Annons:
Etikettartiklar
Läst 5725 ggr
tlover
12/20/14, 10:15 AM

Från vegetariskt för djuren och miljöns skull

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Jag har länge varit ovo-vegetarian, ca 6 år (och med tanke på att jag är 27 så är det ganska stor del av mitt liv). Men nu i slutet av 2014 har jag bestämt mig för att bli blandkostare igen. Detta blir jag inte pga tryck utifrån, då jag antagligen fortfarande kommer att äta vegetariskt hemifrån. Det är inte heller för att vegetariskt inte är gott (för det är supergott) eller för att min kropp behöver det (jag har inga brister, vad jag vet) utan det är ett väl övervägt val från min sida för djuren och miljöns skull.

Det hela började i våras då min man gick en kurs för att bli permakultur designer. För er som inte vet vad permakultur är så är det, kort förklarat en hållbar odling. Då min man gick den utbildningen så lärde jag mig massor också. Bland annat att man inte kan, i större skala (i mindre skala funkar det) odla hållbart utan djur.

Detta är för att djur och växter samarbetar. Att djur och växter samarbetar visste man ju teoretiskt sen innan, men det blev så övertydligt då min man gick kursen att djur och växter faktiskt är beroende av varandra, inte bara ”funkar bättre ihop”.


Vi har också börjat planera hur vi ska göra vår gård hållbar sedan dess och vi har kommit fram till att det just vi behöver är mer ”grönområden” (Ängar, betesmarker och hölegdas*) och för att detta ska funka så behöver vi betande djur. Dessa betande djur producerar ju kalorier, det är ju vad dom gör (bland annat, dom producerar så mycket mer också). Att då inte använda dessa kalorier utan att skeppa eller i värsta fall flyga in dessa kalorier från områden där djur och människor antagligen utnyttjas dagligen bara för att jag ska kunna äta vegetariskt rimmar inte så bra i mina öron.


Ett av de första kötträtterna jag ätit nu på flera år. Terökt kaninlår.

Därför insåg jag, att i alla fall för mig är det bättre, både för djuren och miljön om jag börjar äta kött. Hur konstigt det än låter. 

Däremot så kommer jag bara att äta kött från vår gård som jag vet har mått bra fram tills dom far till de sälla betesmarkerna. Så det närmaste året blir det några kaniner och kanske nån höna eftersom vi inte har större djur än och för att vara ärlig så känns det skönt att det kommer få ta sin lilla tid då det är en ganska stor omställning för mig.


Någon högkonsument av kött kommer jag nog aldrig bli däremot, då både jag och min man älskar vegetarisk mat. Men med att ha (och äta) djur som får gå och beta, ge gödsel och massa annat har vi faktiskt en större möjlighet att odla de grönsaker vi vill odla för som sagt djur och växter är beroende av varandra.


*Legda är ett dialektalt ord för åker/odlad mark. Man kan tex ha en hölegda där man odlar hö eller en kornlegda där man odlar korn. Däremot gäller det vad jag vet bara olika slags ”gräs” så det finns inte ”potatislegda” utan då heter det pärlann.

Artikelfotot har min man tagit.

l'm back

Annons:
VildaVittra
12/20/14, 5:57 PM
#1

Tack för en intressant artikel. 

Jag hoppas att fler upptäcker att djur är nödvändiga för en hållbar värld. 👍

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

tlover
12/20/14, 8:33 PM
#2

#1 Tyvärr hör djurindustrin (ofta) till dom som inte fattar att djur och växter är beroende av varandra. Så bor man inte på en gård (och inte kan fara och köpa av bönder/månskensbönder som vet att djur behövs) blir det svårt att göra ett hållbart val känns det som.

l'm back

grumpy19
12/25/14, 7:49 PM
#3

Det är synd att du övertalar dig själv om att du gör djuren en tjänst genom att döda dem och äta deras kött. Äter man deras kroppar så menar man att deras kroppar tillhör oss, inte dem själva. Och det höjer inte djurens status i samhället. Kaninen som ligger på tallriken, styckad, tycker inte att du gjorde den en tjänst. Men om du ska inbilla dig att så är fallet, gör så. Men jag hoppas att du i grund och botten förstår att det inte är så.

