskt. En del av de sakerna har inte blivit så bra kanske se exemplen ovan men mycket har blivit väldigt bra istället. Framförallt tänker jag på att våra husdjur anpassats till att bli just husdjur och de har tjänat mycket på aveln som gjort dem mer orädda och tama. Det gör dem också ännu mer beroende av oss.

Att vi som är uppfödare fortsätter traditionen att förändra och faktiskt oftst förbättra våra husdjur är bara roligt och spännande tycker jag. I avelsarbete ingår massor av bevarandeprojekt också så långt ifrån allt går åt extrema håll även om det lätt kan verka så eftersom det är de som syns mest. Väldigt mycket avelsarbete ägnas åt hälsan och att ta fram olika färger och teckningar och det är sällan sånt ger problem (undantag finns). Jag försvarar absolut inte avel som ger defekta eller sjuka djur jag anser att det är helt oacceptabelt. Däremot är jag inte säker på att man ser vilka som är de sjuka varianterna det är faktiskt inte säkert att extrema raser utseendemässigt måste vara sjukare än de som ser väldigt vanliga och oförargliga ut. Det blir lätt så att perser, bulldoggar och långhårsmarsvin får stryk för att de är extrema kanske kan det stämma ibland men inte alltid. Som exempel kan jag nämna just låghåriga marsvin som har extremt tjock och lång päls trorts det finns inga belägg för att de skulle vara speciellt sjuka av sig, tvärt om. Satinmarsvin däremot som (om man väljer korthår) ser helt vanliga ut förutom en fantastiskt vacker metallisk glans i pälsen men de är jättesjuka. Det finns en sjukdom kopplad till satingenen som kalkar ur deras skelett och ger en mycket smärtsam sjukdom. Svenska Marsvinsföreningen har begränsat möjligheten att registrera satiner och ett totalförbud fövänts röstas igenom vid årets stämma. Det kan tyckas tråkigt då de är så vackra men att avla på dem är moraliskt omöjligt. Det finns säkert andra exempel då man man måste backa men jag tror inte det gäller perser, för att ta dem som exempel, jag tror inte perserkatterna är så sjuka att man inte kan rätta till de fel som finns med genomtänkt avel. Hur de ser ut är en helt annan fråga. Personligen tycker jag att de är gruvligt fula men det är bara min åsikt. Jag tycker samtidigt att siameser som också är extrema i sitt utseende är sagolikt vackra men det är också bara en åsikt. Smaken är som baken.


Anmäl
2013-03-21 14:15 #153 av: exitingsvillemo

#151 Vem har påstått att hunden ska klara sig själv?

Anmäl
2013-03-21 14:19 #154 av: mallabralla

#152

det är väl lite det man försökt påvisa genom att jämföra med andra raser, att det är inte alltid det som syns utåt som är det ohälsosamma, även om det alltid får stå för folks avsky ;) många hyllar vissa raser som sundheten själva och "naturliga" raser, utan att veta något om ärftliga sjukdomar eller defekter som inte syns. det finns raser som är långt mer ohälsosamma än tex persern men som anses sund pga ett naturligt yttre, det diskuteras aldrig om dessa för folk går bara på vad dem ser med blotta ögat. men nu skall vi inte gå in på enskilda raser igen. jag ville bara säga att ingen försöker rättfärdiga avel på defekta djur genom att hävda andra sjukare, men det måste finnas någon jämvikt någonstans, antar att just perseruppfödare är trötta på att det alltid är vår ras som skall dras upp som skräckexempel och aldrig någon annan (vill inte nämna någon ras för vill inte trampa någon på tårna). skulle också vilja påstå att just för att det varit så mycket ljus på just persern i media etc så arbetar man om något med att tvätta bort den dåliga stämpeln rasen fått, vi är ju dem som har mest att bevisa. sedan om man anser det oförsvarbart att avla på raser inom riskzon det är en annan sak, men för mig ligger alla raser inom riskzon i fel uppfödares händer.

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-03-21 14:36 #155 av: Mantissa

#153 Jag uppfattade det som att vissa av de tidigare inläggen menade att en sund exteriör=att de skulle kunna klara sig själva

Anmäl
2013-03-21 19:01 #156 av: dramaQ

#TS

Fantastiskt vad upprörda människor blir av en så liten del i evolutionens stora tidevarv.
Att ens tro att vi människor skulle kunna påverka den pågående evolutionen, genom lite hobbyuppfödning av hund och katt får mig att tro att många här inne lider av gudskomplex Oskyldig.


/D

Anmäl
2013-03-21 19:11 #157 av: Mantissa

#156 Riktat avelsurval med ett specifikt mål är ju själva defenitionen av evolution?

Anmäl
2013-03-21 19:18 #158 av: VildaVittra

#157 Evolutionen har inget mål eller riktning, den bara sker.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-03-21 19:22 #159 av: Mantissa

jo men det naturliga urvalet gör att individer med de egenskaper som är bäst lämpade för miljön djuret lever i har störst chans att föra sina gener vidare och på så sätt påverka utvecklingen av t.ex exteriör.
Det naturliga urvalet är hos våra husdjur satt ur spel, men utvecklingen fortsätter

Anmäl
2013-03-21 20:38 #160 av: exitingsvillemo

#155 Det var iaf inte så jag menade =) Ber om ursäkt om jag skrivit otydligt =)

Anmäl
2013-03-21 21:04 #161 av: Mantissa

#160 Jag skrev inte till dig specifikt utan gjorde ett allmänt inlägg i debattenLer

Anmäl
2013-03-22 09:08 #162 av: Gronstedt

#70: De kan lika gärna skicka vidare de svagaste och sämsta till avkomman, det finns inga garantier.

Anmäl
2014-07-14 13:20 #163 av: elineur

hej bara en kommentering; jag trodde att det finns ras attribut för respektive renrasiga schäfer, boxer, taxar osv och på samma sätt på kattsidan man får väl ta bort dom djuren som inte motsvarar kraven för genetiska fel kan ju förekomma inom aveln som är rätt utförd  ändå. det har en uppfödare sagt som in familj känner . Bra artikel för övrigt

Anmäl
2014-07-14 13:47 #164 av: vallhund

#163 Visst finns det det, problemet är att man övertolkar, till djurens nackdel. Det finns inget rasstandarden för perser som säger att näsborrarna skall sitta högre än ögonen. Det finns inget i rasstandarden för schäfer som säger att deras ryggar skall se ut som en skidbacke/räka, trots det anser en del uppfödare o domare att det är så schäfern skall se ut. Bruksavlade schäfrar får vara glada om de får en 3a på en utställning.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.