Artiklar

Etik & moral - vad är det egentligen?

2013-03-12 15:12 #0 av: Aviendha

Etik och moral är antagligen uttryck som du hört talas om många gånger tidigare. Men vad betyder de egentligen, och vad har de med djurhållning att göra? I en artikelserie ska vi försöka reda ut begreppen!

Ordet etik härstammar från grekiskans ethos vilket betyder sed. Etiken är en gren av filosofin som försöker besvara frågor kring bland annat rätt och fel, och hur man ska handla.

Moral kommer från latinets moralis, och betyder ungefär "det som rör sederna". Moral brukar ofta knytas till handlingar och huruvida dessa överensstämmer med etiken medan etiken är den teoretiska reflexionen av moralen och dess grund.

Snurrigt? Ja, det kan man tycka! 

Ofta används dessa ord som synonymer till varandra i det dagliga talet och man brukar mena de värderingar människor bär på. Vad som är rätt och fel, hur man bör och inte bör handla osv. Man skulle även kunna säga att etiken är den uppsättning av regler som vi anser att man borde följa, medan moralen är vår bedömning av hur man bör tolka och efterleva dessa regler.


Olika människor har dock olika uppfattningar om vad som är rätt och fel. Exempelvis kan vissa anse att det är rätt att offra en för att rädda tio, medan andra anser att man aldrig kan köpslå på ett sådant sätt. Det ena synsättet är inte mer rätt än det andra, det speglar bara att vi människor har olika värderingar och olika etiska synsätt.

Hur påverkar de olika etiska synsätten vårt dagliga liv, och vad har det egentligen med djurhållning att göra? Läs nästa del i artikelserien, så får du reda på det!

Källor:

Anmäl
2013-03-17 22:33 #1 av: E-l-vira

Jag tycker att den här är bra "Att leva (här kommer moralen in, det är våra handlingar) som man lär (här kommer etiken in, det är teorin, tankarna om vad som är rätt eller fel)". Det är alltså möjligt att ha  "god" etik men "dålig" moral. (Anledningen till att jag skrev "god" och "dålig" är ju för att det är upp till var och en, men man kan ändå bedöma någons etik och eller moral utefter hur samhället ser ut)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.