Medarbetare på vegan ifokus.

VildaVittra
12/25/14, 7:55 PM
#4

#3 Och det är bättre att leva som vegan där miljoner djur fått sätta livet till för att du ska ha en morot? 

Ekologiskt uppföda betande djur tillför inte bara mat till oss, utan de gynnar också det vilda djurlivet.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

tlover
12/25/14, 8:56 PM
#5

#3 Jag behöver inte övertala mig själv, jag vet.

Genom att äta mat som inte kommer från plöjd jord tex (egenodlat) så låter jag miljontals djur leva. Miljontals liv mot ett, två stycken tycker jag låter som vettig matematik.

För till skillnad från andra tycker jag att söthet inte är samma som värde.

Sen om jag odlat maten själv så vet jag att djur inte utnyttjats på hemska sätt (vilket det mycket väl kan i de flesta länderna).

Jag vet naturen är komplex så är man inte intresserad av hållbar odling tex så kan det vara svårt att förstå att, att ha djur är en viktig del av ekosystemet.

l'm back

VildaVittra
12/25/14, 9:33 PM
#6

#5 "För till skillnad från andra tycker jag att söthet inte är samma som värde."

Det där är pudelns kärna, miljömedvetna ser på helheten, "veganer" ser på antalet slaktade fluffiga djur. 

Om någon är intresserad av att se hur viktigt djur är för hållbar odling, så finns det ett storskaligt "experiment", dvs när Storbritanniens regering beordrade slakt under andra världskriget för att köttdjuren inte skulle äta "våra grödor". Det gick sådär. Ett lättsamt sätt att se en diskussion kring den frågan är att titta på "Wartime farm" på tuben.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Annons:
Wellcraft
12/26/14, 4:50 PM
#7

Intressant läsning! Jag har fått ungefär samma insikt som du. Till vår tar jag jaktexamen och min dröm är att föda upp, jaga & odla min egen mat. Helt etiskt utan att några djur far illa.

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

tlover
12/26/14, 4:53 PM
#8

#7 Vad kul

Kommer du att skriva om det nånstans? så man kan läsa om det.

Vi (min man och jag) har ju en blogg som inte uppdaterats på evigheter men som jag funderar på att börja satsa på igen nu när vi kommer att börja med lite större förändringar snart. Har du något liknande?

l'm back

Grace2009
12/26/14, 7:49 PM
#9

#8 Satsa på bloggen tlover! Jag hittade den för några veckor sedan och tyckte den var så intressant och kul läsning i den. 👍

Hymra
12/30/14, 2:29 PM
#10

En liten fundering, att ha djur för odlingens skull är väl en sak men varför äta upp dem? 😮

vallhund
12/31/14, 11:25 PM
#11

Vad skall man annars göra, begrava dem?

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Gronstedt
1/1/15, 9:35 AM
#12

#11: Inte begrava, stycka och sprida ut på markytan  - eller åtminstone låta kropparna ligga där de faller när djuren självdör, etiskt och naturligt.

VildaVittra
1/1/15, 9:40 AM
#13

#10 För att annars blir de för många, eftersom de måste få nya ungar varje år.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Annons:
[Thiah]
1/1/15, 10:13 AM
#14

Jag skulle hellre se att man äter djuren än bara låter dem självdö och ruttna.

tlover
1/2/15, 8:31 AM
#15

#10 Eftersom det annars är ett rejält slöseri med energi.

Delvis så dör djur med jämna mellanrum och då måste något göras med kropparna och man vill ha dom kvar i systemet på ett eller ett annat sätt ( man skulle ju kunna gräva ner dom i komposten, vilket vi gör med mindre självdöda djur men med större djur blir det krångligt).

