Artiklar

Gårdslaktat, närproducerat, ekologiskt, naturbete-

2013-03-12 15:08 #0 av: VildaVittra

vad ska jag som konsument välja?

Många blir förvirrade av begreppen och vet inte riktigt vad man ska välja, så jag ska försöka reda ut begreppen lite åt er.
Som konsument kan man jaga låga priser, men vill man göra något åt djurhållningen samt dess miljöpåverkan så är det ju inte prislappen man ska titta på, utan på de otaliga märkningarna som finns. En del märkningar verkar ibland vara mycket bättre än vad de egentligen är, vilket bidrar ytterligare till förvirringen.
Men låt oss försöka i alla fall.

Hur har nötkreaturen haft det innan slakt?

Gårdslaktat- att slaktas på den gård djuret växt upp på minskar stressen vid slakttillfället drastiskt, vilket ut djurskyddssynpunkt är ett stort plus. Dock betyder det inte att djuret levt i en djuretisk miljö. För att ha råd med ett eget slakteri på gården, måste man satsa storskaligt, dvs massdjurhållning. Här kan man som konsument dock besöka gården för att själv avgöra om det är god djurhållning enligt ens egna tolkning.

Närproducerat- detta är i grunden en väldigt god tanke då man kan köpa produkter med mindre miljöpåverkan då den inte transporterats runt halva jordklotet. Dock kan produkten transporterats inom Sverige, då tolkningen är godtycklig.

Ekologiskt- är ett relativt klimatsmart val om det producerats i Sverige. Djuren har det bättre och mer hållbara raser används. Inom kycklingindustrin så lever djuren heller inte lika tätt, de får möjlighet att gå ut och tuppar ska finnas vilket ökar trivseln hos de äggproducerande raserna. Djuren äter mindre då de har annat att göra under dagarna, så de växer inte lika fort.

Naturbeteskött- här satsar man på att djuren ska få gå ute under hela betessäsongen vilket ger djuren ett relativt naturligt liv. De foder som djuren föds upp med ska helst produceras av gården själv.

Griskött som är märkt med naturbete kommer från glada grisar som fått böka runt utomhus.

Så vad är då bäst att köpa som konsument? Det går inte att svara på, då vi alla har olika åsikter om vad som är mest viktigt. Är det att djuret får gå i små grupper? Är det att miljöpåverkan är så liten som möjligt? Ska det vara gårdsslaktat från stora besättningar eller ska det vara slaktat på ett slakteri från små besättningar?
Det är alltså helt upp till dig vad som är rätt. Men en röd tråd borde i alla fall vara att ska man köpa animaliska produkter, så ska man köpa svenskproducerade sådana.

Källförteckning:

http://www.wwf.se/vrt-arbete/jordbrukslandskap/naturbete-och-naturbetesktt/1129747-naturbetesktt-intro

http://www.jordbruksverket.se/

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-03-15 13:13 #1 av: Lorita

Ska man köpa gårds-slaktat, så måste gården var godkänd för slakt och ha en veterinär som kontrollerar köttet mm 

Det betyder att det är ganska stora gårdar som kan göra detta, jag har börjat göra så att jag letar gårdar nära och köper kött som dom slaktar nära och tar på återtag + att jag själv också skickar mina till slakt och tar återtag.

Då vet jag att djuren kommer från en gård där djuren mår bra och att köttet är riktigt kontrollerat.

Naturbetat och här eller när producerat blir mitt val, krav går bort också då det är förbehållet stora gårdar. 

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2013-03-17 12:08 #2 av: Mantissa

Man kan ju också beställa en "halv ko" hos sin lokala bonde. När denna får tillbaka köttet från slakteriet så har man en mycket lokalproducerad köttlåda att stoppa i frysenTummen upp

Anmäl
2013-03-18 19:23 #3 av: Lorita

#2 så gör vi och andra av oss men då är det lammkött Skämtar

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2013-03-18 20:52 #4 av: TheoA

Vi har eget nötkött, hjortkött, älgkött, vildsvinskött. Men brukar byta till oss lamm mot vildsvin. Det brukar vara uppskattat. Glad 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.