Artiklar

Från ägg till kyckling

2013-03-13 12:44 #0 av: Cragan

-en liten artikel om äggkläckning i maskin.

Ägg kläckning med maskin hur gör jag det är en fråga jag ska försöka ge lite svar på här.

Steg ett är ju o få tag på äggen som ska kläckas själv köpte jag via en auktionsida på internet finns dock många andra sätt o hitta äggen på allt från egna höns till att köpa av hönserier.

När jag fick hem mina ägg så fick dom vila 1 dag efter transporten mest för att min äggkläcknings maskin inte hade kommit än (rekommenderar inte att köpa äggen sammtidigt som man beställer en maskin) men sett att många även rekomenderar 24-48 timmars vila på skickade ägg men på den punkten finns lika många åsikter som det finns folk som kläcker.

Körde maskinen i ett par timmar för att se så tempen va rätt och för att värma upp maskinen 100grader fahrenheit 

Jag doppade mina ägg i en lösning av Virkon S lösningen ska vara ett par grader varme än äggen dock inte hett, det gjorde jag för att inte riskera att få in nån otrevlig sjukdom hos mina höns och efter det la jag äggen i kläckmaskinen. Sen fick dom ligga där 1/2 dag innan jag påbörjade vändningarna 3ggr/dag kör jag med manuell vändning.

Dag 3 provade jag o lysa äggen för o se om dom var befruktade ja lite otålig men vem blir inte det kunde dock inte se liv i nått ägg men oroa mig inte då jag visste att jag lös lite väl tidigt lös om alla äggen dag 7 och kunde då se spindeln i 2 av mina 10 ägg  dålig % men är sämmre i skicke ägg än såna man tar från egna höns och så va det ganska kallt när äggen skickades, plockade ur dom 8 äggen som ej var befruktade. 

Dag 18 slutar jag och vända äggen och höjer fuktigheten i äggkläckarn

2 dagar helt utan att nått hände sen ett litet hål o 1 dag senare mer hål o massa krafsande och nån timme senare pip pip pip 

Dom 2 som kläckts nu är av rasen Brahma en storvuxen gammal indisk ras  tuppar blir upp till 75cm höga och väger mellan 3,5-5kg hönorna ska ligga runt 4kg. 

Tupparna hos rasen blir inte färdigväxta förrän de är runt två år, lite skillnad mot de broilers som finns i frysdisken i mataffären, som växer så fort att deras ben inte bär dom.Anmäl
2013-03-31 17:52 #1 av: VildaVittra

För den som vill följa utvecklingen som sker inuti ägget, kan fördjupa sin kunskap på denna sida: http://www.nowthatsnifty.com/2009/08/baby-chicken-from-egg-to-chick.html#.UVhajTfgyD8

OBS! Bilderna är tagna på kycklingfoster som är döda.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-04-03 00:22 #2 av: Hera

Intressant!

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2013-04-13 17:59 #3 av: Evisen

För jag ska få en klarhet.. De har alltså tagit bilder på kycklingfoster som har dött i de olika utvecklingsstadierna i ägget?


Anmäl
2013-04-13 18:49 #4 av: VildaVittra

#3 Det kan jag inte svara på, fråga gärna den sidan tillhör. Glad

Men har man naturruvade så händer det att hönan överger äggen.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-04-13 20:00 #5 av: Evisen

Jag får göra det:).

Jag tror de känner av att äggen inte är befruktade eller embryot har dött, och därför överger en del ägg.

Tack för ditt svar.


Anmäl
2013-04-26 23:44 #6 av: [PuffBuck]

Jag har en liten fundering angående den sista bilden. Det ser ut som några slags småstenar som ligger i mitten. Vad är detta? :) 

Anmäl
2013-04-26 23:52 #7 av: Cragan

#6 det är helt enkelt småstenar (akvariegrus) är i vatten skålen/locket så dom inte ska drunkna eller blöta ner sig, så länge dom bor i kläckarna är det dock inga större problem om dom skulle bli blöta men när dom flyttat till sin första bo låda som har värmelampa och eller värmetak så blir dom kalla o kan dö av att bli blöta.Anmäl
2013-04-27 10:15 #8 av: [PuffBuck]

#7 Åh, det känns ganska uppenbart nu, haha. Tack för det! :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.