Delvis så måste djur (hit hör även människor men vi har bättre vård för att kompensera för det) med jämna mellanrum bli dräktiga/gravida annars blir dom/vi sjuka och till slut så skulle ju massor av arter dö ut och det vill vi ju inte (för för varje djur som dör ut kommer fler djur och växter att dö ut för att dom är beroende av varandra).

Däremot så behöver man ju inte överavla heller och kan man sälja livdjur så kan man ju göra det med (vilket vi brukar göra, jag skulle väl gissa att vi i snitt har 10 kaninungar på gården per år, ev lite mer och vi slaktar mellan 0-3 kaniner/år så de flesta säljs ju som livdjur).

l'm back

Taxelina1
1/6/15, 11:46 PM
#16

TS  Det här var en mycket klok och bra tråd. Lycka till med er gård och era djur🙂

Hälsning från en stor djurvänCool

tlover
1/7/15, 8:58 AM
#17

#16 Tack

l'm back

Afturelding
1/13/15, 12:51 PM
#18

När vi flyttar till hus/gård så kommer vi också ha betande djur. Något annat känns ytterst korkat. Men, jag avskyr kött. Inte på ett etiskt plan egentligen (det är bara industrikött som trycker på knapparna där), utan smak, konsistens osv är det som är det egentliga problemet. 

Men vi kommer nog satsa på genbank, så att avkommor blir lättare att sälja. Att "bli av med" kött från djur som ändå måste slaktas blir förmodligen inget större problem. Det blir en trevlig gåva till våra köttätande familjer (som inte behöver köpa industrikött just då = miljövinst), och det som blir över blir bra katt/hundmat 🙂 

Värt att nämna är att vi inte har som mål att bli självförsörjande, men vi vill göra vad vi kan efter våra förutsättningar.

/Rebecca
Sajtvärd på kladsomnad.ifokus.se
Medarbetare på fantasy.ifokus.se

vallhund
1/13/15, 1:52 PM
#19

#18 Bara att hojta! Vi är nog många som är intresserade både av kött o hundmat.

Nåja, just nu har hunden fullt upp med att försöka få i sig allt från ett kadaver han upptäckt på tomten som hör till stugan vi hyr. Det är en hel bröstkorg + ryggrad o bäcken vad jag kan se, förmodligen älg eller häst, kanske nöt. Mycket kött verkar det vara kvar på revbenen iaf.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

VildaVittra
1/13/15, 1:56 PM
#20

#19 Visste inte hyresvärden om kadavret? Ingen hästägare som förlorat en häst?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Annons:
vallhund
1/13/15, 5:46 PM
#21

#20 Inte hunnit fråga, han är inte hemma så mycket. Är ganska säker på att det är resterna av en älg från höstens jakt. Tror att min hyresvärd äger ganska mycket mark/skog i området.

Kanske var det trångt i frysen eller så är han urusel på att slakta/stycka?

Det där med fri tillgång på mat är ingen nyhet för Leon, där vi bodde förut lämnade jag en kartong med ca 22 kg kycklingskrov på altanen, det var för fruset för att kunna omförpackas till portionsstorlek. Jag behövde inte servera mat på några veckor.
Första natten här så vaknade jag av konstiga ljud från garderoben, herr hund hade tagit sig in o öppnat en säck Magnusson M&B som jag köpt för att ha som träningsgodis/reserv/nödfoder, tja du vet, du känner ju jyxet.

🤪

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

VildaVittra
1/13/15, 6:10 PM
#22

#21 Tänk på att han numera gillar jordärtskockor och buljongtärningar. 😃

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

vallhund
1/14/15, 6:28 PM
#23

#7 Förmodar att du avser jägarexamen.

#22 Det är älg o det ligger där som åtel för räv. En bra räv är en död räv, tydligen.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Upp till toppen
Annons: